NS vervoerde helft reizigers in 2021, viert einde coronamaatregelen: ‘Neem weer de trein!’
jaarcijfersDe Nederlandse Spoorwegen heeft voor het tweede jaar op rij veel minder reizigers vervoerd. Alleen dankzij forse overheidssteun kon een groot verlies worden voorkomen, zei topvrouw Marjan Rintel bij de presentatie van de jaarcijfers over 2021.
Door de maandenlange lockdown en de vele coronamaatregelen vervoerde NS vorig jaar slechts de helft (48 procent) van het aantal reizigers dat in 2019 instapte. Dat is iets meer dan de 45 procent in het eerste coronajaar, 2020.
Dankzij 925 miljoen euro van de overheid en 15 miljoen voor de stations kon NS het verlies beperken tot 54 miljoen euro. Hoewel beduidend minder dan de 139 miljoen euro in 2020, sprak topvrouw Marjan Rintel van een zeer lastig jaar. ,,Corona raakte ons vorig jaar financieel keihard. De reizigersinkomsten lagen 1,1 miljard euro lager. We staan voor de opgave om weer een financieel gezonde organisatie te worden. Er ligt hiervoor een omvangrijk besparingsprogramma.”
Reizigers mogen hiervan niet de dupe worden in de vorm van veel duurdere treinkaartjes, zei ze. Volgens financiële man Bert Groenewegen is ook komend jaar overheidssteun nodig. ,,Ik schat dat we dit jaar 500 tot 600 miljoen euro nodig te hebben.” Ook daarna moet de mogelijkheid van een vangnet blijven bestaan.
Optimisme
Groenewegen wijst op diverse onzekerheden, bijvoorbeeld of werknemers meer hybride blijven werken. ,,Studenten en reizigers die eropuit gaan keren snel terug in de trein, dat zien we nu al. Maar hoe zit het met het woon- en werkverkeer, de forenzen, blijven zij vaker thuiswerken? Daar zal zeker impact zijn.”
De NS-top straalt desalniettemin optimisme uit, ondanks dat de oorlog in Oekraïne volgens topvrouw Rintel voor een smet zorgt. ,,Vandaag is een speciale dag”, stelde Rintel. ,,Na twee jaar van lockdown en coronamaatregelen gaat Nederland eindelijk weer open. Als NS kijken we uit naar meer leven in de treinen en op onze stations. Afgelopen twee jaar was het wel heel stil."
Behalve stil was het ook een moeilijk jaar. ,,Collega's moesten onder moeilijke omstandigheden werken.” Daarbij haalde ze uit naar het mondkapjesbeleid. Waar die in winkels, de horeca en in het culturele leven niet meer nodig zijn bij minder dan 500 mensen, geldt de verplichting wél in de trein. ,,Voor ons personeel leidt dit tot veel gedoe.”
Open armen
Voor nu nodigt Rintel iedereen uit de trein te nemen. ,,Of je nu naar familie gaat, naar een festival of een voetbalwedstrijd. Wij staan met open armen om de reizigers weer te ontvangen.” NS zal ook snel weer de volledige dienstregeling rijden, belooft ze. Vanwege de huidige omikrongolf kampen de spoorwegen met een hoog ziekteverzuim. ,,Momenteel rijden we 85 procent van onze treinen. Deze week hebben we echter besloten weer meer te gaan rijden. In maart rijden weer alle treinen hoop ik.”
Een lichtpuntje is dat NS in Duitsland en in Groot-Brittannië in rustig vaarwater is gekomen. Hier rijdt de spoorwegen met dochter Abellio op diverse trajecten. Zo is de reorganisatie in Duitsland vrijwel afgerond, waardoor het bedrijf niet meer langdurig verlieslatend zal zijn. In het VK is het oude concessiesysteem beëindigd en zijn veel risico's bij de Britse overheid komen te liggen. Al met al kon vorig jaar een nettoresultaat van 242 miljoen euro worden geboekt. In 2020 waren er nog hoge verliezen van ruim 757 miljoen euro.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Uren na het vinden van Renées levenloze lichaam barst politieagent Richard onder de douche in tranen uit
Den Haag -
Onderzoek
Ov-personeel wil van mondmasker af: ‘Te veel Willem Engel-achtige figuren die ons provoceren’
Bijna acht op de tien conducteurs, chauffeurs en machinisten willen zo snel mogelijk van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer af. Dat blijkt uit een personeelsenquête van CNV Vakmensen onder zo'n 740 ov-medewerkers. -
PREMIUMVIDEO
Coronamaatregelen verlengd? Dan laat NS mogelijk minder treinen rijden
Als het kabinet de coronamaatregelen verlengt, dreigt NS treinen te moeten schrappen. Dat ligt op tafel, zegt topvrouw Marjan Rintel vlak voor de gloednieuwe dienstregeling zondag ingaat. Tegelijk belooft ze dat het treinkaartje komende jaren slechts beperkt in prijs zal stijgen. -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Stekende klant (60) badkamerzaak overleden nadat medewerker hem op hoofd sloeg: ‘Tragische uitkomst’
Een 60-jarige man die tijdens een hoogoplopend conflict in een badkamerwinkel in Amersfoort gewond raakte, is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat maakte de politie dinsdag bekend.Amersfoort
-
NS: Treinkaartje niet duurder, ondanks megaverlies
-
-
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”