Volledig scherm
© anp

NVWA beboet slachthuizen om grove fouten bij slacht

Bij het slachten van de dieren gaat het geregeld mis. Dat blijkt uit rapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA.  Tussen januari 2015 en april 2017 beboette de NVWA negentien slachthuizen voor misstanden bij het aanvoeren en doden van dieren. 

In totaal schreef de NVWA 48 boetes uit, waarvan er elf naar hetzelfde slachthuis gingen. Dat blijkt uit rapporten die zijn ingezien door RTL Nieuws.

Nadat de dieren zijn verdoofd moeten halsslagaders worden doorgesneden, maar inspecteurs zagen dat zestien keer misgaan. De dieren leven dan nog terwijl het slachtproces doorgaat. Zo belandden varkens bijvoorbeeld levend in een bak heet water en werd er gesneden in een kalf dat nog bewoog. De rapporten werden kritisch onderzocht naar aanleiding van de commotie die vorig jaar ontstond door beelden van praktijken in een Belgisch slachthuis in Tielt. 

De NVWA laat in een reactie weten dat één slachthuis sinds 2016 dicht is. De meeste overtredingen waarvoor de slachthuizen de afgelopen jaren zijn beboet, waren niet voldoende om een slachthuis te sluiten. ,,Er is permanent toezicht in de slachthuizen. Dit is niet het algemene beeld, het zijn incidenten."