Hulpdiensten vrijdagavond na de aanrijding.
Volledig scherm
Hulpdiensten vrijdagavond na de aanrijding. © Nick Rompelberg

Opgepakte chauffeur die demonstrant met geel hesje doodreed is man (56) uit Dongen

UPDATETILBURG - De vrachtwagenchauffeur die wordt verdacht van opzettelijke aanrijding van een geel hesje, bij de grens bij Maastricht, is zaterdagavond opgepakt. Dat bevestigt het parket van Luik. Het gaat om een 56-jarige man uit Dongen, die in de regio Tilburg werd aangehouden. Het parket in Luik stelt dat het eerste verhoor zondag al in Nederland zal plaatsvinden. 

Het eerste verhoor zal gaan over de betrokkenheid van de man bij het ongeluk in Visé. Er wordt nog niet ingegaan op de details van het incident. Wel moet hij aangeven of hij zelf overgeleverd wil worden aan België. Als hij wil meewerken, kan hij snel worden overgedragen aan de Zuiderburen. Als hij meeewerkt kan het tot tien dagen duren voordat de verdachte man wordt uitgeleverd aan België, zo meldt een Belgische woordvoerder van het parket van Luik. 

De Nederlandse politie wachtte zaterdagavond enige tijd op het officiële Europees aanhoudingsverzoek van België. Rond 22.00 uur werd de Dongenaar opgepakt. Of het aanhoudingsverzoek zaterdagavond ook echt is ingediend, is niet helemaal duidelijk. 

Vrachtwagen stond geparkeerd

De vrachtwagen die betrokken was bij de dodelijke aanrijding is vrijdagnacht gevonden in de regio Tilburg, zo bevestigt de Belgische justitie. Hij stond op een parkeerplaats, mogelijk bij een bedrijf. De Nederlandse politie heeft hem zaterdagmiddag opgehaald en in een hangar onderzocht. Dat onderzoek was tegen de avond afgerond. 

De chauffeur is volgens het Belgische parket een 56-jarige Nederlander die opzettelijk is doorgereden na het zien van de demonstranten op de snelweg. De Belgische justitie spreekt daarom niet van een ongeval, maar denkt dat er opzet in het spel is. ,,Al mag hij daar straks zijn eigen lezing tegenover zetten‘’, zegt Catherine Collignon van het parket van Luik. 

50-jarig slachtoffer

Vrijdagavond laat kwam het tot een aanrijding tussen de truck en een aantal demonstranten, de ‘gele hesjes’ die de snelweg richting Eijsden wilden blokkeren. Het slachtoffer is de 50-jarige Roger B. uit België. Hij probeerde volgens het OM in Luik om de vrachtwagen van de Dongenaar tegen te houden. Toen de Dongenaar dreigde door te rijden, tikte B. met een sleutel tegen de ruit van de truck. Terwijl de vrachtwagen doorreed, belandde de Waal onder de wielen. 

Het doorrijden na een ongeval met fatale afloop wordt in België bestraft met in het uiterste geval een gevangenisstraf van drie jaar. 

Aan de hand van het kenteken is de vrachtwagen vrijdagnacht opgespoord in de buurt van Tilburg. Een specifiekere locatie wil het Belgische parket zaterdagavond niet geven.

Belgische gele hesjes komen samen om de overleden mededemonstrant Roger B. te herdenken.
Volledig scherm
Belgische gele hesjes komen samen om de overleden mededemonstrant Roger B. te herdenken. © AFP

Herdenking

Bij een stille tocht voor de overleden demonstrant kwamen zaterdagmiddag in Luik tussen de 200 en 300 mensen samen. Zij deelden ze gele rozen uit.

  1. LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeghuizen

    LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeg­hui­zen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.