NOS-hoofdredacteur over stoppen Divibokaal: ‘Onvoldoende ingezien dat het mensen kwetst’
Na veel ophef besloot de NOS dit weekend te stoppen met de zogeheten ‘Divibokaal’. De omroep kreeg de afgelopen dagen veel kritiek over de interne prijs. ,,Het was voor ons geen belangrijk en groot ding”, reageert NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff.
De NOS kreeg bakken kritiek nadat website Geenstijl het bestaan van de prijs openbaarde. De bokaal werd intern uitgereikt voor journalistieke producties met veel diversiteit. ‘Eliteracisme’ en ‘raciale registratie’ waren een paar van de termen waarmee de kritiek werd verwoord. Eerst verdedigde de hoofdredacteur het bestaan van de bokaal, zaterdag besloot hij er toch mee te stoppen.
Eerder zei u de ophef overtrokken te vinden. Waarom dan toch dit besluit?
Marcel Gelauff: ,,Ik heb niet gezegd dat de ophef overtrokken is. Ik heb beschreven wat de bokaal is en was; dat bij ons intern de betekenis ervan heel gering is. Het is ontstaan in onze zoektocht om diverser te zijn. Toen bedacht iemand het idee van een bokaal. Wij zijn als hoofdredactie verantwoordelijk, maar het is niet zo dat we deze prijs hebben ingesteld. Wij hebben onvoldoende ingezien dat het mensen kwetst. Dan is het beter om ermee te stoppen, met name omdat het voor ons geen belangrijk en groot ding is.”
We merkten dat we er jaar na jaar onvoldoende in slaagden om divers te zijn
Bent u ook van gedachten veranderd over de zin ervan?
,,Wat is de zin van iemand een prijs geven? We zoeken naar manieren om de discussie te voeren en het proces op de redactie te inspireren. Dat was het doel ervan: het versterken van de journalistieke kwaliteit. Omdat we merkten dat we er jaar na jaar onvoldoende in slaagden om divers te zijn. Iets wat als publieke omroep onze taak is, om iedereen in de maatschappij aan te spreken. Dan moet je op zoek naar andere manieren. Dit illustreert onze zoektocht en hoe moeilijk die is.”
Politicus Keklik Yücel schreef in een open brief dat de pijn ’m zit in de knipoog én de raciale registratie. Begrijpt u die pijn?
,,Die begrijp ik. Ik denk dat dit alles laat zien hoe verschillend er gedacht en gekeken wordt naar de discussie rond diversiteit. De manieren die je kiest en de effectiviteit ervan. Het is een breder maatschappelijk debat in de samenleving. Dat wil niet zeggen dat we niet naar onszelf moeten kijken, maar de context is belangrijk. Deze bokaal is niet een oorzaak of begin, het is onderdeel van een al jaren gaande discussie.”
De NOS stopt met de bokaal, maar blijft volgens Gelauff wel werken met de ‘divibase’, de database met diverse bronnen die geraadpleegd worden bij nieuwsontwikkelingen. De hoofdredacteur ziet het niet als ‘raciale registratie’. Hij noemt het een ‘journalistieke registratie’. ,,Het gaat erom wat je ermee doet. We benaderen mensen vanuit hun expertise en kennis over het onderwerp. Dat is voor ons doorslaggevend.”
We benaderen mensen vanuit hun expertise en kennis over het onderwerp
Afkomst, sekse en geografie kunnen wel een rol spelen in de uiteindelijke keuze wie aan het woord komt, zo schreef Gelauff eerder al in een verklaring op de website van de NOS. ,,Als je constateert dat je over een bepaald onderwerp elke dag mannen aan het woord laat, dan is het goed om te kijken of er ook vrouwen zijn. Omdat we vinden dat we het diverse beeld dat er in Nederland is, moeten laten zien.”
De NOS-hoofdredacteur is niet bang dat de bokaal en de ophef gevolgen hebben voor zijn NOS en het imago. ,,Ik zie het als een fundamentele journalistieke discussie. Een permanent proces van vallen en opstaan.”
Özcan Akyol schreef zaterdag in zijn column: ‘Als in de toekomst een NOS-journalist mij belt, zal ik me afvragen of deze persoon mogelijk die week een bokaal gaat winnen omdat hij contact met een gastarbeiderskind legde’. Hoe gaat u dit gevoel herstellen?
,,Door gewoon uit te leggen wat onze intenties zijn, dat het ons gaat om goede journalistiek. Ik denk niet dat we het gevoel helemaal weg kunnen nemen, maar ik zal mijn best doen om het te blijven uitleggen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Honderden vakantievluchten Transavia sneuvelen door personeelstekort
Door personeelstekorten worden komende zomer honderden vluchten van Transavia geschrapt. De prijsvechter verwacht dat de problemen in elk geval tot oktober zullen aanhouden. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Update
Meldplicht voor apenpokken-besmettingen na enkele gevallen in Nederland; geen druk op zorg verwacht
Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte, wat betekent dat besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Minister Ernst Kuipers verwacht echter geen grote problemen door het virus.
-
Syrische asielzoeker opgepakt in Kerkrade, zou oorlogsmisdaden voor Assad-regime hebben gepleegd
De Nederlandse politie heeft vandaag in Kerkrade een Syrische asielzoeker aangehouden op verdenking van het plegen van oorlogsmisdrijven in de Syrische burgeroorlog. Het is voor het eerst dat er hier een Syriër wordt aangehouden die lid zou zijn geweest van een militie verbonden aan het regime van de Syrische president Assad. -
NOS stopt met Divibokaal na ophef: ‘Mensen vinden dit pijnlijk’
De NOS stopt met de omstreden Divibokaal, een wisselbeker van de nieuwstak van de omroep als beloning voor het aanbrengen van diversiteit in de berichtgeving. Dat heeft Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff gezegd in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. -
PREMIUMmet video1
Nederland drijft MS-patiënten voor behandeling naar buitenland, artsen slaan alarm
Nederland mag MS-patiënten niet langer de enige behandeling ontzeggen die kan voorkomen dat ze volledig aftakelen en in een rolstoel belanden. Dat stelt de wetenschappelijke beroepsvereniging van neurologen.