Particuliere dronepiloten moeten straks een vliegbewijs halen, vinden verkeersvliegers en professionele dronebestuurders. Zo moet het aantal incidenten in de lucht afnemen. ,,Ze hebben vaak geen enkel benul.''
Niels KlaassenLaatste update:31-08-18, 10:29
Hobbypiloten mogen zonder les of toets hun drone de lucht in sturen. ,,Als recreant kun je drones tot wel 25 kilogram bedienen zonder iets af te weten van de regels. Dat is onhoudbaar’’, zegt Wiebe de Jager, professioneel dronefotograaf en beheerder van de website Dronewatch.nl.
Naar schatting zijn er inmiddels 100.000 hobbydrones in Nederland. Bestuurders moeten zich aan regels houden rond vlieghoogte en no-flyzones. Maar gemiddeld twee keer per week gaat het mis, blijkt uit nieuwe cijfers die de Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT) aan deze website verstrekte.
De toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat turft sinds 2016 jaarlijks bijna 100 voorvallen met drones. Dit jaar staat de teller tot dusver op 67. In heel 2015 ging het nog slechts om 43 incidenten.
In deze grafiek staan het aantal geregistreerde incidenten met drones in het luchtruim. (Bron: Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT).
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het om consumentendrones. Deze vliegen bijvoorbeeld te hoog of te dicht bij een luchthaven.
Ook bijna-botsingen met vliegtuigen komen voor. In 2017 zelfs zes keer, onder meer met een Boeing. ,,Dronevliegers hebben vaak geen enkel benul van de regels’’, zegt een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), de vakbond voor burgerluchtvaartpiloten. ,,Als een drone te hoog komt en in de motor van een verkeersvliegtuig belandt, heb je een groot probleem.’’
Dronevliegers hebben vaak geen enkel benul van de regels
woordvoerder pilotenvakbond
De Vereniging van Verkeersvliegers en beroepsmatige bestuurders van drones pleiten daarom voor de invoer van een vliegbewijs voor recreanten, met theorietoets: ,,Het is onbestaanbaar dat zonder opleiding of een minimum aan kennis bijna alles is toegestaan’’, zegt Rob van Nieuwland, voorzitter van Darpas, de branchevereniging voor professionele dronepiloten. ,,Wat je vaak fout ziet gaan, is dat de bestuurders hun drone automatisch laten terugkeren naar een bepaald punt, maar daarbij geen veilige hoogte instellen. Dan vliegt de drone zo tegen een lantaarnpaal of boom. Professionele piloten moeten een boekwerk van 120 pagina’s bestuderen. Laat recreanten met drones boven pakweg 250 gram dat ook doen.’’
Politiek wil ook kennistoets
De beroepspiloten krijgen steun van de politiek. De Tweede Kamer riep het kabinet begin juli op om een kennistoets voor recreatieve dronevliegers mee te nemen bij de invoer van de nieuwe Europese regels die eind van het jaar ingaan: ,,De hobbydronegebruikers moeten weten wat wel en niet mag’’, zegt VVD-Tweede Kamerlid Remco Dijkstra. ,,Het zijn prachtige apparaatjes, maar het is geen speelgoed.’’
Waar mag je met een drone vliegen en waar niet? Klik hieronder en bekijk het op de kaart.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.