Leraren tijdens een landelijke onderwijsstaking actie op het Malieveld in Den Haag.
Volledig scherm
Leraren tijdens een landelijke onderwijsstaking actie op het Malieveld in Den Haag. © ANP

Onderwijsbond Leraren in Actie wil toch landelijke staking op woensdag

Onderwijsbond Leraren in Actie wil dat de landelijke onderwijsstaking woensdag toch doorgaat. Voorzitter Peter Althuizen vindt de 460 miljoen euro die het kabinet extra vrijmaakt voor het onderwijs volstrekt onvoldoende. De actie werd gisterenavond afgeblazen, nadat onderwijsminister Arie Slob het extra geld had toegezegd.


Scholen krijgen dit jaar nog 300 miljoen euro extra. Dat geld is eenmalig en wordt gelijk verdeeld over het basis- en voortgezet onderwijs. Daarnaast komt er 97 miljoen euro bij voor werkdrukverlichting. In de komende twee schooljaren komt er 382,5 miljoen euro beschikbaar, nu is dat 333 miljoen euro. 

Het geld is volgens Althuizen geen oplossing voor de structurele problemen in het onderwijs zoals het lerarentekort, te grote klassen en te lage salarissen. ,,We wisten niet wat ons overkwam", zei Althuizen in het NOS Radio 1 Journaal. ,,Ik heb echt duizenden berichten gehad op Twitter en op Facebook.’’

Niet aan tafel

,,Wij vrezen dat grote onderwijsbonden op deze manier nooit meer leraren bereid krijgen om het werk neer te leggen voor de goede zaak.” Leraren in Actie, een relatief kleine onderwijsvakbond met 1240 leden, zat niet aan tafel bij het overleg tussen de bonden, werkgevers en de minister. De vakbond had zich wel aangesloten bij de nationale stakingsdag.

Voorzitter Liesbeth Verheggen van de onderwijsbond AOb zegt de frustraties bij leraren te begrijpen, maar noemt het resultaat vooral positief. ,,We hebben heel lang gehoord er komt geen cent bij. Nu zijn we van 0 euro naar 460 miljoen gegaan." Ze is blij met het succes op korte termijn en wil voor de langere termijn bereiken dat de partijen in de Tweede Kamer een inspanningsverplichting aangaan om in de volgende kabinetsperiode meer geld vrij te maken.

Hoewel de landelijke stakingsdag van de baan is, kan wel zijn dat individuele scholen toch actie voeren. De bonden beseffen dat het lastig is om alle geplande acties af te zeggen. Bij de Algemene Onderwijsbond (AOb) hadden zich al zeker drieduizend basis- en middelbare scholen aangemeld om te gaan staken.

Begin dit schooljaar had het basisonderwijs een groot tekort aan leraren. Zo‘n 3500 vacatures moesten nog gevuld worden. Hoe ga je daar als school mee om? Bekijk de video: