‘Onze basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen’
Tientallen basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen van hun schoolbesturen. Ze vinden dat de toets veel te veel stress bij leerlingen veroorzaakt en zeker tijdens deze coronacrisis niets zegt. ‘De eindtoets kan zelfs schadelijk zijn, want misschien kunnen kinderen minder goed laten zien wat ze in huis hebben.’
Delen per e-mail
Alle leraren weten prima waar hun leerlingen staan, ook met thuisonderwijs. Daar is die eindtoets echt niet voor nodig
Twintig schoolbesturen - verenigd in Leve het Onderwijs - roepen een manifest op om de eindtoets niet te verplichten. Ze vinden dat hun scholen en leerkrachten zélf moeten bepalen voor welke kinderen de toets meerwaarde heeft. Alleen als er bijvoorbeeld twijfel is over het schooladvies of in overleg met ouders moeten scholen ervoor kunnen kiezen die af te nemen.
De eindtoets is echter wettelijk verplicht. Inspecteur-generaal van de Onderwijsinspectie, Alida Oppers, zei juist gisteren in deze krant dat de eindtoets dit jaar wél moet doorgaan. ,,Dan wéét je in elk geval hoe de leerlingen en het onderwijs ervoor staan", zo luidde haar argument.
Die oproep schoot bij de schoolbesturen in het verkeerde keelgat, temeer omdat zij de inspectie en het ministerie maandag al over het manifest informeerde. Zij vinden dat er veel te weinig vertrouwen is in de deskundigheid van basisscholen en leerkrachten. ,,De leerkracht is de enige die kan beoordelen of een eindtoets voor een leerling nodig is", stelt Helma van der Hoorn, bestuurder van Stichting Alkmaarse Katholieke Scholen (SAKS) en mede-initiatiefnemer van het manifest. ,,Alle leraren weten prima waar hun leerlingen staan, ook met thuisonderwijs. Daar is die eindtoets echt niet voor nodig.”
Hoger advies
De Onderwijsinspectie vindt van wel. Normaal gesproken kunnen na de eindtoets zo’n 17.000 leerlingen hoger instromen in het voortgezet onderwijs. Vorig jaar kreeg niemand een hoger advies, omdat de eindtoets niet doorging. Die kans wordt leerlingen ‘ontnomen’, stelt Oppers.
Ook minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) noemt het in een brief aan de Tweede Kamer ‘van groot belang’ dat de eindtoets dit jaar doorgaat. ‘Alleen als er in de zes weken voorafgaand aan de afnameperiode onvoldoende onderwijs- en voorbereidingstijd is als gevolg van de coronamaatregelen, kan een andere afweging worden gemaakt’, zegt hij.
Meetlat
Door corona kunnen ze misschien niet laten zien wat ze in huis hebben. Dan kan zo'n toets zelfs schadelijk zijn
Maar juist in een tijd waarin leerlingen niet allemaal even goed gedijen bij het thuisonderwijs heeft het volgens de schoolbesturen geen zin om alle kinderen langs dezelfde meetlat te leggen. ,,We weten dat kinderen zich niet lineair ontwikkelen. Ze kiezen allemaal hun eigen pad. Zeker nu", verklaart Van der Hoorn. Hoewel het schooladvies van de leerkracht tegenwoordig leidend is, voelen veel leerlingen nog druk om op de eindtoets te scoren. ,,Pedagogisch gezien is dat voor die kinderen niet eens goed. Ze denken dat hun leven van die toets afhangt, zitten dagenlang te zweten. Maar door corona kunnen ze misschien niet laten zien wat ze in huis hebben. Dan kan zo'n toets zelfs schadelijk zijn.” Scholen hebben afgesproken om kansrijk te adviseren.
Daarom hopen de schoolbesturen op genoeg steun om het ministerie van Onderwijs en de Onderwijsinspectie ervan te overtuigen dat die verplichting eraf moet. Lukt dat niet dan moeten de schoolbesturen zich beraden op hoe met de eindtoets om te gaan. Van der Hoorn: ,,Scholen kunnen bijvoorbeeld zelf beslissen daar geen waarde aan te hechten en kinderen niet te pushen. Dan toetsen ze alleen omdat het moet, niet omdat ze denken dat het nodig is.”
Leerprestaties
In het jaarlijkse onderwijsrapport De Staat van het Onderwijs constateerde de Onderwijsinspectie juist dat er te weinig wordt getoetst. Volgens de inspectie dreigt het onderwijs het zicht te verliezen op leerprestaties van scholieren, waardoor het bijsturen met extra begeleiding ‘op onderdelen onmogelijk’ wordt.
De ondertekenaars van het manifest vinden dat in Nederland een onderwijssysteem overeind wordt gehouden dat ten koste gaat van de kinderen. ,,Kinderen krijgen pas optimale kansen als scholen kijken naar wat een kind op welk moment kan. Het werkt niet om alle leerlingen op eenzelfde moment eenzelfde toets te laten maken. Je kunt ze niet met elkaar vergelijken. Dat idee is sterk verouderd", zegt Van der Hoorn.
De coronacrisis maakt dat extra duidelijk, zeggen de schoolbesturen, want waarom praten over leerachterstanden als álle kinderen niet alle lesstof hebben gehad? ,,Het is alsof kinderen producten zijn op een lopende band in een fabriek. Daarmee doen we ze geen recht.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Echtpaar belandt met corona in ziekenhuis, hondjes blijven in smerig huis achter
In een woning in het Brabantse Veldhoven zijn vandaag enkele dieren gevonden die zonder enige hulp zijn achtergebleven na de ziekenhuisopname van hun baasjes. De kamer waarin de dieren verbleven was een complete bende en zat onder de hondenpoep. De bewoners hadden volgens de politie geen familie of vrienden die konden ingrijpen. -
PREMIUMBV de Liefde
Albert: ‘Ik had heus wel gevoelens voor mijn vrouw, maar ze kwam nooit zo dichtbij als Gracia’
In de rubriek BV de Liefde vertellen lezers openlijk en anoniem over hun relatie. Albert (53) voelt zich weer 17 nu hij na jaren terug is bij Gracia (53). Hun liefdesverhaal leest als een roman. -
Stoffelijke resten van baby gevonden in tuin ‘s-Heerenberg: ‘Mijn zoon is niet verdacht’
De politie heeft stoffelijke resten van een baby gevonden bij een onderzoek in en achter een woning aan de Krokusstraat in 's-Heerenberg (Gelderland). -
VIDEO
Klassiek beeld ‘loverboy’ achterhaald: ‘Na week inpalmen al uitbuiten’
De loverboy van tegenwoordig werkt vooral online en steekt weinig tijd meer in het met cadeautjes en liefdevolle aandacht veroveren van zijn slachtoffers. Het klassieke beeld van een loverboy die misbruik maakt van de verliefdheid van zijn slachtoffer is deels achterhaald, stelt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) na onderzoek in opdracht van de politie. -
Middelbare scholieren terug naar school; les in de bioscoop, lege showroom of hotelzaal
Middelbare scholieren konden vandaag voor het eerst in weken weer fysieke lessen volgen. In sommige gevallen gebeurde dat niet in een standaard leslokaal, maar in een lege showroom, hotelruimte of bioscoopzaal.
-
PREMIUMColumn
Je moet geen podium bieden aan verstrooide zielen die de maatschappij willen ontwrichten
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Coronavirus
LIVE | Winkeliers zamelen handtekeningen in voor heropening, meeste Nederlanders willen terrassen open
De Nederlandse export blijft last houden van de coronacrisis en de lockdown. De steun voor het coronabeleid van de regering is gedaald van 75 procent eind januari naar 62 procent. Zes op de tien Nederlanders vindt dat de terrassen weer open kunnen. Ook vandaag houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in ons liveblog. Oudere berichten vind je hier. -
Frank in quarantaine
Als je geen professioneel model bent, is het een gênante bedoening
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 350. Lees alle eerdere afleveringen hier terug.