Onderzoeksraad: Stalbranden hebben geen enkele prioriteit
UPDATE/VIDEOHet voorkomen van stalbranden, waarbij ieder jaar gemiddeld 143.000 dieren om het leven komen, heeft geen enkele prioriteit. Niet bij de veehouderijsector en niet bij het betrokken ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Integendeel, het ministerie ziet geen reden om aanvullende regels op te stellen om de brandveiligheid in grote stallen te verbeteren. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid na ruim 1,5 jaar onderzoek.
Een brand waarbij 130.000 stuks pluimvee of 7000 varkens omkomen, wordt gezien als ‘acceptabel’ risico.
De laatste jaren is het aantal stalbranden, waarbij de dieren geen kant op konden en daardoor geregeld levend verbrandden - ondanks diverse actieplannen - zelfs toegenomen. Ook het aantal dieren dat bij zo’n brand omkomt neemt ieder jaar toe. ‘In de politieke besluitvorming over eventuele aanvullende regelgeving hebben de kosten voor veehouders en de veehouderijsector als geheel de doorslag gegeven’, aldus de raad in het rapport. Ook maatregelen die als kansrijk gezien werden, zijn daarom niet uitgevoerd.
Landbouwminister Carola Schouten erkent dat er meer gedaan moet worden om stalbranden te voorkomen. Haar ministerie gaat onder meer kijken of de regels over brandveiligheid strenger moeten, meldt de bewindsvrouw na het vernietigende rapport.
Betere aanpak
,,Er is een betere aanpak ter voorkoming van stalbranden nodig. Dat onderken ik‘’, zegt Schouten. ,,Er wordt een grotere verantwoordelijkheid van het ministerie van LNV gevraagd en die moeten we nu gaan nemen.‘’
Naast strengere brandveiligheidsregels, wil de minister dat boeren die hun stallen verduurzamen, ook maatregelen nemen om de stal brandveiliger te maken. Hoe dat er precies uit moet zien, is nog niet duidelijk. Schouten stuurt later een uitgebreidere brief met voorstellen naar de Tweede Kamer.
Dierenorganisaties zijn blij met de uitkomsten van het rapport. De Dierenbescherming vindt net als de OVV dat de overheid het voortouw moet nemen om stallen veiliger te maken. ,,De meeste veehouders hebben simpelweg het geld niet om in brandpreventie te investeren. De prijs van goedkoop vlees is in dit geval zeer brandgevaarlijke stallen”, aldus de Dierenbescherming.
Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier luidt al langer de noodklok als het gaat om de schrijnende situatie rond stalbranden (tekst gaat verder onder video):
Stalbranden zijn vreselijk voor dieren, ondernemers en hun omgeving
Wakker Dier is blij dat in het rapport wordt benadrukt hoe slecht de situatie is. ,,Het is onaanvaardbaar en dat valt nu niet meer te ontkennen. Deze misstand is een direct gevolg van een jarenlange kiloknaller-religie; de prijs is heilig, dierenwelzijn mag geen cent kosten. Het is nu aan de overheid en de sector om de dieren eindelijk de bescherming te geven die ze verdienen.”
LTO Nederland laat weten zich ‘verantwoordelijk te voelen en meer te willen doen aan voorkoming, want stalbranden zijn ‘vreselijk voor dieren, ondernemers en hun omgeving’. In het Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022 werken de veehouders samen met de Dierenbescherming, het Verbond van Verzekeraars en de Brandweer Nederland aan het verbeteren van de brandveiligheid van stallen.
Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO Nederland: ,,De afgelopen jaren is door de partijen goed samengewerkt en zijn er concrete acties ondernomen. Heel veel veehouders hebben extra inspanningen gedaan ter verbetering van de brandveiligheid. Ondanks deze inspanningen zien we helaas nog niet de gewenste verbeteringen om het jaarlijks aantal dierlijke slachtoffers te verminderen.’’
Er moet meer duidelijkheid komen over de oorzaak van stalbranden, vindt boerenorganisatie LTO Nederland. In de helft van de gevallen is het nog altijd onduidelijk waardoor een brand is veroorzaakt. Dat maakt het lastig om preventieve maatregelen te nemen. Volgens LTO moeten boeren steeds meer technische voorzieningen treffen, zoals mestrobots die mogelijk tot grotere risico's op brand leiden. LTO wil dat de overheid ondernemers financieel steunt om de brandveiligheid te verbeteren.
De OVV vindt dat de minister ervoor moet zorgen dat stalbranden ‘substantieel en structureel verminderen’. Ook moet er adequate regelgeving en toezicht komen voor die substantiële vermindering, aldus de raad. Het ministerie moet eindverantwoordelijkheid nemen, schrijft de OVV.
Draagvlak
Tot op heden benaderen de sector en het ministerie stalbranden vooral vanuit een ‘bedrijfseconomisch perspectief’ waarbij de branden gezien worden als een ‘bedrijfsrisico’. De uitgaven om de veiligheid te verbeteren moeten vooral gezien worden als een kostenpost die ‘terugverdiend’ moet worden. De OVV vindt dat iemand die landbouwdieren houdt, verantwoordelijk is voor de gezondheid en het welzijn, en dus ook voor de veiligheid van die dieren.
Kortsluiting
Brandweer Nederland is al jaren bezig met actieplannen om de brandveiligheid in veestallen te vergroten. In het nieuwste Actieplan Brandveilige Veestallen 2018 - 2022 zijn onder meer afspraken gemaakt over de keuring van elektra in veestallen en over de bestrijding van knaagdieren, die niet zelden kortsluiting veroorzaken door doorgeknaagde leidingen.
Niet alleen de Onderzoeksraad maar ook het Verbond van Verzekeraars vindt dat de overheid de regie moet nemen om het aantal stalbranden terug te dringen met betere wet- en regelgeving. De verzekeraars zijn het eens met de boeren dat de overheid ook moet meebetalen. Vooral in oudere stallen is de brandpreventie een hoge kostenpost. Voor nieuwbouw moeten de eisen flink omhoog, meent directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars die benadrukt dat boeren ook slachtoffer zijn van de branden. ,,We zien ondernemers met gevaar voor eigen leven hun dieren in nood proberen te redden. Maar helaas wordt ook vaak ten onrechte gedacht dat men brandveilig onderneemt als men voldoet aan bestaande wet- en regelgeving. Deze regelgeving gaat echter uit van minimale vereisten.’’
Zonnepanelen
De verzekeraars willen niet overgaan tot het weigeren van verzekeringen, omdat niemand daarbij gebaat is. In plaats daarvan ziet het Verbond van Verzekeraars meer in hulp in de vorm van persoonlijke adviezen en preventievoorwaarden. Ook werkten verzekeraars samen met de installatie- en inspectiebranche aan de manier waarop elektra en zonnepanelen worden geïnspecteerd.
Bekijk hieronder onze video’s over stalbranden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Femke (17) vertelt met schilderij dat ze seksueel misbruikt is: ‘Laat hém maar in angst leven’
Femke Willemse (17) heeft voor haar gevoel te lang haar mond gehouden over dat ze seksueel misbruikt is. Totdat ze vorige week de dader - een familielid - tegen het lijf liep. Met een zelfgemaakt schilderij dat ze op social media deelde, schreeuwde ze het van de daken. ,,Het is oké om erover te praten.” -
VIDEO
450 varkens komen om het leven bij grote stalbrand in Sterksel, brandweer redt 600 dieren
Bij een grote stalbrand in Sterksel aan de Vlaamseweg zijn 450 varkens om het leven gekomen dinsdagavond. De brandweer heeft 600 dieren weten te redden. De brand is inmiddels onder controle. -
PREMIUMmet video
Martin (59) woedend over weghalen van zijn bloemen: 'Ik heb hier twee jaar aan gewerkt’
Zwollenaar Martin Dinkelberg (59) legt een fraai bloementuintje aan in een openbaar perkje, in de verwachting dat de overheid dit soort initiatieven stimuleert. Komt groenbeheerder ROVA om de hoek die de bloemen weghaalt. ,,Iedereen in de buurt was er juist blij mee. Hoezo is Zwolle een groenstad, zoals soms gezegd wordt?” -
PREMIUM
Fakkelzwaaier die voor huis D66-leider Sigrid Kaag stond weer opgepakt
Amsterdammer Max van den B., in januari veroordeeld tot een half jaar cel omdat hij met een brandende fakkel bij het huis van D66-leider Sigrid Kaag stond, is opnieuw gevangengezet. Sinds vrijdag zit hij weer vast, bevestigt een woordvoerder van het ressortsparket van het Openbaar Ministerie. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper.
-
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
PREMIUMMet video
Cultuuromslag bij studentenverenigingen: ‘Iedereen is er in ieder geval heel erg mee bezig’
De introductieweek voor nieuwe studenten in Groningen, de KEI-week, is dit jaar weer als vanouds drukbezocht. Corona speelt het onderwijs en verenigingsleven voor het eerst in jaren helemaal geen parten. Sowieso lijkt er een nieuwe wind te waaien door de noordelijke stad. Want de veelbesproken studentenverenigingen zeggen druk te zijn met een cultuuromslag naar een veilige omgeving voor iedereen. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen.