Nachthoreca opent tijdens De Nacht staat op, naast boetes en sluitingen actie rustig verlopen
VIDEODe protestactie De Nacht staat op is overwegend rustig verlopen. In meerdere steden openden nachthoreca zaterdagavond in strijd met de coronamaatregelen hun deuren. Bij verschillende nachtclubs en discotheken in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht was het erg druk. Veel clubs die open waren, krijgen wel een boete.
In Amsterdam kunnen zeker 24 clubs een boete van 4500 euro verwachten omdat ze illegaal open waren, volgens een woordvoerder van de gemeente. Burgemeester Femke Halsema had de eigenaren op voorhand gewaarschuwd dat ze bij opening een dwangsom riskeerden.
Acht clubs in Rotterdam moesten de deuren sluiten. Tegen vier zaken wordt een zogenoemde bestuurlijke rapportage opgesteld, op basis waarvan de gemeente bijvoorbeeld een boete of dwangsom kan opleggen. In Utrecht hebben handhavers tien keer mondeling gewaarschuwd en daarna nog zes schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld. Vervolgens zijn alle horecagelegenheden die nog open waren, dichtgegaan. De uitstroom verliep rustig, aldus een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma.
Ook volgens de boa's is de protestactie van de nachtclubs prima verlopen. Boa’s die de nachtclubs moeten controleren, maakten zich vooraf zorgen omdat er geen agenten achter de hand waren om hen bij te staan. De politie staakte om cao-eisen kracht bij te zetten. Maar in veel steden was zaterdagavond toch politie aanwezig, zegt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. ,,Dat heeft misschien ook geholpen. Clubs die werden gewaarschuwd, hebben netjes hun deuren gesloten. Dat is vervolgens allemaal netjes gegaan.’’
Verademing
Feestgangers vonden de actie een verademing. Utrechtse stapvriendinnen Shirley en Aisha, beide 19, waren erbij: ,,We zijn jong en hebben nog amper kunnen stappen in ons leven. Weer een uurtje opmaken, een nieuwe outfit shoppen, het was héérlijk om te doen.” Ook voor de Rotterdamse Mark van Essen (23) kon deze actie niet vroeg genoeg komen: ,,Ik heb dit zo gemist. Ik was 21 toen die ellende begon en ik ben nu bijna 24. De beste tijd van mijn leven is mij afgenomen.’’
Op het Leidseplein in Amsterdam stonden er voor onder andere de Chicago Social Club en Jimmy Woo lange rijen mensen om naar binnen te komen. ‘Het wordt een gekkenhuis’, aldus een medewerkster bij een van de deuren. Geïnteresseerden die op de bonnefooi proberen binnen te komen werden teleurgesteld, alle clubs in de hoofdstad die meededen aan de actie waren al uitverkocht. In totaal openden in de hoofdstad 25 nachtclubs de deuren tijdens de protestacties, en het was vrijwel overal druk.
Waarschuwingen in Utrecht
In Utrecht trapte club Ekko af om 21.00 uur. Mensen probeerden aan de deur vergeefs nog aan een kaartje te komen. Helaas uitverkocht, aldus de beveiligers. Aan de deur moesten de bezoekers hun coronatoegangsbewijs tonen. De stappers waren in opperbeste stemming. ,,Het is voor het eerst in twee jaar dat wij weer kunnen stappen in een club. Ik hoop dat we het zo laat mogelijk kunnen maken”, zegt Kelly Tijhuis. Zij heeft het uitgaan enorm gemist. ,,Dit is zo goed voor onze mentale gezondheid”, aldus Tijhuis die als fractiemedewerker bij de lokale partij Student & Starter werkt.
Alle Utrechtse clubs die meedoen met dit landelijke De Nacht staat op-protest onderhouden een hotline met elkaar zodat ze weten wat hen te wachten staat. Uiteindelijk kregen tien locaties een mondelinge waarschuwing. Het is 1.25 uur als de eerste handhavers opduiken bij de clubs. Om 2.30 moeten ze sluiten, en voor zover bekend wordt daar ook zonder tegenwerking gehoor aan gegeven.
Boete in Tilburg
Poppodium 013 in Tilburg heeft zaterdagavond een boete van 10.000 euro gekregen op gronde dat de club in strijd met de coronaregels na 22.00 uur nog open was. Boa’s die kwamen controleren legden de boete op, zegt een woordvoerder van 013.
Het feest, waarvoor 013 zo'n 1400 kaartjes had verkocht, ging uiteindelijk wel door. Ook hier probeerden onverwachte feestgangers nog een plekje te scoren, maar alles was al uitverkocht. Voor zover bekend zijn de handhavers niet meer teruggekomen om het feest te beëindigen. Volgens een woordvoerder van 013 zouden er dan te veel mensen tegelijkertijd de straat op gaan.
Feest in Haarlem beëindigd
In Het Patronaat in Haarlem was het erg druk, waardoor handhavers daar uiteindelijk hebben besloten de feestelijkheden te beëindigen. Om 22.45 uur sommeerden boa’s de club om te stoppen met de optredens, zegt directeur Jolanda Beyer. ,,We hebben gevraagd of we nog even door konden gaan, maar dat was geen optie.” Daarop ging ze het podium op en vroeg het publiek om de club te verlaten, wat volgens haar rustig verliep. Boa’s bleven wel in de buurt om te kijken of iedereen ook echt de club verliet.
Het Patronaat hing een boete van 50.000 euro boven het hoofd als de club geen gehoor zou geven aan het bevel te stoppen met het feest. Beyer zegt blij te zijn dat het Patronaat ruim anderhalf uur open is geweest. ,,Daar ben ik de burgemeester een beetje dankbaar voor.”
Illegale feesten in Maastricht, Groningen en Nijmegen.
In Maastricht waren de clubs weliswaar dicht, maar er waren zaterdagavond wel enkele duizenden jongeren op de been voor een illegale rave. Ze protesteerden tegen het feit dat de nachthoreca niet open mag in de stad op straffe van een dwangsom van 50.000 euro. Op het illegale feest op de Griend, een groenstrook aan de Maas, werd er door de aanwezigen her en der lachgas gebruikt, vuurwerk afgestoken en muziek geluisterd. Kort voor middernacht leek het feestje tegen het einde aan te lopen en waren veel jongeren alweer vertrokken.
Ook in Groningen besloot de nachthoreca niet te openen voor de protestactie. Gelijk aan Maastricht vond ook daar een groot, illegaal feest plaats. Ook in het noorden waren de feestelijkheden voor middernacht grotendeels klaar, en is het verder rustig verlopen.
In Nijmegen heeft de politie ook moeten ingrijpen bij een groot, illegaal feest op het Honigterrein, een voormalige fabriekshal die nu door meerdere horecagelegenheden in gebruik is genomen. Veel feestgangers besloten daar te feesten uit protest aangezien de clubs in de Gelderse stad zelf hadden besloten niet open te gaan. Op beelden is te zien hoe de politie probeert het feest op te breken:
Drukte in Rotterdam
In Rotterdam was het onder andere druk bij de clubs Rotown, Annabel, en technoclub Perron. Er stonden grote rijen mensen te hopen een plekje te bemachtigen, maar een groot deel daarvan mocht uiteindelijk niet meer naar binnen. Voor toegangskaartjes voor de uitverkochte feestjes had men veel geld over: feestgangers zonder kaarten bieden 70 euro, 140 euro, 300 euro, soms zelfs 500 euro. Ook cafés in de omgeving van de clubs sloten de deuren niet na 22.00 uur in de Maasstad, hoewel dat wel had gemoeten.
Eigenaar van clubs Perron en Annabel, Aziz Yagoub, had geen tijd voor dansen. Hij is urenlang in de weer met zijn telefoon en handhavers van de gemeente en de politie. Na meerdere waarschuwingen besluit hij rond 2 uur de clubs dicht te gooien. ,,Als we doorgaan vannacht moeten we vier weken dicht”, vertelt hij door een microfoon in Perron. Dat riskeert de ondernemer niet.
Alle acht nachtclubs die in Rotterdam meededen met de protestactie Dzijn gewaarschuwd en kregen het verzoek de deuren te sluiten. Volgens een woordvoerster van burgemeester Ahmed Aboutaleb hebben zich daarbij geen excessen voorgedaan. Wel wordt tegen vier zaken een zogenoemde bestuurlijke rapportage opgesteld, op basis waarvan de gemeente bijvoorbeeld een boete of dwangsom kan opleggen. De woordvoerster kon nog niet zeggen wat de reden hiervan is. Ook is volgens haar aan het begin van de zaterdagavond in het centrum een illegaal buitenevenement beëindigd.
Eerder deze week waarschuwde de gemeente Rotterdam clubs die in de nacht van zaterdag op zondag mee willen doen aan de protestactie. ,,Een echt protest na tien uur mag, maar gewoon open zijn en een biertje tappen en dansen mag niet. Dat is echt in strijd met de coronaregels.’’ Over boetes had de gemeente niets gezegd.
Geen mensen, maar wel feestgedruis in Arnhem
In Arnhem besloten de kroegen aan de Korenmarkt na overleg met de gemeente niet open te gaan. Toch wilden ze wel gehoor geven aan het protest dat door hun Amsterdamse collega's was opgezet. Vlak voor middernacht klinken op de lege, stille Korenmarkt ineens harde stemmen die van 10 naar 0 aftellen. Een kakofonie van feestmuziek klinkt op het verder lege plein. Bedrijfsleider Sylvian van Zomeren van café Shooters vertelt omringd door dansende collega’s. ,,Dit is ons geluid. Een statement. We laten, na goed overleg met de gemeente, niemand binnen. Het blijft bij dit protestgeluid.”
Vroeg pieken in Eindhoven en veel politie in Helmond
Ook Eindhoven sloeg de armen ineen met hun Amsterdamse collega's om te protesteren voor de nachthoreca. Samen met Club Haven en Subbar sloot de Effenaar zich aan bij De Nacht staat op in de Brabantse stad. Het leidt daar tot weinig confrontaties met de handhaving. Van links en rechts zou het klinken dat de gemeente de actie gedoogt tot middernacht, waarna de clubs ook netjes hun deuren sluiten.
In Helmond is het een heel ander verhaal. Daar begint om middernacht de avond pas net; twee clubs gaan tot 4 uur in de ochtend door. Ook op straat is het er nog lang onrustig nadat de cafés hun muziek uitdraaien na 22.00 uur. Grote groepen jongeren blijven op straat rondhangen en er is veel politie op de been. De politie heeft uiteindelijk besloten niet te handhaven bij de clubs. Wel kan er nog een boete volgen.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Fietsenmakers hopen geen tandems te treffen bij Fietselfstedentocht, maar dan komt er een driezitter
Wie met fietspanne komt te zitten tijdens de Fietselfstedentocht die Friesland maandag in haar greep houdt, kijkt reikhalzend naar ze uit: de mobiele fietsenmakers. Zij ondersteunen de 15.000 fietsers tijdens de 235 fietskilometers. En hoe. -
Zure tomatenpuree? Heibel in convenant, nare bijsmaak van uitbuiting spoelt niet weg
Zure tomatenpuree? Die nare bijsmaak komt door de uitbuiting van plukkers in Zuid-Europa, waarschuwt vakbond FNV. Een poging om gezamenlijk met supermarkten en verwerkers iets te doen aan die uitwassen, lijkt mislukt. -
agent gebeten
Bijna 1600 demonstranten opgepakt na A12-blokkade in Den Haag, 40 activisten mogelijk later vervolgd
Extinction Rebellion (XR) blokkeerde zaterdag sinds 12.00 uur voor de zevende keer de A12 bij Den Haag. De demonstratie, die ruim vijf uur duurde, gold als protest tegen subsidies van de overheid aan de fossiele industrie. De politie heeft in totaal 1579 demonstranten opgepakt, 40 van hen worden strafrechtelijk vervolgd. Lees alle ontwikkelingen van vandaag terug in ons liveblog hieronder.Den Haag
-
PREMIUM
Ouderen met dementie zitten in dit verpleeghuis niet langer opgesloten: zo pakken ze dat aan
Gorinchem -
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM
Het ‘007-leven’ van geheim agent Johan: ‘Door babi pangang viel Holleeder door de mand’
Hij leidde de jacht op de ontvoerders van Heineken. Bracht een van de grootste drugsschandalen ooit bij de politie aan het licht. En deed onderzoek naar de Bijlmerramp. Nu gaat geheim agent Johan van Kastel (66) met pensioen. ,,Ik had veel vijanden. Mijn moordcontract was al getekend.”Nijmegen
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerPiet Baremans