Nederland ontwaakt na vlokdown: code geel voor gladheid oostelijke helft, meerdere ongelukken
Video en updateIn de oostelijke helft van het land is het nog glad door sneeuwresten, bevriezing van natte weggedeelten en ijzel. Op verschillende plekken hebben zich ongelukken voorgedaan als gevolg van de gladheid. Zondagmiddag is het met de kou en gladheid gedaan en smelt het sneeuwdek geleidelijk weg, melden de weerbureaus.
Het KNMI waarschuwt zondagochtend met code geel nog voor gladheid in de vijf provincies aan de oostgrens. Het gaat hierbij om Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg. ,,Er komen momenteel meerdere meldingen van ongevallen binnen. Zoals deze bij Leek. Auto raakt bij inhalen van de weg. Pas uw snelheid aan! Geleiderail is beschadigd, deze wordt zometeen direct vervangen”, waarschuwde een weginspecteur bij Rijkswaterstaat.
Ook elders in het land was het raak. In het Drentse Uffelte belandde een automobiliste door gladheid vanwege de sneeuwval met haar voertuig in een sloot, meldde Dagblad van het Noorden. Volgens RTV Drenthe gleden in de provincie verschillende auto’s van de weg maar bleven grote ongelukken uit. Op de A28 kwam een slippende auto uiteindelijk tot stilstand tegen de vangrail. Niemand raakte gewond, aldus de regionale omroep.
In de provincie Utrecht was het zaterdagavond al raak. Daar raakte een auto in de bocht van de A12 naar de A27 bij knooppunt Lunetten in een slip. Het voertuig kwam achterstevoren vast te zitten in de bosjes, aldus RTV Utrecht. Brandweerpersoneel zaagde volgens de omroep de takken weg, waarna de wagen uit de bosjes kon worden getrokken.
11 miljoen klko zout
Rijkswaterstaat heeft de afgelopen 24 uur 11 miljoen kilo zout gestrooid op de rijkswegen. Volgens een woordvoerder is dat een forse hoeveelheid: als Rijkswaterstaat één keer heel Nederland strooit, gaat het om zo’n 1,5 miljoen kilo. “Dus de afgelopen 24 uur zijn er flink wat acties geweest.”
Het KNMI heeft zondag code geel afgekondigd voor de vijf provincies aan de oostgrens. Het kan er plaatselijk glad zijn door sneeuwresten en/of bevriezing van natte weggedeelten en er is ook kans op ijzel. Van het westen uit loopt de temperatuur geleidelijk op en zal de gladheid uiteindelijk verdwijnen. In het noordoosten en oosten zal dit pas rond het middaguur zo zijn, aldus het meteorologisch instituut.
Halverwege de ochtend is het nog glad ten oosten van de lijn Leeuwarden-Zwolle-Arnhem, meldt Weeronline. Volgens Weerplaza valt in het oosten nog sneeuw. Op de meeste plaatsen ligt een sneeuwlaag van ongeveer 2 centimeter, lokaal zelfs 4 centimeter. Vanuit het westen trekt zachtere lucht het land binnen waardoor het op veel plekken snel gaat dooien. Zondagmiddag is het op de meeste plekken weer groen en overwegend droog. Daarbij kan de zon soms doorbreken. Bij maar weinig wind uit westelijke richting ligt de temperatuur volgens weerman Leon Saris tussen de 3 tot 6 graden.
De komende dagen vriest het niet meer en wordt het ronduit zacht met maximaal 12 graden. Daarbij valt flink wat regen en kan het stevig waaien, aldus de weerbureaus.
715 dagen
De eerste sneeuw van 2021 viel gisteren in Zeeland. Van daaruit trok het sneeuwfront over de rest van het land. Na een recordperiode van 715 dagen ligt er weer sneeuw in De Bilt, meldt Weer.nl. Tijdens de dagelijkse meting werd zondagmorgen een sneeuwdek waargenomen, voor het eerst sinds 1 februari 2019. Het gaat om een laagje van minder dan 1 centimeter.
Het vorige record stond op 692 dagen zonder sneeuw. Dat gebeurde tussen 17 maart 1989 en 8 februari 1991. Dat record werd eerste kerstdag verbroken.
De kans op sneeuw in Nederland wordt steeds kleiner door zachte zuidwestenwinden in de winter en het verder oplopen van de wintertemperatuur. Sinds het begin van de officiële sneeuwmetingen in 1930 waren er slechts drie winters zonder de vorming van een sneeuwdek in De Bilt. Dit was het geval in 1990, 2014 en 2020.
De afgelopen dertig jaar is het aantal dagen waarop een gesloten laagje sneeuw ligt, gehalveerd. In De Bilt lag tussen 1961 en 1990 nog gemiddeld op 23 dagen per jaar sneeuw, in het huidige klimaat is dit aantal gedaald naar 11. Gemiddeld over het land is het aantal sneeuwdekdagen gedaald van 19 naar 10.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
PREMIUM
Vechtsporter schopte bewusteloze kroegbaas tegen het hoofd ‘alsof hij een penalty nam’
De bedrijfsleider van een café aan de Tuinstraat in Veenendaal lag in oktober bij een ruzie al bewusteloos op de grond toen een 28-jarige Veenendaler nog eens schopte ‘alsof hij een penalty nam’. Nu moet hij van de rechter boeten.Veenendaal -
PREMIUM1
Run op statiegeld zorgt voor meer overlast en vervuiling op stations
Het zoeken in afvalbakken naar kleine flesjes en blikjes waar statiegeld op zit, zorgt voor overlast. Steeds meer gemeenten maken daarom blikjes- en flessenhouders vast aan prullenbakken om zwerfafval te voorkomen. De NS zit ermee in zijn maag op stations door heel Nederland. ,,Het is dweilen met de kraan open.”Amsterdam -
2
Mark Rutte bewijst: we willen problemen aanpakken, zolang we maar niet hoeven te veranderen
Dat Rutte wordt aangerekend dat hij de crises in Nederland niet oplost is begrijpelijk. Maar het is ook hopeloos naïef, schrijft hoofdredacteur Rennie Rijpma in dit commentaar. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
-
-
PREMIUMmet video
Wat betekent de Europese asieldeal voor de toekomst? ‘Nu hebben we een bloedige status quo’
Na jaren getouwtrek is er eindelijk een voorlopig EU-akkoord om de migratie onder controle te krijgen. Wat staat er in en wat gaat dat betekenen? ‘20.000 euro voor een asielzoeker is een koopje.’ -
PREMIUM
Hoe die ene val het leven van Tamar (28) tot een hel maakt: ‘Durfde niet eens meer in de spiegel te kijken’
Tamar Vedder (28) uit Biddinghuizen in Flevoland gaat in 2018 zo hard onderuit op haar BMX-fiets, dat ze niet alleen buiten westen raakt, maar ook een zware hersenschudding oploopt. Vijf jaar later is de tweevoudig wereldkampioen nog altijd niet de oude en is ze mede door antidepressiva zo veel kilo’s aangekomen, dat zelfs vrienden haar de rug toekeren. Hoe een val op het hoofd haar leven in één klap op de kop zette. ,,Ik heb altijd het gevoel gehad dat er iets niet klopte.”Lelystad, Biddinghuizen