‘Nieuw dieptepunt’ bij Ter Apel: tientallen asielzoekers dreigden buiten te moeten slapen
update/met videoHet Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op het nippertje alsnog een groep van vijftig tot zestig asielzoekers onderdak kunnen bieden.
De groep dreigde de nacht buiten te moeten doorbrengen bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel, omdat er geen plek voor hen was bij de opvanglocatie. Zowel COA-voorlichtster als VluchtelingenWerk Nederland spreken van ‘een indrukwekkend dieptepunt’, nu asielzoekers een tijd buiten hebben moeten overnachten en bij het hek van het aanmeldcentrum hebben moeten wachten.
,,Op de opvanglocatie was geen plek. Ook was er geen mogelijkheid om ze elders onder te brengen, omdat we het vervoer niet meer geregeld konden krijgen. We hebben dekens en eten en drinken uitgedeeld om ze toch nog iets van fatsoenlijke opvang te bieden. Meer konden we op dat moment niet doen”, zegt de woordvoerster.
Een aantal mensen lag ook al onder een deken bij de hekken. Ik denk niet dat dit ooit eerder is voorgekomen
Dat zou betekenen dat de asielzoekers de nacht in de openlucht hadden moeten doorbrengen. ,,Ja, dat klopt”, aldus het COA. ,,Een aantal mensen lag ook al onder een deken bij de hekken. Ik denk niet dat dit ooit eerder is voorgekomen. Dit is een indrukwekkend dieptepunt.”
Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, laat aan RTV Noord weten dat ook de gemeente alles had geprobeerd. ,,Ik ben de hele avond in Ter Apel geweest. Er was uiteindelijk ruimte in Budel, maar men kreeg het vervoer niet meer voor elkaar”, zegt hij tegen de regionale zender. ,,De situatie blijft onverminderd zorgelijk en vraagt om opschaling.”
Ondergebracht in wachtruimtes
Uiteindelijk is in de nacht van dinsdag op woensdag alsnog besloten de groep onder te brengen in wachtruimtes in het aanmeldcentrum. ,,Er zijn daar geen bedden. Maar ze hebben tenminste nu wel een dak boven hun hoofd”, aldus de COA-woordvoerster. Het COA hoopt woensdag alsnog elders in het land een opvangplek voor de groep te vinden. ,,Maar het vraagstuk blijft bestaan. Ter Apel is de bottleneck en het blijft voorlopig een spannende tijd.”
Het is vooralsnog niet duidelijk waar de tientallen asielzoekers die dinsdagnacht op straat dreigden te moeten slapen de aankomende nacht terechtkunnen. Dat laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. ,,Er is nog overleg over verschillende opvanglocaties. In de loop van de ochtend verwachten we daar meer duidelijkheid over.”
De problemen bij Ter Apel spelen al geruime tijd. In de centrale opvanglocatie is plaats voor maximaal 2000 vluchtelingen maar het COA moet er bijna elke dag enkele tientallen mensen meer onderbrengen.
De tekst gaat verder onder de tweet.
Motie voor speciale noodwetgeving afgewezen
Volgens VluchtelingenWerk Nederland moet op korte termijn beroep worden gedaan op burgemeesters voor meer opvangplekken. Daarbij verwijst de woordvoerder naar een motie van Suzanne Kröger van GroenLinks die gisterenavond niet werd aangenomen in de Tweede Kamer. Zij stelde voor om de speciale noodwetgeving, voor voldoende opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen, uit te breiden naar andere groepen, vanwege het enorme tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen uit landen als Syrië, Jemen, Afghanistan en Turkije.
,,Deze motie had Ter Apel kunnen ontlasten, maar heeft het helaas niet gehaald. Dat vonden wij gisteravond al bijzonder jammer omdat de situatie heel acuut is, en al helemaal als je dan ziet dat mensen vannacht een tijd buiten moesten slapen.” Dat er binnen enkele weken opvangplekken werden gevonden voor Oekraïners toont aan dat er wel oplossingen mogelijk zijn, aldus de woordvoerder.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat vieren we op Hemelvaartsdag?
In het voorjaar staan er regelmatig vrije dagen op de agenda, dankzij een handjevol nationale feestdagen. Op 26 mei is Hemelvaartsdag aan de beurt, maar wat vieren we dan eigenlijk? En wat kan je doen op deze lentedag? -
PREMIUM
Feestje in Utrechtse flat eindigt catastrofaal: 22-jarige Jacky werd verstikt door mede-feestgangers
De dood van FC Utrecht-fan Jacky Vermeulen is volgens het Openbaar Ministerie het gevolg van een misdrijf. Een 24-jarige Utrechter en een 27-jarige Woerdenaar worden vervolgd wegens dood door schuld. Twee jaar geleden ging het vreselijk mis op een uit de hand gelopen (lachgas)party in een Overvechtse flat. -
Inspectie: Gomarus weer veilig voor lhbti-leerling, nieuwe visie op seksualiteit deugt
De reformatorische scholengemeenschap Gomarus in Gorinchem, waar eerder een anti-homobeleid werd gevoerd, heeft haar leven gebeterd. Dat blijkt uit een nieuw inspectierapport. Ook lhbti-leerlingen kunnen zich er nu veilig voelen. -
PREMIUM
Oekraïense Sofia kreeg een bomscherf in haar hoofd, in Nederland leert ze stap voor stap weer lopen
Bij een bombardement in Oekraïne raakt in april de 10-jarige Sofia uit dat land levensgevaarlijk gewond. Een bomscherf dringt tot 11 centimeter diep haar hersenen binnen. Maar ze overleeft. Het gaat zelfs redelijk, zeker sinds ze vorige week in revalidatiecentrum Roessingh mag revalideren. Waarschijnlijk komt het meisje er grotendeels bovenop. -
met video
Dodelijk slachtoffer en twee gewonden bij uitslaande brand in woning Ermelo
Bij een brand in een woning aan de Smutslaan in Ermelo is vanochtend een persoon om het leven gekomen. Dat meldt een woordvoerder van politie ter plaatse. De met meerdere wagens uitgerukte brandweer wist het vuur snel te doven, maar trof later in het pand het stoffelijk overschot aan.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.