Onderzoekers: Grootschalig testen van bevolking helpt om coronavirus in kaart te brengen
Grootschalig testen kan helpen om beter zicht te krijgen op de verspreiding van het coronavirus in lokale brandhaarden. De GGD gaat dit gebruiken als extra middel om corona en andere infectieziekten te bestrijden.
Dat staat in een nieuw rapport over vier pilots met grootschalig testen in Lansingerland, Rotterdam-Charlois, Dronten en Bunschoten, dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in ontvangst heeft genomen. De pilots zijn intensief gevolgd door zowel gedragsonderzoekers als epidemiologen. Dat heeft volgens De Jonge een schat aan informatie opgeleverd.
Bij de pilots werden alle inwoners uitgenodigd om zich te laten testen op corona, ongeacht of zij klachten hadden. ‘De onderzoeken laten vooral een hoge testbereidheid zien als het gevoel van urgentie onder de bevolking hoog is’, schrijven de onderzoekers. Zo liet in Lansingerland naar aanleiding van een uitbraak van de Britse variant twee derde van de bevolking zich testen. In Dronten, waar géén directe aanleiding was voor grootschalig testen, was de opkomst met 28 procent veel lager.
‘Pilot hielp’
In Bunschoten hielp de pilot mogelijk bij het tijdig opsporen van het virus, schrijven de onderzoekers. Tijdens de pilotperiode nam het aantal besmettingen toe met 20 procent. In de tweede helft van de pilot nam het aantal besmettingen in de rest van de regio Utrecht toe, terwijl Bunschoten stabiliseerde. Dat duidt er volgens de onderzoekers op dat de pilot hielp bij het voorkomen van verdere verspreiding.
Ook in Lansingerland hielp de pilot waarschijnlijk tegen de verspreiding van het virus, staat in het rapport. De onderzoekers concluderen dat de acute uitbraak in de gemeente is ingeperkt en waarschijnlijk beperkt is gebleven door een optelsom van factoren, waaronder het grootschalig testen. De onderzoekers zijn wel voorzichtig met hun conclusies en vinden dat het precieze effect extra moet worden onderzocht.
De onderzoekers pleiten ervoor grootschalig testen alleen in te zetten bij risicovolle situaties of ernstige uitbraken omdat de kosten hoog zijn. In de toekomst moeten de kosten per test 75 tot 100 euro bedragen. Een onderzoek zoals in Lansingerland zou daarmee drie tot vier miljoen euro kosten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
PREMIUMcolumn
Marjolein Faber: het vleesgeworden voorbeeld van een politica die burgers doet afhaken
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
PREMIUM
Dit verjaardagsliedje mag niet meer gezongen worden, vindt actiegroep: 'Kwetsend en racistisch’
Het verjaardagslied ‘Hanky panky Shanghai’ moet verbannen worden van scholen, kinderdagverblijven, uit de hele maatschappij. Het lied is racistisch, kwetsend voor mensen met een Aziatisch uiterlijk, vindt Asian Raisins. Die anti-racismeorganisatie is een campagne tegen het lied begonnen.Nijmegen -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.
-
PREMIUM
Huis van Jonathan (41) ging van energielabel F naar B, maar: ‘Hoe het nu geregeld is, is hartstikke oneerlijk’
Zutphen -
-
-
PREMIUM
Trucker ramt file op brug: ‘Ontzettend veel spijt dat ik zoveel leed heb veroorzaakt’
Hij reed niet te hard, was nuchter en zat niet op zijn mobieltje. Toch ramde trucker Stefan S. (27) met zijn vrachtwagen met oplegger een file op een brug. De oorzaak werd maandag tijdens de rechtszaak duidelijk. De bestuurder miste een paar waarschuwingslichten dat de brug openstond. ,,Excuses helpen niet.’’Alblasserdam -
PREMIUMdocumaker Roy Dames
‘Frank Masmeijer wilde dat het een positieve documentaire ging worden.... Dat werd het niet’
Het was ‘bepaald geen makkelijke film’ om te maken, de documentaire die de ervaren Roy Dames (70) maakte over het woelige leven van Frank Masmeijer. ,,Hij dacht dat het een promo voor zijn zangcarrière ging worden.”