Nederland stuurt vijftig raketwerpers met 400 raketten naar Oekraïne
Nederland gaat vijftig raketwerpers met vierhonderd bijbehorende raketten van Duitse makelij naar Oekraïne sturen. Dat meldt minister Kajsa Ollongren aan de Kamer. Daar was toestemming van Duitsland voor nodig, omdat na aankoop van de wapens een Duitse exportvergunning nodig is. Die werd vandaag aan het eind van de middag verstrekt door de Duitse regering.
Het gaat om zogeheten Panzerfaust 3-raketten. Dat zijn antitankwapens die vanaf de schouder worden afgevuurd. Wanneer de wapens in Oekraïne aankomen, is nog niet bekend. Nederland wil ze ‘zo snel mogelijk’ leveren. Oekraïne had om extra steun gevraagd, nu Rusland is begonnen aan de langverwachte invasie. Het kabinet wil de wapens sturen om Oekraïne zo in staat te stellen zichzelf te verdedigen.
‘Collectieve afschrikking’
Nederland onderzoekt ook of het in NAVO-verband, samen met Duitsland, een Patriot-luchtverdedigingseenheid naar Slowakije stuurt. Het doel daarvan is ‘collectieve afschrikking’ en verdediging van de oostflank van het NAVO-gebied, aldus Defensie. De installatie is gemaakt om vliegtuigen, helikopters, of kruisraketten uit de lucht te schieten. Dat kan tot 20 kilometer hoogte, over een afstand van 60 kilometer.
Vorige week vrijdag stemde het kabinet al in met het leveren van scherpschuttersgeweren, scherfvesten, helmen en radars. Een deel van die goederen is inmiddels verzonden, maar Nederland kampt met ‘logistieke uitdagingen’, schrijven de ministers.
Luister hier de politieke podcast Politiek dichtbij
Infraroodgeleide luchtdoelraket
Eerder vandaag meldde het kabinet al tweehonderd Stinger-luchtdoelraketten naar Oekraïne te sturen. De Stinger is een (draagbare) infraroodgeleide luchtdoelraket, vermeldt de site van het ministerie van Defensie. De raket is 1,52 meter lang en weegt 16,5 kilo. Het projectiel kan een maximale snelheid bereiken van 2400 kilometer per uur. De Stinger kan dankzij de infraroodgeleide zoekkop zelfstandig een doel volgen. De raket vernietigt zichzelf als die na 17 seconden geen doel heeft geraakt.
Oekraïne had Nederland verzocht om meer wapens te leveren dan al was toegezegd. Ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) schrijven dat hiervoor een ‘zorgvuldige, maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden verkorte, toetsing aan de wapenexportcriteria’ heeft plaatsgevonden.
Keerpunt in de geschiedenis
Ook de regering in Berlijn heeft vandaag besloten uit de Duitse legervoorraad duizend antitankwapens en 500 luchtdoelraketten van het type Stinger aan Oekraïne te leveren. Ook dat gebeurt zo snel mogelijk. ,,De Russische overval op Oekraïne markeert een keerpunt in de geschiedenis. Die bedreigt onze gezamenlijke naoorlogse orde”, zei bondskanselier Olaf Scholz. ,,In deze situatie is het onze plicht Oekraïne naar onze mogelijkheden te steunen bij de verdediging tegen het invasieleger van Vladimir Poetin. Duitsland staat pal aan de zijde van Oekraïne.”
Eerder op de dag had de regering-Scholz Nederland toestemming gegeven raketwerpers van Duitse makelij om tanks uit te schakelen naar Oekraïne te sturen. Ook de Baltische NAVO-partner Estland kreeg daartoe toestemming. Tot vandaag weigerde Duitsland principieel de export van dodelijk oorlogstuig naar Oekraïne, dat daar al maanden om vroeg.
Duitsland zegde Kiev in eerste instantie alleen vijfduizend helmen toe. Die werden vandaag overgedragen het Oekraïense leger. Tevens kwam er goedkeuring voor de levering van veertien extra-beveiligde, gepantserde voertuigen aan Oekraïne. Deze zijn bij uitstek geschikt om mensen te evacueren. Ook werd beloofd via Polen 10.000 ton brandstof te brengen. In de avonduren viel het besluit ook zwaarder materieel te leveren.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski, die Rusland vandaag van genocide beschuldigde, was zeer ingenomen met de Duitse ommezwaai. ,,Ga zo door, kanselier Scholz”, reageerde hij op Twitter. ,,De anti-oorlogscoalitie treedt op!”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oproep: wat was jouw mooiste, grappigste of meest bizarre avontuur met Interrail?
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUM
Te duur en te vaak: boeren willen niet aan jaarlijkse controle in strijd tegen stalbranden
Boeren zien geen heil in de jaarlijkse brandveiligheidskeuring die vanaf volgend jaar verplicht wordt. Land- en tuinbouworganisatie LTO pleit in plaats daarvan voor een afgeslankte vijfjaarlijkse keuring. Dat is tegen het zere been van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. ,,Boeren willen niks doen tegen stalbranden.” -
PREMIUMcolumn1
Leraren krijgen rode vlekken van vragen over die vrije dagen, ouders van de dagen zelf
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
de zaak x
Lubertus slikte de verkeerde pil, en dat had een fatale afloop
Een pilletje, een snuifje: drugsgebruik lijkt bijna normaal geworden. Maar het gebruik gaat niet altijd goed. Zo slikte Lubertus de verkeerde pil. Met een fatale afloop.Bunschoten
-
PREMIUM
Blowende vader bezorgt zijn eigen baby hersenbloedingen: ‘Verschrikkelijk, ik was mezelf niet’
Kesteren, Heteren -
-
-
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?