Volledig scherm
De Pompekliniek in Nijmegen. © Paul Rapp

Ontsnapte tbs’er is zedendelinquent, maar heeft volgens kliniek ‘laag risicoprofiel’

De tbs’er die er vrijdagmiddag vandoor ging tijdens een begeleid verlof in Nijmegen,  is de veroordeelde zedendelinquent Ronald Z. (39) uit Harskamp. Dat bevestigen ingewijden. De man werd in 2014 veroordeeld tot 3,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor ontucht met minderjarige meisjes in Breda, Middelbeers en Eindhoven.

De man had ook kinderporno gemaakt en zich schuldig gemaakt aan ‘grooming’: hij deed zich via internet voor als iemand anders. 

‘Laag risicoprofiel’

De ontvluchte tbs’er wordt op dit moment echter niet ingeschat als zeer gevaarlijk, aldus een woordvoerder van de Nijmeegse tbs-instelling De Pompekliniek zaterdag. ,,Over zijn identiteit kan ik geen mededelingen doen. Maar ik kan wel zeggen dat het iemand is die volgens onze inschatting een laag risicoprofiel heeft. Dat heeft onder meer te maken met de vraag of er acuut gevaar is dat deze persoon opnieuw een delict pleegt.”

Dat wil zeggen dat de kans dat de gevluchte tbs’er een gevaar is voor zijn omgeving, als laag wordt aangemerkt. Dat verklaart volgens de woordvoerder mogelijk ook waarom politie en justitie tot nu toe geen naam en foto’s van de man hebben verspreid. 

Op vrijdag 13 september jongstleden gebeurde dat wél, nadat tbs’er Harry van E. er een dag eerder op zijn mountainbike vandoor ging en zo aan zijn begeleider van de Pompekliniek wist te ontkomen. Van E. is een veroordeelde zedendelinquent die als gevaarlijk werd ingeschat. Hij kon kort nadat de politie foto’s van Van E. op haar website had geplaatst worden gearresteerd. Hij was herkend op een camping in Zeeland.

Quote

Over zijn identiteit kan ik geen geen mededelin­gen doen. Maar ik kan wel zeggen dat het iemand is die volgens onze inschat­ting een laag risicopro­fiel heeft.

Woordvoerder Pompekliniek

Gevlucht per fiets

Ook tbs’er Ronald Z. die gisterenmiddag aan de aandacht van zijn begeleider wist te ontsnappen, ging er op de fiets vandoor. Volgens de woordvoerder van de Pompe was dat in de wijk Hatert. Hoe dat precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Kort voor 16.00 uur vrijdagmiddag werd een Burgernetmelding uitgedaan, maar dat leidde nog niet tot de aanhouding van de man.

Een speciaal politieteam is naar hem op zoek. Als de man nog lang spoorloos blijft, bestaat de kans dat politie en justitie zijn identiteit dit weekeinde alsnog officieel openbaar maken en foto’s verspreiden.

,,Bij de keuze om wel of geen foto’s te verspreiden en de naam in de openbaarheid te brengen, spelen verschillende factoren een rol”, zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket van het openbaar ministerie. ,,De vraag of we inschatten dat iemand een groot gevaar vormt speelt mee, maar ook welke andere opsporingsmiddelen we tot onze beschikking hebben. Ik kan er nu nog niks over zeggen.”

Veel vragen

Volgens de kliniek zijn alle verloven tot maandagochtend ingetrokken. De woordvoerder van de Pompe zegt zich voor te kunnen stellen dat twee ontvluchtingen per fiets in korte tijd veel vragen oproepen over begeleid verlof.

,,Dit moet nader onderzocht worden. Waarbij vooropgesteld dat ieder specifiek verloftraject zeer zorgvuldig wordt opgebouwd, met op individueel niveau accordering. Conclusies zijn nu nog niet niet te trekken. Het doel is altijd om te leren van de dingen die mis gaan. De eerste analyse van de vorige ontvluchting, op 12 september, heeft geen bijzonderheden opgeleverd die noopten tot directe aanpassingen.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Charly Luske, René van Kooten en Anne Kuik in de Ochtend Show to go

    Charly Luske, René van Kooten en Anne Kuik in de Ochtend Show to go

    Boze Zeeuwen gaan morgen op weg naar Den Haag om hun onvrede te uiten over staatssecretaris Barbara Visser en haar besluit om de verhuizing van de marinierskazerne in Vlissingen af te blazen. Verslaggever Ernst Jan Rozendaal is bij ons te gast om daarover te praten. Ook acteurs René van Kooten en Charly Luske schuiven aan om te vertellen over hun nieuwe voorstelling Jesus Christ Superstar in Concert. De Ochtend Show to go wordt morgen gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op deze site.