Volledig scherm
© ANP

Na vondst chemicaliën: 'Strengere regels voor drinkwater'

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) wil strengere regels om drinkwater beter te beschermen. Ze is bezorgd omdat dit jaar opeens GenX opdook in kraanwater in onder andere Alblasserdam, Zoetermeer en Den Haag.

Annie Schreijer-Pierik voor het Europees Parlement in Brussel.
Volledig scherm
Annie Schreijer-Pierik voor het Europees Parlement in Brussel. © Charel van Tendeloo

Ook in het Rotterdamse drinkwater werd het goedje aangetroffen. In 2015 werd in Limburg alarm geslagen omdat drinkwater uit de Maas vervuild was met het giftige Pyrazool. Schreijer-Pierik stelt nu een aantal vragen aan Eurocommissaris Karmenu Velle (Milieu en waterbeleid). 

,,Bij chemicaliën gaat het om de volksgezondheid en bijvoorbeeld vruchtbaarheid. GenX-stoffen zijn bovendien mogelijk kankerverwekkend'', aldus de CDA'er die pleit voor strengere regels en meer informatie over lozingen richting de drinkwaterbedrijven.

Verrast

Vewin, de Vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland, is blij met de actie van Schreijer-Pierik. Volgens de brancheorganisatie worden Nederlandse drinkwaterbedrijven regelmatig verrast omdat hun water bij het innamepunt opeens vervuild is met onbekende stoffen, waarvan de effecten en de bron niet bekend zijn. ,,Dan kan het soms weken duren voordat duidelijk is om welke stof en bron het gaat'', aldus Vewin.

De brancheorganisatie kaartte enige tijd geleden al aan dat de REACH-verordening volgens haar tekortschiet. REACH registreert en beoordeelt nieuwe chemische stoffen, voor toelating tot de Europese markt. De effecten op drinkwater worden echter onvoldoende in kaart gebracht, vindt Vewin. ,,In het kader van drinkwaterbronbescherming is dit wel van belang.''

Waterleidingbedrijven uit Limburg besloten in 2015 tijdelijk geen water uit de Maas in te laten vanwege de hoge concentratie van het giftige Pyrazool. GenX ligt sinds dit jaar onder het vergrootglas nadat drinkwaterbedrijf Oasen alarm had geslagen omdat het de stof, van de fabriek Chemours in Dordrecht, had aangetroffen.

  1. Podiumbranche: Einde aan concerten en festivals als 1,5 metersamenleving blijft
    PREMIUM

    Podiumbran­che: Einde aan concerten en festivals als 1,5 metersamen­le­ving blijft

    Het bezoeken van concerten en festivals is in een samenleving waarin we 1,5 meter afstand moeten houden vrijwel onmogelijk. De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) doet om die reden een oproep aan het kabinet om voorlopig alle shows tot nader orde te verbieden. ,,Geef popzalen en festivalorganisaties duidelijkheid zodat ze weer verder kunnen, anders betekent dit voor hen het einde”, meldt directeur Berend Schans aan deze nieuwssite.