Omstreden brandbrief over 1,5 meter verbaast Patiëntenfederatie: ‘Erg zwart-wit’
Patiëntenfederatie Nederland is het totaal niet eens met de brandbrief waarin medewerkers uit de hulpverlening het kabinet oproepen om een einde te maken aan de 1,5 metersamenleving. ,,Wij herkennen dit beeld niet. Dit is wel erg zwart-wit”, laat woordvoerder Thom Meens in een korte reactie weten.
In de brief, die binnen drie dagen ruim 8000 keer is ondertekend, halen hulpverleners met grote bewoordingen uit naar het beleid rond het coronavirus. Ze zetten vraagtekens achter de ernst van het virus en vinden dat de maatregelen ‘buitenproportioneel zijn en meer schade aanrichten dan goed doen’.
Omstreden
Er worden inmiddels ook vraagtekens geplaatst bij de ‘brandbrief geestelijke gezondheidszorg’. De website wekt de indruk dat de brief afkomstig is van de brancheorganisatie Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Veel hulpverleners die de brief hebben ondertekend blijken zelfs niet in het BIG-register te staan. Daarin staan de zorgverleners ingeschreven, die door de wet bevoegd zijn een beschermde titel te voeren. Bovendien kunnen ‘leken’ de brandbrief ondertekenen door een valse titel op te geven. Het is niet duidelijk hoeveel valse namen er inmiddels zijn geregistreerd.
De Patiëntenfederatie heeft op basis van eigen onderzoek kritiek op de boodschap en stelt dat het helemaal niet zo slecht gaat met de geestelijke gezondheid. ,,Wij herkennen die ongerustheid niet”, aldus woordvoerder Meens.
Kritiek
Psycholoog en auteur Martin Appelo, woordvoerder en een van de initiatiefnemers achter de brief, erkent dat duidelijker moet zijn dat de brief niet namens de GGZ is opgesteld. ,,Ik heb gezien dat er wat onduidelijkheid was over de vraag of de brief nu is opgesteld namens GGZ Nederland of door hulpverleners uit verschillende sectoren. Dat is misschien niet duidelijk genoeg omschreven, een belangrijk punt van aandacht.”
Dat niet alle ondertekenaars in het BIG-register staan, maakt voor Appelo weinig verschil. ,,Ik vind deze brief juist zo sterk omdat er zoveel mensen uit verschillende beroepsgroepen zijn die vanuit hun eigen perspectief kritisch naar het huidige coronabeleid kijken en daarvoor durven uit te komen.”
Eerder al brandbrief
Het is overigens niet de eerste keer dat er vanuit hulpverleners een brandbrief richting Den Haag gaat. Eerder deze maand uitten artsen, chirurgen en andere medisch specialisten al hun bezorgdheid over de ‘nauwelijks wetenschappelijk onderbouwde maatregelen van de overheid’.
,,De maatregelen zijn in eerste instantie goed geweest, laat dat duidelijk zijn. Je moet op dat moment wat doen, en snel. Op een gegeven moment moet je kijken of dat nog steeds verstandig is’’, zei Roland Laurens, hart- en longchirurg in het Isala ziekenhuis Zwolle. ,,Het zegt eigenlijk wel veel dat dokters zich er nu over uitspreken. Dokters zijn over het algemeen terughoudend om uit de rij te stappen. Ze zoeken niet zo snel de publiciteit.”
Het RIVM wilde inhoudelijk niet reageren op de brandbrief. ,,Dat is aan Den Haag. De maatregelen worden daar genomen, het RIVM adviseert.”
GGZ Nederland was vanavond onbereikbaar voor een reactie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
School gaat met gezonde lunch overgewicht te lijf: ‘Hier geen witte boterhammen met chocopasta’
Landgraaf -
met video
Gehuld in isolatiedekens wachten gestrande reizigers op Utrecht Centraal op trein naar huis
De storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam heeft ook problemen veroorzaakt op Utrecht Centraal. Treinen naar Schiphol vertrekken niet, dus staan veel mensen met grote en kleine koffers verdwaald om zich heen te kijken. Zo'n honderd reizigers hebben afgelopen nacht noodgedwongen doorgebracht in de Jaarbeurs.Utrecht -
1
Nederlander vreest ramp, maar bereidt zich niet voor
Onder Nederlanders leeft vrees voor een ramp die leidt tot het wegvallen van stroom, gas en water. Maar ons voorbereiden op een dergelijke crisis doen we niet, blijkt uit een enquête. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
2
Veel animo voor pensioenclaim richting de staat, inmiddels 50.000 aanmeldingen
Het loopt storm op de website waar mensen zich kunnen aansluiten bij een pensioenclaim tegen de staat. Een stichting wil de overheid aansprakelijk stellen voor het niet aanpassen van de pensioenen aan prijsstijgingen tussen 2008 tot en met 2021.
-
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
-
-
Met video
ProRail komt met noodoplossing: bijna alle treinen rond Amsterdam rijden weer
Het treinverkeer van en naar Amsterdam rijdt weer zo goed als normaal. Dankzij een noodgreep van ProRail wordt het treinverkeer nu vanuit Utrecht geregeld, waardoor op de achtergrond kan worden gezocht naar een definitieve oplossing voor de netwerkstoring.Amsterdam -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt.