OV uitgekleed: 10 procent dienstregeling bus en trein verdwijnt
VIDEOReizigers gaan de crisis in het openbaar vervoer komend jaar flink voelen. Bus- en treinvervoerders krimpen hun dienstregeling tot 10 procent in om grote verliezen als gevolg van de coronacrisis te voorkomen. Veel lijnen gaan in frequentie terug, nachtbussen worden deels opgeheven.
Delen per e-mail
Door corona gaan ov-bedrijven dit jaar een half miljard euro het rood in. Het kabinet compenseert hen slechts deels. Daarom krimpt Transdev (Connexxion) het busvervoer in onder meer Zeeland en Noord-Holland volgend jaar tot 7 procent in. Arriva gaat minder rijden in onder meer Friesland en Zuid-Holland, Qbuzz in Groningen en Drenthe, EBS in regio Waterland en stadsvervoerder GVB in Amsterdam. Gemiddeld worden dienstregelingen in Nederland 10 procent uitgekleed, stellen provincies en vervoerregio’s verenigd in Dova.
Het inkrimpen van het rooster is echter voor de langere termijn onvoldoende, stelt Pier Eringa, ceo van Transdev Nederland (Connexxion). ,,Wij moeten vanwege de klimaatambities fors investeren in elektrische bussen. Een gewone bus kost twee ton, een elektrische het dubbele. Banken gaan ons dat geld nu niet lenen, want er komt niks binnen.” De topman wil dat overheden bijspringen. ,,Er zijn honderden miljoenen euro’s extra nodig.”
Aanbestedingen stilgelegd
Hoe groot de malaise in het ov is blijkt uit het feit dat aanbestedingen in Friesland, Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel en de Vervoerregio Amsterdam recent zijn stilgelegd. Geen vervoerder schrijft zich nu in. Eringa: ,,Corona bewijst hoe ongezond de sector al jaren is. Wij, Arriva, Keolis, EBS: we hebben ons allemaal gek laten maken en ons op concessies ingeschreven die enkel met optimistisch rekenwerk winstgevend waren.”
OV-NL, de brancheclub van alle vervoerders, bevestigt Eringa’s woorden. ,,De marges in het ov zijn flinterdun. Willen we pijnlijke ingrepen voorkomen, dan heeft het ov zeker enkele jaren extra overheidssteun nodig”, zegt voorzitter Pedro Peters. Provincies en vervoerregio’s willen zich constructief opstellen. ,,Het is het uur U, we mogen de sector niet laten omvallen”, zegt Floor Vermeulen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland namens de Decentrale OV-Autoriteiten (Dova). ,,Wij willen vervoerders helpen bij de financiering, als banken dat niet doen.”
Ruimte
Dova zegt aanbestedingen één tot anderhalf jaar te gaan uitstellen. ,,Dat geeft vervoerders ruimte.” Tegelijk moeten ook de vervoerders een deel van de pijn nemen, vindt Vermeulen. ,,Ze hebben zich willens en wetens op concessies ingeschreven.”
Lees ook het interview met Pier Eringa, ceo van Transdev Nederland (eigenaar van busmerk Connexxion), over de crisis in het openbaar vervoer. ,,Het is nu niet uit te leggen om met belastinggeld lege bussen de weg op te sturen.”
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
column Ons wankele kaartenhuis staat alleen nog overeind omdat opa's en oma's mogen oppassen
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Interview Veel positieve testen zonder klachten: 'Iedereen kan besmettingsbron zijn bij Britse coronavariant’
Als we in Nederland willen voorkomen dat de Britse coronamutant ons zorgsysteem omverblaast, zullen we écht minder bij elkaar over de vloer moeten komen. Dat zegt Koen Pouwels, die met collega’s in Oxford onderzoek doet naar de variant. ,,Ik verbaas me over de Nederlandse bezoekregels.” -
VIDEO Gedupeerden: ‘Nu de strafrechtelijke aansprakelijkheid nog’
Advocaat Vasco Groeneveld laat weten dat zijn cliënten blij zijn met het aftreden van het kabinet. Toch zijn de gedupeerden er hiermee nog niet. ,,Dat gaat over politieke verantwoordelijkheid. Nu de strafrechtelijke aansprakelijkheid nog.” -
Frank in quarantaine Die ene vriendschap blijkt precies even leuk zonder cake, opgeschuimde melk en de zon
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 111. Lees alle eerdere afleveringen hier terug -
PREMIUM
drukteprognose / video Met de trein? Dan reis voortaan eerst aanmelden: ‘We vragen echt niet iets raars’
De NS vraagt alle treinreizigers om hun ritten voortaan vooraf aan te melden. Op basis daarvan ontvangen reizigers een advies op maat over de verwachte drukte in hun trein. Nu mijden veel Nederlanders het spoor uit angst voor Covid-19.
-
Hamburgerbezorger gaat door het lint in Nijmegen en krijgt ontslag: ‘Dit gedrag is absurd’
Een hamburgerbezorger die in het centrum van Nijmegen door het lint is gegaan tegen een man, is per direct ontslagen door zijn werkgever Burgerme. Op beelden op Dumpert is te zien hoe de tierende bezorger de man hardhandig vastpakt, hem duwt en hard tegen hem schreeuwt. -
PREMIUM
Guus maakt lichtgevend grafmonument naar idee van vader die kind verloor: ‘Verhaal ging door merg en been’
Een grafmonument dat licht geeft in het donker. Voor zover bekend is deze uitvinding van Apeldoorner Guus Sanstra (52) uniek. De wijze waarop zijn idee tot stand kwam, is minstens zo bijzonder. -
Britse variant nu 200 keer vastgesteld in Nederland, link met Engeland ontbreekt vaak
In Nederland zijn inmiddels iets meer dan 200 gevallen van de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. Dat bevestigt het RIVM na vragen van deze krant. Een week geleden stond de teller nog op 96 stuks. Gevreesd wordt dat de Britse variant veel besmettelijker is dan de bestaande variant van het coronavirus.