Volledig scherm
© ANP

Ontsnapte tbs’er liet al eerder spoor van ellende na, advocaat en kliniek noemen hem ongevaarlijk

De zedendelinquent Ronald van Z., die gisterenmiddag ontsnapte aan zijn begeleider in Nijmegen verleidde meisjes en jongens via internet, waaronder een meisje dat nog op de basisschool zat. Van Z. is nog voortvluchtig. Volgens de kliniek en zijn advocaat is hij ‘ongevaarlijk’. 

Tijdens de rechtszaak in november 2014, waarin hij werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor ontucht met minderjarige meisjes in Brabant, las een van zijn slachtoffers, een 14-jarig meisje uit de Kempen, een hartverscheurende slachtofferverklaring voor. Maandenlang bestookte de man haar via Hyves, Facebook en Skype met berichten, totdat ze eindelijk toegaf en hem ontmoette. Toen, in de bossen van Middelbeers merkte ze pas dat hij geen tiener was, maar 35 jaar. Hij vergreep zich aan haar.

Het meisje had vervolgens geen leven meer. Op school keek niemand haar aan, ze schaamde zich zo tegenover haar ouders dat ze probeerde haar leven te beëindigen. Uiteindelijk kwam ze pas in een kliniek weer enigszins tot haarzelf.

De man had nog zeker zes andere meisjes benaderd. Een van hen zat nog op de basisschool, een ander reisde hij achterna naar Italië. Ze stuurden hem naaktfoto’s, nadat hij een foto van een blote jongen gaf. Hun foto’s stuurde hij vervolgens naar minderjarige jongens. Die dan ook weer van alles voor de camera deden, denkende dat ze een internetvriendin hadden.

De man verstopte zijn gezicht tijdens de rechtszaak in zijn capuchon. Zijn bekentenis deed hij achter gesloten deuren. Het motief was verveling, zei hij, maar deskundigen zagen stoornissen en opzet. De rechtbank veroordeelde hem in 2014 tot drie en een half jaar cel, en tbs met dwangverpleging.

Niet benaderen

Ronald van Z. nam gisteren de benen toen hij op verlof onder begeleiding. Hij zat in de Pompekliniek in Nijmegen. De politie waarschuwde na zijn ontsnapping de man niet te benaderen. Uit een burgernetmelding blijkt dat de politie op zoek is naar een witte man van 1.87 meter met een fors postuur, donkerblond dun haar en een bril. Hij droeg een spijkerbroek en zwarte jas.

De kliniek meldde eerder dat Van Z. ‘een laag risicoprofiel’ heeft, en er geen sprake is van acuut gevaar. Ook de advocaat van Ronald van Z., Job Knoester, zei vandaag dat de tbs’er niet gevaarlijk is. Ze hebben geen contact gehad. De advocaat zegt niet te weten waarom zijn cliënt er vandoor is gegaan tijdens het begeleid verlof, wel dat Van Z. ontevreden was over zijn behandeling. Van Z. stond nog aan het begin van zijn verloftraject. 

Reactie burgemeester

,,Ik maak me echt zorgen”, stelt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls in een reactie op de ontsnapping. Drie weken geleden gebeurde ongeveer hetzelfde met een andere tbs’er, terwijl een maand geleden nog een tbs’er op spectaculaire wijze uit de kliniek ontsnapte door uit een raam te klimmen en over een hek te klauteren.

Bruls had afgelopen maandag nog overleg met de Pompekliniek over die eerdere ontsnappingen, maar heeft vrijdag de directie van de Pompekliniek na de derde ontsnapping gevraagd om nog eens goed naar de veiligheid te kijken. ,,Want dat er nu twee keer in drie weken tijd iemand gewoon op de fiets wegrijdt, vind ik zeer opvallend en zorgwekkend. Ik ga niet over het beleid van de Pompekliniek, maar wel over de veiligheid van de stad en haar inwoners. Dit is voor het veiligheidsgevoel niet goed.” De burgemeester vreest dat er nog meer ontsnappingen zullen volgen als er niet wordt ingegrepen. 

  1. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
    PREMIUM

    Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

    Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”