Volledig scherm
Nederland is een tevreden land. © Thinkstock

Nederlanders onverminderd tevreden met hun leven

Nederlanders zijn onverminderd tevreden over hun leven. Maar liefst 86 procent van de bevolking geeft dit aan. Verschillen zijn er wel. Mensen met een hoge opleiding en ouderen scoren hoog. Jongeren zijn iets minder tevreden dan voorgaande jaren.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar het welzijn van de Nederlandse bevolking.  De onderzoekers vroegen Nederlanders naar geluk, tevredenheid en welzijn om een beeld te krijgen over het welzijn van het land. Dit doen ze al sinds 1997. 

Uit het onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen weinig van elkaar verschillen. Ze zijn even gelukkig en even tevreden. Er is wel een verschil te zien als het gaat om opleiding. Maar liefst 89 procent van de hoogopgeleiden  geeft aan tevreden te zijn, tegenover 81 procent bij de laagopgeleiden. Dit kan volgens de onderzoekers onder meer komen omdat de laagopgeleiden minder hebben geprofiteerd van het herstel van de economische crisis na 2013.

De groep jongvolwassenen (18 tot 25) laat een opvallende daling zien. In 1997 scoorde deze groep nog 91 procent, nu is dat gedaald naar 86 procent. Dit zou volgens de onderzoekers te maken kunnen hebben met de toegenomen druk om te presteren, bijvoorbeeld op het werk. 

Wat is dat eigenlijk: “gelukkig zijn”? En hoe kun je dat meten? Geluksprofessor Meike Bartels (Vrije Universiteit Amsterdam) legt je in dit college van de Universiteit van Nederland uit hoe zij geluk meet. 

  1. Enige genderneutrale nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    Enige genderneu­tra­le nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    In het Wildlands-dierenpark in Emmen is het 11-jarige nijlpaard Hasana overleden. Omdat de dood van het dier onverwacht kwam en het park wilde weten hoe zij was gestorven, is ze overgebracht naar de Universiteit van Utrecht. Daar bleek iets heel bijzonders: Hasana bleek genderneutraal te zijn met zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken. Het is voor zover bekend het enige nijlpaard dat ooit met deze kenmerken is vastgelegd.