Onderzoek rond tramschutter Gökmen Tanis zo goed als klaar

videoHet onderzoek tegen Gökmen Tanis is zo goed als afgerond. Justitie heeft vrijwel een compleet beeld van wat er zich voor en na de aanslag op 18 maart heeft afgespeeld. Dat bleek vanmorgen tijdens een nieuwe zitting tegen de Utrechtse tramschutter Gökmen Tanis. 

Tanis wordt ervan verdacht op 18 maart op het 24 Oktoberplein in Utrecht vier mensen te hebben gedood. Tanis was zelf niet bij de zitting aanwezig. Hij wordt momenteel onderzocht in het Pieter Baan centrum. Daar wordt onder meer vastgesteld of Tanis een geestesstoornis heeft.

Tijdens de zitting ging de officier van Justitie kort in op de stand van het onderzoek. ,,Dat is in een afrondende fase. De route die de verdachte heeft afgelegd voor en na de schietpartij is op basis van camerabeelden vrijwel helemaal gereconstrueerd.’' Ook zijn er getuigenverklaringen verzameld, waaronder die van het personeel van de gevangenis waar Tanis kort voor de aanslag nog vastzat.

Lees verder onder de foto

Rechtbanktekening van Gökmen Tanis tijdens de eerste zitting bij de rechtbank
Volledig scherm
Rechtbanktekening van Gökmen Tanis tijdens de eerste zitting bij de rechtbank © ANP Graphics

Niet aanwezig

In tegenstelling tot de chaotisch verlopen eerste zitting hoefde Tanis vandaag niet verplicht aanwezig te zijn bij deze tussentijdse zitting. Hoewel nabestaanden hebben aangegeven dat wel graag te willen, vond de rechtbank dat niet nodig. ,,Het is een recht van een verdachte om zelf te kiezen of hij aanwezig wil zijn,” aldus de voorzitter van de rechtbank Ruud Veldhuisen.

Het OM heeft aangegeven geen voorstander te zijn van het aanstellen van ‘een procesbewaker’. Volgens justitie is de rechtbank prima zelf prima in staat is om bepaalde stappen in het proces zelf aan Tanis voor te leggen. Het standpunt is een reactie op het pleidooi van advocaten Arlette Schijns en Marianne Kubatsch. Zij hebben voorgesteld om Tanis een juridisch adviseur toe te wijzen, omdat hij zelf geen advocaat wil. Die adviseur zou er vooral zijn om een ‘ordelijk verloop van de rechtsgang’ te garanderen. Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van de omgekomen Roos Verschuur bijstaat, is hier juist op tegen. Hij wil eerst de resultaten van het onderzoek bij het Pieter Baan Centrum afwachten. 

De rechtbank gaat hier in mee. ,,Rechtsbijstand heeft aandacht van de rechtbank,” zegt Veldhuisen. ,,Maar omdat de bevindingen van het Pieter Baan Centrum nog niet bekend zijn, is het  prematuur om nu een procesbewaker aan te wijzen. Het is niet helemaal ondenkbaar om er  in een later stadium opnieuw te kijken. Op basis van het rapport van het Pieter Baan Centrum neemt  de rechtbank een besluit.”

Het proces gaat verder op 16 december. Ook dan is er nog geen inhoudelijke zitting. Dat is pas voorzien voor de eerste week van maart.

In De Ochtend Show to go spraken we voorafgaand aan de zitting met misdaadverslaggever Yelle Tieleman: