Deze maand werd het vliegverkeer op Eindhoven Airport al verschillende keren stilgelegd door mist.
Volledig scherm
Deze maand werd het vliegverkeer op Eindhoven Airport al verschillende keren stilgelegd door mist. © Fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel

Opnieuw vertragingen op Eindhoven Airport vanwege dichte mist

Het KNMI gaf dinsdagochtend vanwege dichte mist code geel af voor een groot deel van het land. In het zuiden en midden van Nederland kwam mist voor met een zicht van minder dan 200 meter. Na 12.00 uur gold de code alleen nog voor Limburg.

De mist betekent voor Eindhoven Airport wederom veel vertraging. Maandag was dat ook het geval.  Alle vluchten die dinsdag tussen 7.00 en 11.00 uur zouden vertrekken konden sowieso rekenen op flinke vertraging. Reizigers die daarna vliegen moeten ook nog rekening houden met vertragingen. Rond 12.30 uur waren er twee vluchten vertrokken.

Aankomende vliegtuigen, zoals uit Sal, worden omgeleid of kunnen pas later landen dan gepland.

Mist op Eindhoven Airport.
Volledig scherm
Mist op Eindhoven Airport. © Fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel

Landingssysteem 

De afgelopen tijd kampte de luchthaven al vaker met problemen door mist. Met een beter instrumentenlandingssysteem (ILS) kunnen toestellen ook met slecht zicht landen en opstijgen. Eindhoven Airport wijst wel op de miljoeneninvestering die daarmee gepaard gaat. De komende tijd moet er dan ook belangenoverweging worden gemaakt, vindt de luchthaven. 

Alleen in Groningen, Friesland en op de Waddeneilanden is er geen sprake van mist. Dinsdagochtend lost de mist langzaam op.