Volledig scherm
Bewakingsbeelden van de overval. © Opsporing verzocht

Negen jaar cel voor gewapende woningoverval waarbij 13-jarige werd vastgebonden

Voor een gewelddadige overval op een woning in het Limburgse Ospel, waar een 13-jarige jongen alleen thuis was, moet de 33-jarige Berry A. uit Sittard negen jaar de cel in. De man was samen met twee andere overvallers verkleed als arrestatieteam van de politie toen hij het huis van het gezin binnenviel.

De jongen van 13, die op dat moment alleen thuis was, moest onder bedreiging van een vuurwapen op de grond gaan liggen en werd geboeid. Toen de gealarmeerde vader van het gezin met een vriend binnenkwam, wachtte hen hetzelfde lot. De daders gingen er vandoor met geld, horloges en sieraden. Alle overvallers droegen donkere kleding, voorzien van de tekst ‘politie’. 

Ze lieten een geladen revolver achter, waarop een DNA-spoor werd gevonden dat naar de verdachte leidde. In zijn woning werden de gestolen horloges, nepvuurwapens en munitie gevonden. Hij heeft zich tijdens het proces grotendeels beroept op zijn zwijgrecht. Mede daardoor zijn de andere overvallers nog niet opgespoord.

Vertrouwen geschaad

De rechtbank rekent het de man aan dat het gezin zich door de overval niet meer veilig voelt thuis. Bovendien hebben de overvallers -door zich voor te doen als arrestatieteam- het publieke vertrouwen in de politie geschaad.

  1. ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’
    vader schrijft tramschutter

    ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’

    René Verschuur verloor door de aanslag op een tram in Utrecht zijn dochter Roos (19). Het verdriet gaat nooit meer weg en hij vindt het ondraaglijk dat verdachte Gökmen Tanis maandag wil wegblijven bij zijn proces. Verschuur schreef hem daarom een brief die wij vandaag publiceren. Verschuur voelt zich tot op de dag van vandaag schuldig. ,,Nooit nam ze de tram. Ik begon erover”, vertelt hij openhartig in een interview.