Nederlander is heer in auto, maar fietst zonder probleem met drank op
Europees onderzoekNederlandse automobilisten houden zich beter aan de verkeersregels dan andere Europeanen. Met drank op achter het stuur vinden we een ‘no go', net als sms’en en bellen. Dat blijkt uit een nieuw wereldwijd verkeersonderzoek.
Delen per e-mail
Onder leiding van Belgisch verkeersinstituut Vias zijn afgelopen jaar 35.000 weggebruikers in 32 landen bevraagd over hun gedrag in de auto, op de motor, fiets en als voetganger. Daaronder een kleine duizend Nederlanders.
Wat blijkt? Eén op de elf Nederlanders (9,1 procent) zegt in de afgelopen maand met teveel drank op te hebben gereden. Dat is ruim 4 procentpunt onder het Europees gemiddelde. Onbetwiste koploper is België, waar bijna een kwart van de automobilisten met een glas teveel achter het stuur kroop. Frankrijk (22,3 procent) en Zwitserland (21,6 procent) completeren de top drie.
Is rijden met alcohol in ons land not done, de pakkans beoordelen we als laag. Slechts één op de tien automobilisten (10,3 procent) zegt het afgelopen jaar een blaastest te hebben gekregen. In andere Europese landen blijkt de politie beduidend actiever. Gemiddeld moest 18 procent blazen. In Polen en Servië bijna de helft.
Zonder carkit bellen
Behalve rijden met drank op, noemen Nederlandse automobilisten ook smartphonegebruik onacceptabel. Waar een kwart van de Europese automobilisten voorgaande maand heeft ge-sms‘t, geappt, ge-e-maild of een social media update heeft gedaan, is dat bij ons ‘slechts’ 18 procent. Zonder carkit bellen blijkt verder impopulair: maar één op de negen Nederlanders (11,6 procent) heeft in de maand voor het onderzoek met de hand gebeld in de auto. In héél Europa is dat 28,6 procent.
De veiligheidsgordel op de achterbank doen de meeste Nederlandse passagiers netjes om. In minder dan één op drie van de auto's (27,2 procent) blijft deze ongebruikt. In de rest van Europa ligt dat percentage met 36,6 procent véél hoger.
Minder braaf zijn onze chauffeurs waar het op te hard rijden aankomt. Ruim twee derde (67,9 procent) trapt op de snelweg regelmatig het gaspedaal te ver in. In de rest van Europa is dat 61,5 procent. Op provinciale wegen en in de bebouwde kom rijden we overigens maar ietsje vaker (twee procentpunt meer) harder dan elders. Voor te hard rijden ervaren Nederlanders de pakkans wél hoog. Ruim vier op de tien automobilisten noemt het waarschijnlijk op een gewone rit gecontroleerd te worden op te hard rijden door de politie. Dat percentage is enkele procentpunten meer dan het Europees gemiddelde.
Verder lezen na de foto
Gedragen we ons in de auto, dat geldt in veel mindere mate op de fiets. Ruim een kwart (26,2 procent) zegt de afgelopen maand met teveel drank achter de kiezen op de fiets te zijn gestapt. Véél meer dan het Europees gemiddelde (17,4 procent). Alleen in België (28 procent) en Denemarken (27,8 procent) - ook fietslanden - stappen meer fietsers beneveld op hun stalen ros.
Terwijl per 1 juli een appverbod met boete van 95 euro gaat gelden, zegt bijna een kwart van de Nederlandse fietsers de afgelopen tijd te hebben geappt of op de smartphone te hebben gekeken. Ook dat is veel meer dan elders (18,9 procent) in Europa. Circa negen op de tien fietsers zet geen helm op, in de EU doet gemiddeld zeven op de tien dat.
Hogere pakkans
Idee van de deze week in Brussel gepresenteerde E-Survey of Road Users’ Attitude (ESRA) is om landen te kunnen vergelijken op basis van verkeersgewoonten en wetgeving. ,,Dankzij deze studie kunnen we bijvoorbeeld zien hoe een hogere pakkans gevolg heeft voor het aantal mensen dat met alcohol zegt te gaan rijden”, stelt Stef Willems van het Belgische Vias Institute onder wiens vleugels de studie is uitgevoerd.
Het is de tweede editie van het onderzoek, de eerste verscheen in 2015. In totaal 32 landen doen mee, waarvan 20 in Europa en 12 elders, waaronder de VS, Canada, India, Japan, Nigeria en Egypte. In Nederland is de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) partner.
In eigen land constateert Vias een veel te tolerante houding tegenover drinken met één of meerdere glazen te veel op. ,,In België is er nog veel werk te verzetten.” Dat wil niet zeggen dat de bekende, uit België afkomstige BOB-campagne niet heeft gewerkt. ,,De vraag is wat de uitkomsten zouden zijn zonder die Bob-campagne, die bij ons al een kleine kwarteeuw loopt.”
Verder lezen na de foto
VVN niet verbaasd
Veilig Verkeer Nederland (VVN) is niet verbaasd over de uitkomsten. ,,Ondanks dat het aantal verkeersdoden sinds enkele jaren weer stijgt, blijft Nederland een zeer verkeersveilig land”, zegt woordvoerder Rob Stomphorst. ,,Door preventiemaatregelen en campagnes weten automobilisten goed wat de regels zijn en vinden ze die belangrijk.”
Dat fietsers sneller met drank opstappen of appen, verrast VVN evenmin. ,,Het besef dat je als fietser kwetsbaar bent, is wellicht minder groot.” De verkeersveiligheidsorganisatie noemt het goed dat per 1 juli een appverbod op de fiets gaat gelden, maar wijst ook op de eigen verantwoordelijkheid. ,,Jaarlijks komen veel fietsers om in het verkeer. Het is een balansvoertuig, je bent kwetsbaar met te veel drank op of als je niet goed oplet.”
Verder in het nieuws
-
Rob Jacobs, Yves Gijrath en Jessica Villerius in De Ochtend Show to go
Voormalig trainer en speler van Feyenoord Rob Jacobs, Eigenaar van luxurybeurs Masters of LXRY Yves Gijrath en woordvoerder van psychische gezondheidsplatform MIND Saskia Oskam zijn morgen te zien in De Ochtend Show to go. De show wordt gepresenteerd door Annemarie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op deze site. -
PREMIUM
Lekker Makkelijk Al die kleertjes! Geef mij maar een schaal lasagne als kraamcadeau
Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst schrijven per toerbeurt over zaken die het leven van jonge ouders gemakkelijker moeten maken. Nynke verspreidt graag haar nieuwe evangelie: laat bij de geboorte van een baby de goedbedoelde kleertjes en knuffels achterwege. -
Grillroom Coevorden stortte vermoedelijk in door gasexplosie
Een gasexplosie heeft vermoedelijk de grillroom in Coevorden zaterdag doen instorten. Dat meldt een woordvoerster van de burgemeester van Coevorden, Bert Bouwmeester. De politie laat weten dat er geen aanwijzingen zijn die duiden op een misdrijf. -
Supermarkten willen schade door protesten op boeren verhalen
De supermarkten gaan de eventuele schade door boerenprotesten, volgende week woensdag, op de boeren verhalen. In een brief aan boerenactiegroep Farmers Defence Force stellen ze de stichting op voorhand aansprakelijk. -
PREMIUM
Update Massale actie tegen drugs- en witwasbende: onder meer doorzoekingen in zeven Brabantse plaatsen
Tijdens een grote actie tegen een internationaal opererende drugsbende heeft de politie woensdag op twintig plekken in Nederland invallen gedaan. Het zwaartepunt van het onderzoek lijkt te liggen in Brabant. In Made, Sint Willebrord, Bergen op Zoom, Raamsdonk, Breda, Tilburg en Roosendaal werden huiszoekingen gedaan in woningen en bedrijven.
-
Albanees loopt tegen de lamp als koffer met 50.000 euro openbarst
De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen weekeinde een 30-jarige Albanees op Schiphol aangehouden voor witwassen. Tijdens de bagageafhandeling op het platform sprong de koffer van de man ineens open. Een onbekend geldbedrag werd door de wind weggeblazen. -
Drie verdachten aanslag Telegraaf nog vast
Drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op het gebouw van De Telegraaf blijven vastzitten tot de start van hun proces over de zaak op 9 maart komend jaar. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag besloten. -
Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’
De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.