Duitsland biedt Italië hulp. Met dit militaire vliegtuig worden zes corona-patiënten uit Bergamo naar Keulen gevlogen. Nederland is ook in gesprek met Duitsland over assistentie.
Volledig scherm
Duitsland biedt Italië hulp. Met dit militaire vliegtuig worden zes corona-patiënten uit Bergamo naar Keulen gevlogen. Nederland is ook in gesprek met Duitsland over assistentie. © AFP

Nu meer dan 900 patiënten op ic: ‘operatie corona’ is race tegen de klok

Momenteel worden minstens 900 Nederlandse coronapatiënten behandeld op een ic. Voor ziekenhuizen zijn het cruciale dagen: razendsnel breiden ze uit om de toestroom op te vangen: ‘Die 1600 plekken krijgen we voor elkaar’. Maar er is snel meer nodig. 

De stijging van tientallen ic-patiënten vandaag is lastig vergelijken met de cijfers van gisteren (toen kwamen er 112 bij) omdat de registratie nu nog maar op één plek gebeurt, meldt de Nationale Intensive Care Evaluatie op zijn website. Daardoor lopen de aantallen achter bij de werkelijkheid op de ic's, meldt Diederik Gommers namens de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. 

De hausse aan coronapatiënten op de intensive care-afdelingen bezorgt ziekenhuizen een fors capaciteitsprobleem. Normaal telt Nederland zo’n 1100 ic-plekken, de afgelopen dagen zijn overal bedden, personeel en beademingsapparatuur vandaan gehaald om het aantal plekken uit te breiden. Het doel was om snel 1600 ic-plekken te hebben, waarvan er dan zo’n 1100 beschikbaar zijn voor coronapatiënten. ,,Die 1600 hebben we wel voor elkaar”, zegt Diederik Gommers, intensivist bij het Erasmus MC in Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Intensive Care. ,,Spannend wordt het of we komende week kunnen opschalen naar 2000 plekken, die week erna naar 2500. Ergens zal het gaan kraken.” 

'Zwarte fase’

Als de stijging van het aantal ic-plekken hard doorzet, dan zijn de ic's in de loop van komende week mogelijk vol. In dat geval zou de ‘zwarte fase’ ingaan, waarbij artsen veel strenger moeten selecteren wie nog behandeld wordt. Zo’n crisisfase moet door het ministerie van Volksgezondheid worden afgekondigd. Een woordvoerder van het ministerie noemt dat echter ‘voorlopig niet aan de orde’. Ook Gommers wilde daar niet op vooruitlopen: ,,Dat hangt af van het aantal patiënten maar ook of het ziekenhuizen lukt extra bedden en personeel te regelen.”
(Artikel gaat verder na de foto)

Medisch personeel aan het werk in een ic van een Brussels ziekenhuis.
Volledig scherm
Medisch personeel aan het werk in een ic van een Brussels ziekenhuis. © AFP

Ziekenhuizen in het hele land bouwen in het kader van ‘operatie corona’ nu hun medium care-afdelingen, oude ic's en verkoeverkamers om tot ic-plekken. Daarvoor wordt apparatuur gebruikt van Defensie, privéklinieken en dierenartsen. Ook wordt personeel van andere afdelingen ingevlogen. Gommers: ,,En Philips heeft de eerste honderd van duizend extra beademingsapparaten geleverd, dat geeft weer wat ruimte.” In een bericht aan alle intensivisten schrijft Gommers vanavond: ,,De afdelingen raken vol! Dat voelen we allemaal. Zorg dat je maximaal bent opgeschaald, en help elkaar.” Patiënten worden als dat nodig is via een landelijk coördinatiepunt verdeeld over ziekenhuizen in het hele land. 

‘Operatie corona’

In de loop van de dag hadden verschillende ziekenhuizen nog voldoende plekken over. In het Amphia ziekenhuis in Breda waren twintig van de dertig ic-bedden bezet, maar was uitbreiding  nog mogelijk. In het Erasmus van Gommers is het aantal plekken morgen 106 (ongeveer de helft is bezet, ook met een flink aantal niet-coronapatiënten). Gommers: ,,En vrijdag willen we 150 plekken hebben, die week erna 200.” Ook in het noorden wordt de ic-capaciteit snel vergroot, zegt Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG in Groningen. ,,Onze reguliere ic lag vrijdag vol, dat zijn 44 plekken. Maar nu komen er 15 bij omdat we andere afdelingen omschakelen, woensdag of donderdag zitten we op 69 plekken.”  Van de 34 coronapatiënten in Groningen komen er 32 uit Brabant en Limburg.
Ook lopen er gesprekken tussen Nederlandse veiligheidsregio's en Duitse ziekenhuizen voor mogelijke ziekenhuisopnames in Duitsland. Een woordvoerder van het ministerie: ,,Die gesprekken lopen, maar daarover kan ik nog niks concreets melden.”

Bekijk hier alle video's over het coronavirus:

Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC, praat de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus.
Volledig scherm
Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC, praat de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus. © ANP
  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”