Volledig scherm
Politieagenten deden onderzoek bij de auto waaruit een man werd getrokken door enkele mannen met bivakmutsen. © ANP

OM eist zes jaar cel voor man die pink van gijzelaar afsneed

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep zes jaar geëist tegen een 31-jarige man uit Almere. Hij wordt verdacht van het ontvoeren en ‘sadistisch verminken’ van een man uit Rotterdam, waarbij tijdens de ontvoering onder meer een pink werd afgesneden of geknipt.

De  goed voorbereide ontvoering begon op 7 maart 2017 in Amstelveen en eindigde in Leiden. Er werd gedreigd en geschoten met een vuurwapen op de auto waar het slachtoffer in zat. De man is vervolgens uit zijn auto gesleurd en overgebracht in een andere auto, waar hij werd geblinddoekt. In een -volgens het OM- speciaal daarvoor beschikbaar gesteld huis is de man vervolgens volledig ontkleed, waarna er een stuk piepschuim in zijn mond werd geduwd. De verdachten wilden één miljoen euro van het slachtoffer. Om hun dreiging kracht bij te zetten, werd zijn pink afgesneden of geknipt. De zaak ging volgens AT5 mogelijk om een niet-betaalde drugslevering.

De verdachten konden uiteindelijk opgespoord worden doordat een getuige de kans zag het kenteken van de vluchtauto te noteren. Het voertuig bleek gehuurd te zijn door één van de verdachten. Bij hem thuis werden na zijn arrestatie aantekeningen gevonden over de ontvoering. 

Wreed en sadistisch

De advocaat-generaal (AG) sprak vandaag van een ‘goed voorbereide ontvoering’. Zo werd er onder meer een zender onder de auto van het slachtoffer aangebracht. Ook hadden de verdachten zeil geplakt op de vloer van de woning waar het slachtoffer naartoe werd gebracht. Volgens de advocaat-generaal is er sprake van ‘onmenselijk gedrag’. ,,Het afknippen van een pink vind ik een wrede, sadistische daad. Daarnaast ging er grof geweld aan vooraf, op klaarlichte dag op de openbare weg.”

Het OM eist daarom ook een forse gevangenisstraf, mede omdat de gebeurtenissen grote invloed hebben gehad op het leven van het slachtoffer. ,,Telkens als hij naar zijn hand kijkt zal hij worden herinnerd aan deze dag. Daarnaast dient met de straf ook een duidelijk en afschrikwekkend signaal te worden gegeven naar criminele groeperingen dat dit soort afrekeningen niet worden getolereerd en zwaar worden bestraft.” 

Het OM eiste eerder ook al een celstraf tegen de verdachte. Daar ging hij tegen in beroep. Een andere verdachte in de zaak kreeg in 2018 drie jaar gevangenisstraf voor de ontvoering. Hij ging niet in hoger beroep.
Uitspraak volgt over twee weken.