Onderzoek: Online onderwijs belangrijke reden voor uitval bij studies
VideoHet online onderwijs op hogescholen en universiteiten, door corona hét alternatief voor colleges, was afgelopen jaar de belangrijkste reden dat studenten switchten of uitvielen bij hun studie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Van de uitvallers geeft 85 procent aan dat het online-onderwijs (door corona) daar zeker of enigszins aan heeft bijgedragen, toont onderzoek - begin dit jaar uitgevoerd onder ruim 1000 eerstejaars - aan van Qompas, een bedrijf dat is gespecialiseerd in loopbaanontwikkeling.
Veruit de meeste switchers of stoppers vonden online onderwijs niet motiverend; ruim twee derde miste sociaal contact en 52 procent kon de stof niet goed volgen en eenzelfde percentage vond het saai.
Thuis wonen of op kamers
Overigens bestaat er verschil tussen studenten die thuis zijn blijven wonen en studenten die op kamers zijn gegaan. Van de studenten op kamers geeft 73 procent aan dat corona zeker heeft bijgedragen aan de uitval. De thuiswonende studenten zijn daarover iets minder stellig.
Een ruime meerderheid van de uitvallers is niet tevreden met de begeleiding voor de eerstejaars tijdens corona. Vooral studenten die gestopt zijn, gaan stoppen of daarover twijfelen voelen zich ook eenzaam.
Al jaren schommelt het aantal eerstejaars dat switcht of uitvalt rond de 32 procent, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. De belangrijkste redenen om te switchen of stoppen volgens studenten is dat de studie niet leuk genoeg is, dat het anders is dan verwacht, dat zij zich niet op hun plek voelen en dat het bovendien te saai is.
Studiekeuzecheck
Opleidingen werken met de studiekeuzecheck, zodat de student kan controleren of de studie bij hem of haar past, nog voordat diegene van start gaat. Alle studenten hebben recht op een studiekeuzecheck en een opleiding kan deelname ook verplicht stellen. Na de check volgt een niet-bindend advies. Het idee is dat op deze manier uitval en switchen zo veel mogelijk wordt voorkomen.
Meer dan de helft van de uitvallers (53 procent) heeft door de studiekeuzecheck vooraf niet kunnen vaststellen of dit de juiste studie voor hen was. Van de doorstudeerders kon een derde dit niet bepalen, zo blijkt uit het onderzoek.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
gaswinning
Groningen eist 30 miljard en ‘ongelimiteerde middelen’ voor verhelpen mentale schade
Groningen eist een maatregelenpakket van minimaal 30 miljard euro voor het inlossen van de zogenoemde ‘ereschuld’ die ontstaan is door de gaswinning. Het miljardenpakket komt bovenop de kosten voor het herstellen van de schade aan panden en het versterken ervan. De provincie vraagt onder meer om ‘ongelimiteerde middelen’ om bewoners met mentale en fysieke problemen te helpen.Groningen -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUMStraf voor lastercampagne
Marcel gelooft niet dat vader stierf aan corona en nagelt ‘corrupte’ arts aan schandpaal: ‘Gevaarlijke gek’
Een huisarts online aan de schandpaal nagelen omdat hij een, naar jouw overtuiging, verkeerd medisch oordeel heeft geveld. Dat mag echt niet, zegt de Haagse rechtbank.Alphen aan den Rijn -
PREMIUMcolumn
Angst is het belangrijkste bindmiddel van dit kabinet
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
-
PREMIUMColumn
Hup, gooi die scholen open! Het heeft lang genoeg geduurd
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
-
-
PREMIUM
Wat als we met Duitsland in oorlog raken? En andere vragen over samenwerking van legers
Nergens in de wereld werken twee legers met hun landmacht zo intensief samen als in Nederland en Duitsland. Maar wat hebben we eigenlijk nog te zeggen over ‘onze soldaten’? Moeten Nederlandse militairen nu ineens Duits gaan praten? En wat als we onverhoopt toch met elkaar in oorlog raken? -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.