Onderzoek: ‘Regering en legertop stonden bewust extreem geweld in Indonesië toe’
dekolonisatieoorlogDe Nederlandse regering en legertop hebben bewust toegestaan dat militairen tijdens de dekolonisatieoorlog in Indonesië op grote schaal en structureel extreem geweld gebruikten. Om het vrijheidsstreven de kop in te drukken, werden ethische grenzen overschreden. Dat blijkt uit een groot onderzoek in opdracht van het kabinet.
Het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies), Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) hebben onderzoek gedaan naar de aard en omvang van het Nederlandse geweld in Indonesië tussen 1945 en 1949.
In 1969 concludeerde de regering na een getuigenis van klokkenluider en Indiëveteraan Joop Hueting dat zich tijdens de dekolonisatieoorlog weliswaar ‘excessen’ hadden voorgedaan, maar ‘dat de krijgsmacht als geheel zich in Indonesië correct heeft gedragen’.
De onderzoekers komen nu tot de conclusie dat dat standpunt onhoudbaar is. Precieze cijfers van misdrijven en aantallen slachtoffers zijn niet te geven. Wel blijkt uit de bronnen dat extreem geweld van de kant van de Nederlandse krijgsmacht niet alleen wijdverbreid was, maar vaak ook bewust werd ingezet. Dit werd op alle niveaus – politiek, militair en justitieel – getolereerd.
Ondergeschikt
Volgens de onderzoekers wilde Nederland koste wat kost de Republiek Indonesië, die op 17 augustus 1945 geproclameerd was, verslaan. De regering was bereid vrijwel alles aan dit doel ondergeschikt te maken. Daarbij werden nadrukkelijk ook toen geldende ethische grenzen overschreden.
Het leger maakte zich schuldig aan standrechtelijke executies, mishandeling en marteling, detentie onder inhumane omstandigheden, brandstichting van huizen en dorpen, diefstal en vernieling van goederen en levensmiddelen, disproportionele luchtaanvallen en artilleriebeschietingen, en veelal willekeurige massa-arrestaties en -interneringen.
Uitzichtloze oorlog
Nederland voerde uiteindelijk een uitzichtloze oorlog die steeds gewelddadiger werd. Van Indonesische kant werd een harde guerrilla gevoerd. Beide partijen pasten in deze oorlog extreem geweld toe.
Indonesische vrijheidsstrijders doodden duizenden Nederlanders, Indische Nederlanders, Molukkers en Chinezen tijdens de bersiap-periode. Hoewel die gebeurtenissen wel een rol speelden in de dynamiek van het geweld, was dat niet de belangrijkste reden voor de Nederlandse militaire acties in de afvallige kolonie, stellen de onderzoekers.
Voor veel Nederlanders was de strijd in Indonesië een ver-van-mijn-bed-show. Politici gaven weinig aandacht aan het extreme geweld en namen er ook geen verantwoordelijkheid voor, stellen de onderzoekers. ‘Ze konden zich die houding veroorloven omdat er een breed maatschappelijk draagvlak was voor de oorlogvoering. Bovendien werden zij in de samenleving – waaronder de media – nauwelijks kritisch gevolgd.’
Verhullen en onbestraft laten
Behalve politici waren ook officieren, ambtenaren, rechters en andere betrokkenen op de hoogte van de misstanden. Maar in alle lagen wilde men het toegepaste geweld tolereren, rechtvaardigen, verhullen en onbestraft laten. ‘Dit alles met het oog op het hogere doel, om de oorlog tegen de Republiek Indonesië te winnen en zelf de regie te voeren over het proces van dekolonisatie. Op alle niveaus was er bereidheid de geschreven en ongeschreven rechtsregels en het eigen rechtsgevoel opzij te zetten’, aldus de onderzoekers.
Een ‘diepgewortelde koloniale mentaliteit’ en ‘superioriteitsgevoel’ lag aan de basis van de Nederlandse afkeer van het Indonesische onafhankelijkheidsstreven. Nederland liet zich daarbij vooral leiden door economische en geopolitieke motieven en het idee onmisbaar te zijn in ‘de Oost’. ‘Die houding leidde tot cruciale inschattingsfouten, zowel militair als politiek; ook internationaal kwam Nederland sterk geïsoleerd te staan.’
Uiteindelijk droeg Nederland pas op 27 december 1949 onder druk van de internationale gemeenschap de soevereiniteit over.
Veteranen teleurgesteld
Het Veteranen Platform is teleurgesteld over de eenzijdige focus die het onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945 - 1950 legt op het Nederlandse geweld. De suggestie wordt gewekt dat de krijgsmacht als instituut haar boekje te buiten ging, terwijl het (excessief) geweldsgebruik van de tegenpartij wordt gebracht als reactief geweld van een vrijheidsstrijder, aldus het platform in een reactie.
Het Veteranen Platform noemt zich de spreekbuis van alle Nederlandse veteranen en hun relaties. Het platform was in aanvang positief over het initiatief om een diepgaand onderzoek uit te laten voeren naar de gebeurtenissen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in voormalig Nederlands-Indië, maar vindt dat het uiteindelijke resultaat niet aan de verwachtingen voldoet. Ook mankeert het aan het wetenschappelijk gehalte, vindt het platform.
,,De dekolonisatieperiode is te nadrukkelijk onderzocht vanuit de hedendaagse normen, waarden en ethische overwegingen. Helaas worden meer dan 200.000 veteranen impliciet weggezet als extreme geweldplegers en worden zij en hun nabestaanden geschoffeerd en gestigmatiseerd”, aldus het Veteranen Platform. Het platform had nog geen inzage in alle publicaties en baseert het standpunt op de inhoud van het Slotwerk en vier deelpublicaties, alsmede enkele voorpublicaties.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
Politieagent gewond na valse reanimatie-melding: ‘Het was een heftige bloeding’
Alphen aan den Rijn -
Kreeg kroongetuige nu wel of geen miljoenen? ‘Te gek voor woorden dat we dat niet kunnen toetsen’
Heeft kroongetuige Nabil B. een dikke zak geld gekregen voor zijn verklaringen, of juist niet? Zolang daar geen duidelijkheid over komt, kan er ook niet worden beoordeeld hoe betrouwbaar hij is. Dat zeggen de advocaten van Taghi's vermeende rechterhand Saïd Razzouki dinsdag tijdens een zitting in het liquidatieproces Marengo. -
Slachthuizen onder verscherpt toezicht vanwege misstanden: ‘Goed dat minister een streep trekt’
Slachthuizen komen onder verscherpt toezicht te staan, omdat sprake is van ‘structurele dierenmishandeling’ in de sector. Het gaat niet om incidenten, zei minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in de Tweede Kamer, die zich tevreden toonde over de stappen. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
column1
Bij zo’n sterk staaltje seksisme vraag ik me af onder welke steen Van der Sar heeft geleefd
Debby Gerritsen schrijft iedere woensdag over wat haar bezighoudt. Deze week: Edwin van der Sar treedt af als algemeen directeur van Ajax. Zijn maatschappelijke voelsprieten staan al langer verkeerd afgesteld, wat aan het einde van zijn dienstperiode weer eens duidelijk werd.
-
PREMIUM1
Niet alleen in de Biblebelt, maar ook in deze stad zijn veel grote gezinnen te vinden
Rotterdam, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard -
-
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”