Natuurbranden nog niet allemaal onder controle, 4000 evacués wachten terugkeer af
UpdateDe brandweer heeft de natuurbrand in het Limburgse natuurgebied De Meinweg afgelopen nacht in toom kunnen houden maar van een volledige controle is nog geen sprake. Dat geldt ook voor de natuurbrand in de Deurnsche Peel. De branden bij het Brabantse Moergestel, in het Overijsselse natuurgebied de Weerribben en rond Apeldoorn zijn wél onder controle.
In Nationaal Park De Meinweg, ten oosten van Roermond, zijn er weliswaar geen grote vlammen meer maar nog wel hotspots. ,,Op enkele plekken zijn er nog kleine vlammetjes. We gaan nu goed bekijken hoe het zich ontwikkelt”, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Daarbij zijn ze afhankelijk van het weer. ,,De wind is nog rustig maar we krijgen vanmiddag windsnelheden van 6 meter per seconde met uitschieters tot 10 meter per seconde. Dat staat gelijk aan windkracht 5", aldus de bezorgde zegsman.
Volgens hem heeft het vuur een gebied van tussen de 175 en 200 hectare verwoest. Twee tanks van het leger verwijderden afgelopen nacht over een lengte van 250 meter bij een breedte van 40 meter bomen, struiken en andere begroeiing in de bossen rond de gisteren ontruimde manege Venhof. Deze brede gang moet voorkomen dat het vuur van het ene bosdeel naar het andere overslaat. Volgens de brandweer rondden de twee oude Leopard II-tanks hun werkzaamheden vanmorgen af.
Volgens de zegsman blijft het risico van brand ook zonder wind bestaan. ,,Het vuur zit in de grond. Daar moet echt heel veel water op.” De hulpdiensten beraden zich nog over de inzet van Duitse blushelikopters. Twee blusheli’s vlogen gisteren af en aan na het opnieuw oplaaien van de brand 's middags.
Tussen de brand in de Peel en de brand op de Meinweg is wel een verschil. “De Peel, daar kun je met de blusvoertuigen niet doorheen rijden, het gebied is grotendeels ontoegankelijk. Hier kunnen de blusvoertuigen wel overal doorheen.”
Hier kunnen de blusvoertuigen overal doorheen maar in de Peel niet omdat het gebied grotendeels ontoegankelijk is
Ontruiming
Omdat gisteravond nog wel sprake was van een grote rookontwikkeling en de verwachting bestond dat dit gedurende de nacht niet zou verminderen, werd heel Herkenbosch uit voorzorg ontruimd. ,,Om risico’s voor de volksgezondheid te vermijden. De rook bevat namelijk een hoge concentratie koolmonoxide’’, verklaarde burgemeester Monique de Boer-Beerta van de gemeente Roerdalen.
De evacuatie begon even voor middernacht en was omstreeks 06.00 uur vanmorgen afgerond. De ruim vierduizend inwoners, ondergebracht bij familie of kennissen of in sporthallen in de omgeving, mogen alleen in dringende gevallen even naar hun woning, bijvoorbeeld om medicatie op te halen. Ze moeten zich dan melden op de parkeerplaats bij het sportpark. Van daaruit kunnen ze met een pendelbusje mee het dorp in.
Het is nog niet bekend of en wanneer de inwoners definitief naar huis mogen. In de loop van de namiddag verwacht de gemeente daarover een beslissing te nemen. Herkenbosch is woensdag afgegrendeld met hekken en politie en handhavers houden een oogje in het zeil.
Twee zorginstellingen in Herkenbosch waren eerder gisteravond al ontruimd. Dertig bewoners van zorginstelling Pergamijn en hun begeleiders zijn opgevangen in Hotel Roermond. De negentig bewoners en hun begeleiders van zorginstelling Bosscherhof belandden op verschillende plekken in Roermond, Blerick, Baarlo en Tegelen.
Deurnsche Peel
We hebben zeker de hele woensdag nog nodig om de brand te blussen
Door de hevige rookontwikkeling bij de natuurbrand in de Deurnsche Peel op de grens van Limburg en Noord-Brabant, werden gisteravond uit voorzorg ook woningen ontruimd. Dat gebeurde in Liessel, Griendtsveen en Helenaveen. De ruim vijftig bewoners werden opgevangen in het gemeentehuis van Deurne.
De wind is ook hier de grootste tegenstander bij het blussen. ,,De windverwachting is dezelfde als gisteren dus dat moeten we goed in de gaten houden”, verklaarde een woordvoerder van de veiligheidsregio vanmorgen tegenover het Eindhovens Dagblad. ,,We hebben zeker de hele woensdag nog nodig om de brand te blussen.”
Het vuur breidde zich gisteravond laat nog steeds uit. De brand wordt inmiddels bestreden door korpsen uit Brabant, Limburg, Utrecht en Overijssel. Ze proberen het vuur te stoppen bij een boerderij aan de Snoertsebaan in Liessel. Die grenst aan het bos waar de brand woedt. Rond de boerderij staan brandweerwagens. Blushelikopters proberen het naderende vuur tegen te houden. De luchtmacht verleent net als gisteren en eergisteren weer assistentie met Chinooks van de vliegbasis Gilze-Rijen. Vooral ook omdat een deel van het gebied waar de brand woedt ontoegankelijk is.
Handcrew
Vanwege die ontoegankelijkheid wordt gebruik gemaakt van de zogeheten handcrew van de brandweerkorpsen Twente en IJsselland. Deze methode, opgezet naar Amerikaans model, bestrijdt de brand op plekken waar brandweervoertuigen niet kunnen komen.
Teams van twintig gespecialiseerde brandweerlieden gaan te voet het brandende gebied in om brandhaarden met de hand te bestrijden.
Weerribben en Moergestel
De natuurbranden bij het Brabantse Moergestel en Weerribben in Overijssel zijn onder controle. In Moergestel is de brandweer nog bezig met nablussen en het opsporen van nieuwe brandhaarden in natuurgebied de Kerkeindse Heide achter de trappistenabdij Koningshoeven. ,,Het vuur kan nog ondergronds woeden en opnieuw oplaaien in het zeer droge gebied”, laat de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant weten.
De brandweer zet daarom drones in. Ze zijn uitgerust met warmtecamera’s en kunnen zo ondergrondse brandhaarden opsporen. Brandweerlieden gaan verder met nablussen en houden het natuurgebied nat. Gisteren woedde een zeer grote brand in het droge natuurgebied. Rond 18.15 werd een NL-Alert verstuurd, omdat er veel rook vrijkwam dat over Goirle en Tilburg trok.
In Overijssel is het vuur al volledig gedoofd.De brand in natuurgebied de Weerribben bij Ossenzijl was gisteren moeilijk bereikbaar voor de brandweer, waardoor boten moesten worden ingezet. Een groot deel van de 8 tot 10 hectare van het natuurterrein is verwoest door het vuur.
Apeldoorn
De brandweer moest vannacht driemaal uitrukken voor natuurbranden rond Apeldoorn. In een paar uur tijd was het raak in Hoog Soeren, Ugchelen en Vaassen. Het was niet voor het eerst dat de brandweer meerdere malen achter elkaar moet uitrukken voor branden op de Veluwe. Twee weken geleden was het in één nacht tijd zelfs vier keer raak. De teller staat nu op vijftien natuurbranden op de Veluwe in vijftien dagen tijd, meldt De Stentor.
Onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak van de branden was maar brandstichting wordt niet uitgesloten.
Droogte
De brandweer waarschuwde begin deze maand al voor het risico op natuurbranden als gevolg van de aanhoudende droogte. De kans op een brand is met name groot in Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg, meldde de website natuurbrandrisico.nl, een initiatief van een groot aantal veiligheidsregio’s in Nederland.
De veiligheidsregio’s waarschuwen voor het per ongeluk veroorzaken van een natuurbrand door bijvoorbeeld open vuur of het weggooien van sigaretten of glas. Ook het parkeren van een auto met hete katalysator in hoog en droog gras is gevaarlijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuw ontvangstcentrum voor asielzoekers in Alkmaar moet Ter Apel ontlasten
Het voormalig Belastingkantoor in Alkmaar moet een nieuwe ontvangstlocatie voor asielzoekers worden. Zo moet het aanmeldcentrum Ter Apel worden ontlast. Daar sliepen afgelopen zomer honderden mensen buiten omdat er binnen geen plek meer was. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
video+update
‘Vuur kan opnieuw oplaaien in gortdroog natuurgebied Moergestel’, brandweer houdt grond met man en macht nat
MOERGESTEL - Ook een dag na de zeer grote brand in het natuurgebied de Kerkeindse hei achter de trappistenabdij Koningshoeven in Moergestel zijn woensdagavond nog zo'n vijftig brandweerlieden druk met nieuwe brandhaarden ontdekken. ,,Het vuur kan nog ondergronds woeden en opnieuw oplaaien in het zeer droge gebied”, laat de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant weten. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Lucas is één van de opgepakte XR-actievoerders: ‘Ik werd geboeid onder toeziend oog van buren’
Lucas Winnips (47) is één van de gearresteerde actievoerders van Extinction Rebellion. Hij werd vorige week geboeid afgevoerd door de politie nadat hij zijn zoon op school had afgezet. ,,Ongekend.’’
-
PREMIUM
Populariteit Engelse boeken slecht voor het Nederlands? ‘Fantastisch dat jongeren überhaupt lezen’
De verkoop van Engelstalige boeken is geëxplodeerd het afgelopen jaar. Boekhandels reageren pragmatisch en breiden hun afdeling ‘Engelstalig’ uit, maar belangenclubs uiten hun zorgen over de toekomst van het Nederlandstalige boek. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
schietpartij zwijndrecht
Familie van neergeschoten Michel (66) en Anneke (38): ‘Leed is met geen pen te beschrijven’
Anneke (38) die zaterdag op klaarlichte dag werd neergeschoten bij een winkelcentrum in Zwijndrecht vecht in het ziekenhuis voor haar leven. Dat meldt haar familie in een verklaring. Bij het drama stierf haar moeder Michel (66) ter plekke aan haar verwondingen. De vermeende schutter, Minh Nghia Vuong, is nog altijd voortvluchtig.