Bij het TweeSteden ziekenhuis in het Brabantse Waalwijk zijn hulpverleners bezig met een slachtoffer van een schietpartij.
Volledig scherm
Bij het TweeSteden ziekenhuis in het Brabantse Waalwijk zijn hulpverleners bezig met een slachtoffer van een schietpartij. © anp

OM eist tien jaar in zaak doodschieten Linda van der Giesen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tien jaar geeïst tegen de John F, de man die op 10 augustus 2015 verpleegkundige Linda van der Giesen (28) uit Zevenbergen doodschoot op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. Het gaat om tbs met dwangverpleging. Volgens deskundigen was er geen sprake van een psychose bij F. Er is wel gevaar voor herhaling.

Linda van der Giesen
Volledig scherm
Linda van der Giesen © BN/De Stem

Linda en John hadden een turbulente relatie. Over en weer deden de twee aangiftes over elkaar. De spanningen kwamen tot een hoogtepunt toen F. zijn ex-vriendin vorig jaar in Waalwijk doodschoot, waarna hij vluchtte. Kort daarna gaf hij zichzelf aan en bekende zijn daad. Volgens de man had hij het wapen niet gekocht om Linda te vermoorden, maar om zichzelf te beschermen. Deskundigen stellen dat F. verminderd toerekeningsvatbaar is omdat hij last heeft van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Zijn advocaat Kuijpers pleit dat er in het hele verleden van John niks noemenswaardigs verkeerds is gegaan. ,,Zoveel mensen hebben een narcistische stoornis." Ook ziet Kuijpers geen gevaar voor herhaling. ,,Zeker niet op basis van uitkomsten Pieter Baan Centrum". 

Zelfmoord
Volgens de recherche is het onwaarschijnlijk dat F. zelfmoord kon plegen, vanwege de lengte van de geluidsdemper op het pistool. De woede in de relatie zou vooral gegrond zijn doordat F. het niet kon verkroppen dat Linda een nieuw relatie had. Linda zou, samen met haar ex'en hebben geprobeerd F. te provoceren door zoenfoto's te sturen.

F. erkent op zijn beurt dat hij naaktfoto's van Linda op Facebook heeft gezet. Hij zou deze wel weer verwijderd hebben. Volgens F. zou Linda 'waanbeelden' hebben wat betreft de bedreigingen. 

Volgens een getuige liep John F. 'in een vloeiende lijn' op de auto van Linda af en schoot hij drie keer. F. zelf zegt dat hij in eerste instantie van plan was om voor haar ogen zelfmoord te plegen. Volgens de verdachte veranderde dat plan toen Linda haar duim opstrak en 'grijnsde'. De advocaat van F. is er echter sprake van doodslag, omdat het schot in een opwelling gelost zou zijn.

Na de schietpartij reed F. naar een vriendin. Hij zei tegen haar dat hij 'iets heel ergs heeft gedaan waar ik waarschijnlijk 18 jaar voor kan krijgen'.

Enkele dagen na de moord zei de politie al dat er mogelijk te weinig was gedaan met meldingen van stalking en wapenbezit door F. Die beweringen werden uiteindelijk ondersteund door de conclusies in een onderzoek van de politie.

Familie
Tijdens de rechtszaak kregen ook familieleden de mogelijkheid om het woord te voeren. Een jaar na het overlijden van Linda kan de familie het nog steeds niet bevatten. De moeder van Van der Giessen overleed ooit bij een ongeluk. Volgens de familie is het moeilijker om dat een plek te geven dan de gebeurtenissen met Linda. ,,Wat de straf ook is, wij hebben levenslang", zei de broer van Linda.