Volledig scherm
De nieuwe knuppel is harder en daardoor effectiever in gebruik. © Politie

'Nieuwe uitschuifbare knuppel stuk effectiever'

Nederlandse agenten krijgen volgend jaar allemaal een nieuwe, uitschuifbare wapenstok. De nieuwe stok is volgens de politie uitermate geschikt om verdachten op grotere afstand onder controle te brengen of te houden. 

De komst van de stok werd al in 2016 aangekondigd, maar nu is er ook daadwerkelijk een bestelling geplaatst. In april 2016 bleek dat het nieuwe politie-uniform (dat in 2014 werd ingevoerd) een fout bevatte. Door die fout struikelden dienders over hun eigen knuppel. Eén agente raakte gewond en sleepte de politietop voor de rechter. Die gaf de agente gelijk en sprak van een 'ondeugdelijk en daardoor gevaarzettend uniform'.

De politie had daardoor al langer de wens om een nieuwe wapenstok te introduceren. Ook werd er al eens met de stok geëxperimenteerd tijdens horecadiensten. De uitschuifbare stok heeft als voordeel dat deze makkelijker te dragen is. Hij is gemaakt van harder materiaal en daarom effectiever in gebruik.

De politie verwacht dat met deze wapenstok minder geweld hoeft te worden gebruikt dan met de huidige stok. Uit een eerdere proef bleek namelijk dat het dreigen met de uitschuifbare wapenstok al effect heeft. Mensen deinzen al terug zodra ze het geluid horen van het uitschuiven van de stok. Het gebruik van de wapenstok wordt gezien als proportioneel geweld.  

De nieuwe wapenstok wordt in Duitsland gemaakt.

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”
  2. OM valt binnen bij boerenbedrijven: ‘Aardappel- en uienhandel vatbaar voor witwaspraktijken’

    OM valt binnen bij boerenbe­drij­ven: ‘Aardappel en uienhandel vatbaar voor witwasprak­tij­ken’

    De export van aardappelen en uien blijkt vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Dat concludeert het Openbaar Ministerie naar aanleiding van invallen bij agri-handelaren in Zeeland en Noord-Holland. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro’s af bij Nederlandse agri-handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. Daarmee werken zij vermoedelijk mee aan het witwassen van crimineel geld, aldus het OM.