Orde legt advocaten Ficq, Franken en Meijering spreekverbod op over Holleeder-tape
De Orde van Advocaten heeft de Amsterdamse strafadvocaten Ficq, Franken en Meijering een spreekverbod opgelegd. De Deken van de Orde onderzoekt Ficq vanwege beschuldigingen van het aanzetten tot meineed en Franken voor het misbruiken van een advocatentelefoon.
Delen per e-mail
De Amsterdamse advocaat Bénédicte Ficq wordt door Willem Holleeder beschuldigd van het aanzetten tot meineed. Stijn Franken beticht Ficq van het ongeoorloofd onder druk zetten van zijn cliënt. Dat blijkt uit de 'Holleeder-tape', die vanavond op televisie wordt uitgezonden bij RTL4.
Het gaat hierbij om een vertrouwelijk gesprek uit 2011 tussen Peter R. de Vries en Holleeder. De Amsterdamse crimineel biecht in de opgenomen conversatie op dat Ficq hem wilde dwingen tot een ontlastende, maar leugenachtige verklaring over haar cliënt Dino Soerel.
Bedreigingen
Begin januari werden Ficq, Franken en Meijering door de Orde uitgenodigd tot een gesprek over de gebeurtenissen uit 2011. Holleeder zegt dat hij en zijn toenmalige raadsman Franken door Ficq zijn bedreigd namens Dino Soerel. Ficq en kantoorgenoot Meijering ontkennen dat met klem.
Inzet is een vertrouwelijke brief die Franken in 2011 van Holleeder kreeg en aan misdaadjournalist Peter R. de Vries gaf. De Vries had na ontvangst van de brief een telefoongesprek op het kantoor van Franken met Holleeder. Hij gebruikte daartoe Frankens ‘advocatentelefoon’, zodat justitie niet mee kon luisteren.
Belastende informatie
Tot woede van Holleeder bracht De Vries de bewuste brief, die hij alleen naar buiten mocht brengen als Holleeder zou zijn vermoord, vorig jaar in tijdens een getuigenverhoor. Hij deed dat omdat hij zich niet meer gebonden voelt aan de vertrouwelijkheid die Holleeder hem oplegde.
Volgende De Vries heeft Holleeder hem met de dood bedreigd en hem openlijk heeft verweten samen met Holleeders zussen Astrid en Sonja een gelogen ‘verhaal in elkaar te hebben gezet’. Onlangs kwam hij ook op de proppen met een uur durende opname van het gesprek. Het Openbaar Ministerie ziet daarin ‘cruciale’ en ‘belastende’ informatie die ‘schreeuwt om een toelichting’.
‘Uitlatingen ongewenst’
Naar aanleiding van de opname, en daarmee het gebruik van de advocatentelefoon van Franken en mogelijke beïnvloeding van een getuige door Ficq, is de Deken van de Orde van Advocaten een onderzoek begonnen. ,,Als toezichthouder acht ik het ongewenst dat de bij mijn onderzoek betrokken advocaten zich publiekelijk uitlaten over de door mij onderzochte kwesties’’, laat meester Evert-Jan Henrichs in een verklaring weten.
De raadslieden moeten zich daarom onthouden van commentaar. ,,Voor zover sprake is van een beschuldiging van ongeoorloofd gedrag, kunnen advocaten zich niet naar behoren verweren tegen die beschuldiging zonder hun geheimhoudingsplicht te schenden. Voor zover de ene betrokken advocaat verwijten formuleert over een andere bij het onderzoek betrokken advocaat, behoren die verwijten niet publiekelijk te worden gedaan’’.
Kijk hier wat Peter R. de Vries te zeggen heeft over de tapes:
Verder in het nieuws
-
Patricia Paay knokt vandaag in de rechtbank om haar schadeclaims te mogen houden
Patricia Paay komt financieel steeds verder in de problemen. In de rechtbank in Breda knokt zij vandaag om de schadeclaims te mogen houden die ze heeft ‘gewonnen’ in haar rechtszaken tegen GeenStijl en Johan Vlemmix. Het administratiekantoor Osuro uit Leiderdorp zegt nog iets meer dan 105.000 euro te krijgen voor alle juridische kosten die Paay heeft moeten maken. -
PREMIUM
Gezin wil einde aan ‘onrechtvaardige’ kinderbijslag: Jurian wél, tweelingbroer Jarno niet
Vader Herman Dekker uit Harderwijk heeft een tweeling: Jurian en Jarno, 17 jaar. Voor zijn Jurian krijgt hij kinderbijslag, voor Jarno krijgt hij niets. Onrechtvaardig, vindt Dekker, die erover aan de bel trok bij landelijke politieke partijen. ,,Het is een fout in het systeem.’’ -
‘Proef met weigeraars in Pieter Baan Centrum een succes’
Een proef in het Pieter Baan Centrum met verdachten die weigeren mee te werken aan een onderzoek, is een succes gebleken. Onderzoekers waren vaker in staat om een stoornis bij iemand vast te stellen, wat weer nodig is om in een rechtszaak eventueel tbs te kunnen opleggen. -
Vliegmaatschappijen bewuster van risico's na MH17, maar het kan nóg beter
Luchtvaartmaatschappijen zijn zich sinds de ramp met vlucht MH17 bewuster van de risico’s die gepaard gaan met vliegen boven conflictgebieden. Maar landen of staten die te maken hebben met een gewapend conflict op hun grondgebied, hebben nog nauwelijks iets veranderd in hun luchtruimbeheer. -
PREMIUM
Snelle jongens van Improvers blijken strop voor Essent
Met de miljoenenaankoop van het bekroonde salesbedrijf Improvers dacht energiemaatschappij Essent niet alleen snelle, maar ook eerlijke verkopers binnen te halen. Krap een jaar later begint een groot onderzoek naar een mogelijk verziekte cultuur op de werkvloer. Hoe kon het zo ver komen?
-
Warmtefonds van 4,5 miljard voor isoleren woningen
Mensen die hun huis willen isoleren kunnen daarvoor in de toekomst op twee manieren hulp van de overheid krijgen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat de twee opties - een lening tegen een gunstige rente en een subsidie voor het isoleren van je huis - nu doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. -
'Meldingen over verwarde mensen verdubbeld’
Bij de politie zijn afgelopen jaar meer dan 90.000 meldingen binnengekomen over verwarde mensen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van acht jaar geleden. De stijging was het sterkst in de politieregio’s Rotterdam, Oost-Brabant en Noord-Nederland. -
Slachtofferhulp: stop met kwetsen op sociale media
Gebruikers van sociale media moeten ophouden nabestaanden en slachtoffers van misdrijven, rampen en ongevallen lastig te vallen met kwetsende opmerkingen. Die oproep doet Slachtofferhulp Nederland in de campagne #socialslachtoffer die vandaag begint.