Onderzoek: Psychische nood onder internationale studenten momenteel torenhoog
videoInternationale studenten in ons land lijden vreselijk tijdens de coronacrisis, blijkt uit nieuw onderzoek. Het leeuwendeel ervaart stress, eenzaamheid en psychische problemen. Bijna een kwart van de studenten heeft nauwelijks tot geen gevoelens van blijdschap in dit collegejaar.
De moeizame situatie van internationale studenten komt naar voren in een inventarisatie van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en ESN The Netherlands. De organisaties vinden dat deze groep niet langer ‘het ondergeschoven kind’ van het hoger onderwijs mag zijn.
Meer dan 65 procent van de ondervraagde studenten ervaart momenteel (heel) veel stress en de helft ervaart (heel) veel irritatie. Daarnaast voelt bijna de helft van de respondenten zich (heel) erg eenzaam.
Heel erg schrikken
ISO-voorzitter Dahran Çoban: ,,We schrikken heel erg van de ingevulde antwoorden. Veel internationale studenten zitten op het randje van de afgrond. Ze hebben behoefte aan hulp en krijgen die onvoldoende vanuit hun studie. We moeten daar nog vóór de zomer verandering in brengen.”
Verder is een jaarlijks terugkerend probleem voor internationale studenten slechte voorlichting en voorzieningen op het gebied van huisvesting. Deze studenten hebben grote moeite met het vinden van een huis en krijgen te maken met discriminatie en oplichting. Zo heeft een derde van de internationale studenten te maken gehad met een afwijzing voor een woning omdat ze niet uit Nederland komen.
Ook wijzen internationale studenten op problemen met mogelijkheden om de Nederlandse taal te leren beheersen. Hierdoor lopen ze interactie met Nederlandse studenten en baanmogelijkheden mis. Momenteel is een kwart van de studenten (heel) ontevreden over hun sociale leven. Slechts 18 procent is tevreden over de hoeveelheid beschikbare parttime studiebanen.
In kaart brengen
De studentenorganisaties pleiten ervoor dat het ministerie van Onderwijs voortaan de positie van internationale studenten in kaart brengt. ,,We zien dat het ministerie en de onderwijsinstellingen belang hechten aan internationale studenten, maar missen de aandacht voor de belangen van die studenten.”
In het studiejaar 2020/2021 staan er meer dan 70.000 internationale studenten ingeschreven bij een Nederlandse universiteit, ongeveer een vijfde van het totale aantal universitair studenten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Ondanks zalvende woorden van Mark Rutte stevenen we opnieuw af op mensonterende situaties
-
‘Veel buitenlandse studenten eenzaam door corona’
Een fors deel van de internationale studenten in Nederland heeft zich het afgelopen halfjaar eenzaam gevoeld. Voor studenten die zo nu en dan wel fysiek les hebben gekregen op de campus, geldt dat minder. -
Vakbonden dreigen met leeg broodschap: ‘Krenterig bod bakkers moet van tafel’
Komt er nog brood op de plank? Die vraag ligt op tafel nu vakbonden in de industriële en ambachtelijke bakkerijen dreigen te gaan staken. Werkgevers zouden een ‘te krenterig loonbod’ hebben gedaan. -
Veel animo voor pensioenclaim richting de staat, inmiddels 50.000 aanmeldingen
Het loopt storm op de website waar mensen zich kunnen aansluiten bij een pensioenclaim tegen de staat. Een stichting wil de overheid aansprakelijk stellen voor het niet aanpassen van de pensioenen aan prijsstijgingen tussen 2008 tot en met 2021. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
PREMIUM
Waarom dit huis 86 kijkers heeft, terwijl anderen hun huis nauwelijks kwijtraken: ‘Dit is een signaal’
Zwolle -
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.