Klaas Otto.
Volledig scherm
Klaas Otto. © ANP

Ook hof houdt halfblinde No Surrender-oprichter Klaas Otto in voorarrest

Het hof heeft vandaag besloten het voorarrest van No Surrender-oprichter Klaas Otto te verlengen. Dat Otto aan een oog blind is geraakt, is ook voor het gerechtshof in Den Bosch geen reden om hem vrij te laten. De 51-jarige Brabander werd vorig jaar veroordeeld tot zes jaar cel en zit inmiddels ruim tweeënhalf jaar in voorarrest. 

Het Openbaar Ministerie vroeg drie weken geleden al om verlenging, terwijl de verdediging vroeg om schorsing. Otto zit nu 34 maanden in voorarrest vanwege afpersing, bedreiging, zware mishandeling en het witwassen van 1,3 miljoen euro. Otto werd vorig jaar veroordeeld tot zes jaar cel, maar ging in hoger beroep. Ook het OM, dat tien jaar had geëist, ging in hoger beroep.

Otto stelde eerder dat hij, als hij niet in hoger beroep was gegaan, vanaf nu in aanmerking zou komen voor detentiefasering: de fase waarin gevangenen worden voorbereid op terugkeer in de maatschappij, inclusief weekendverlof. Voor detentiefasering komt hij echter niet in aanmerking. Otto is daarom van mening dat hij helemaal vrijgelaten moet worden.

Otto zou het zwaar hebben in de gevangenis door fysieke problemen. Volgens de verdediging moet een neuroloog hem onderzoeken, omdat hij mogelijk door een hersenaandoening blind raakte aan een oog. Een inhoudelijke behandeling is nog niet in zicht. Het hof besloot vandaag ook dat meer onderzoek nodig is. Het proces gaat door op 21 januari.

  1. LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.