Oproep: stap bij lesuitval naar leerplichtambtenaar
Een groep ouders uit Zaandam roept ouders in heel het land op naar de leerplichtambtenaar te stappen als hun kind vanwege lesuitval naar huis wordt gestuurd. Ze hopen zo het kabinet te dwingen het lerarentekort op te lossen.
Leerlingen van basisschool Tamarinde in Zaandam gaan al een paar weken vier dagen per week naar school, omdat er niet genoeg leerkrachten zijn. Vader Jeroen de Glas is zo boos over de structurele lesuitval, dat hij naar de gemeente is gestapt om melding te doen bij de leerplichtambtenaar. Hij deed gisteren op sociale media een oproep aan alle ouders in ons land om hetzelfde te doen.
,,Als we iets aan het lerarentekort willen doen, moeten we als ouders gaan porren en zorgen dat het vervelend wordt voor de overheid”, verklaart De Glas zijn oproep. ,,Ik probeerde mijn kind thuis les te geven, maar mijn kind zei: ik heb liever van de juf les. Dat heb ik bij de leerplichtambtenaar gemeld, met daarbij het verzoek te handhaven. Nou, daarover zijn ze verschrikkelijk geïrriteerd.”
De gemeente is immers verplicht op de melding te reageren. Als de leerplichtambtenaar niet ingrijpt, moeten ze de ouder daarover berichten. De ouder heeft vervolgens weer het recht om daartegen in bezwaar te gaan. ,,En zo zijn leerplichtambtenaren veel tijd kwijt aan zaken waar ze eigenlijk niet mee bezig willen zijn”, verklaart De Glas. In Zaandam zijn tientallen ouders al naar de gemeente gestapt.
Geenvierdaagse
De actievoerende ouders roepen op de Facebookpagina ‘Geenvierdaagse’ vaders en moeders in heel Nederland op om naar de leerplichtambtenaar te stappen. Ze hopen zo op een sneeuwbaleffect. Hoe meer meldingen bij verschillende gemeenten binnenkomen, hoe groter de druk op de landelijke politiek wordt. De ouders vinden dat verantwoordelijk minister Arie Slob (Basisonderwijs) te weinig doet.
PvdA-leider Lodewijk Asscher steunt de actie. ,,Het kabinet is zich bewust van het probleem, maar er moet meer gebeuren dan nu gebeurt. Het wordt tijd dat het kabinet dit als crisis gaat beschouwen.” Asscher roept het kabinet op het regeerakkoord open te breken, om zo meer geld vrij te maken voor extra leraren en betere arbeidsvoorwaarden. ,,Minister Slob kan dit probleem niet in zijn eentje oplossen, zo blijkt. Daarom moet D66-minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) samen met hem optrekken. Ook D66 moet laten zien dat ze dit probleem serieus neemt.”
Dupe
Protestvader De Glas vreest dat zijn kinderen de dupe worden van het lerarentekort. Hij offerde een werkdag op om zijn ene kind zelf les te geven. Op dinsdag werkt zijn vrouw thuis, omdat die dag zijn andere kind geen school heeft. De Glas: ,,Ze krijgen huiswerk mee en wij moeten ze begeleiden. Maar lesgeven is écht een vak, dat doe je niet zomaar even.”
De Algemene Onderwijsbond organiseert op 15 maart een landelijke staking voor het hele onderwijs. Doel van de staking is hetzelfde als die van de ouders in Zaandam: meer investeringen in het onderwijs. Het zou de eerste keer in Nederland zijn dat het hele onderwijs staakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
update
Drukste avondspits van het jaar: ruim 1000 kilometer file, vooral in het zuiden vertraging
Met ruim 1000 kilometer file was het woensdag de drukste avondspits van het jaar, meldde de ANWB. Vooral in het zuiden stonden lange files, onder meer op de A2 bij Eindhoven en Den Bosch. Vanwege het hemelvaartweekend was het in de middag al druk op de wegen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMDiversiteit/met video
Kenners schrikken: nu al 46 colleges met alleen mannelijke wethouders
Van de 154 gemeenten waarin wethouders zijn voorgesteld aan de raad of reeds zijn benoemd, zijn er 46 met alleen mannelijke wethouders, zo toont een analyse van deze site aan. Van de in totaal 601 wethouders zijn er 164 vrouw. Dat komt neer op zo’n 27 procent. -
Met video
De moordenaar van Els Borst blijft nog minimaal twee jaar in tbs: ‘Behandeling nog lang niet klaar’
Dat zielige hoopje mens dat totale onzin zat uit te kramen. Toen Bart van U., moordenaar van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus Loïs, ooit voor het eerst voor de rechter verscheen, leek hij totaal de weg kwijt, ontoerekeningsvatbaar. Toch kreeg hij uiteindelijk acht jaar cel en tbs. In dat laatste regime zit hij nu twee jaar en moest de rechter vandaag besluiten of daar minimaal twee jaar bij zou komen. De rechtbank besloot daar net toe: ‘De behandeling is nog lang niet klaar'.
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Schiphol: ‘Druk maar behapbaar, kom ook niet te vroeg’
Op Schiphol is het ook zaterdagmorgen druk, maar de drukte lijkt vooralsnog behapbaar. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven desgevraagd. Door de problemen van de laatste tijd komen reizigers wel steeds vroeger naar Schiphol toe, merkt de luchthaven. Daardoor kan het zijn dat reizigers extra moeten wachten omdat balies van maatschappijen nog niet open zijn. -
KLM beperkt verkoop tickets voor vluchten vanaf Schiphol vanwege aanhoudende chaos
KLM zet de rem op de verkoop van tickets voor vluchten die de komende dagen nog gaan vertrekken vanaf Schiphol. Dat doet de luchtvaartmaatschappij omdat de luchthaven er niet in slaagt om de problemen die de afgelopen maanden ontstaan zijn op te lossen. Het gaat om tickets voor vluchten van KLM tot en met aanstaande zondag.