Na najaarspiek stokt daling coronavirus: aantal infecties bij tieners stijgt
RIVM-CIJFERSHet coronavirus blijft steken op een stabiel hoog niveau. De afgelopen week kwamen er 36.931 nieuwe besmettingen bij, een kleine 800 minder dan de week ervoor. Het reproductiegetal ligt net boven de één, versoepelingen raken verder uit het zicht. ‘We dalen wel, maar niet genoeg’.
Delen per e-mail
Het RIVM publiceerde zojuist het weekrapport. Vorige week werd al afscheid genomen van de snelle daling. De reproductiefactor ligt naar schatting weer net boven de één, dat betekent dat ieder besmet persoon gemiddeld één ander aansteekt. ,,We dalen, maar niet genoeg”, zegt een woordvoerder van het RIVM in een toelichting.
Het virus verspreidt zich wel veel minder snel dan tijdens de najaarspiek eind oktober (met toen 67.000 infecties per week), maar voor extra versoepelingen is een verdere daling nodig, vinden het OMT en het kabinet. Overigens noteerde het RIVM een fors lagere dagkoers, met nu 3979 infecties erbij (was +5200 maandag).
Alleen bij tieners een stijging
In alle leeftijdscategorieën daalt het aantal besmettingen (soms minimaal), behalve bij tieners: daar neemt het aantal infecties toe. Afgelopen week turfde het RIVM 370 infecties per 100.000 inwoners in de leeftijdscategorie 13 tot 17, dat lag de twee weken daarvoor nog op 285.
Eerder wezen experts al op de risico's van corona bij pubers, het OMT suggereert ook een langere kerstvakantie om het aantal besmettingen onder kinderen terug te dringen.
Lichtpuntje: hoewel het aantal afgenomen tests steeg (van 226.000) naar 251.690 bleek 12 procent positief, een lager percentage dan een week eerder (13,8 procent). De GGD’en draaien samen nu ongeveer 35.000 tests per dag, maar volgens een woordvoerder is er ruimte voor 60.0000: ,,Mensen denken dat ze lang moeten wachten en overwegen misschien geen test te vragen, maar we nemen ruim minder tests af dan we aankunnen.”
De situatie in de ziekenhuizen is ondertussen ook iets minder nijpend: afgelopen week telde het RIVM bijna 1500 nieuwe opnames, ongeveer 200 minder dan een week eerder. ,,Maar de druk op de zorg blijft hoog”, zegt het RIVM. Het aantal sterfgevallen lag op 422, vorige week was dat nog 479.
Versoepelingen
Nederland telt nu dagelijks nog zo’n 30 besmettingen per 100.000 inwoners, dat is ver boven de signaalwaarde van 7 per 100.000. Met meer dan 200 infecties per 100.000 inwoners per week zit Nederland nog altijd in de fase ‘ernstig’. Pas als dat weekcijfer onder de 150 zakt, gaan we terug naar een niveautje lager, de fase ‘zorgelijk'. Daarvoor zou het dagelijkse aantal besmettingen lager moeten zijn dan 20 per 100.000 inwoners.
Versoepelingen zijn daarom niet snel te verwachten. Het OMT waarschuwde eerder deze week al dat er richting de feestdagen met deze grote aantallen infecties waarschijnlijk geen lossere regels mogelijk zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderwijsinspectie: Eindtoets op basisschool moet doorgaan
De eindtoets op basisscholen moet dit jaar hoe dan ook doorgaan – ondanks corona. De Onderwijsinspectie waarschuwt: gaat de toets voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door, dan weten we niet hoe erg de onderwijsachterstand van kinderen is. ,,Dan verliezen we het zicht.” -
PREMIUM
Wat als avondklok ook niet werkt? ‘Doen te weinig om files met ambulances te voorkomen’
Een avondklok en nog minder bezoek moet voorkomen dat ziekenhuizen straks uitpuilen met patiënten. Maar wat als dat ook niet werkt? Gezondheidseconoom Marcel Canoy vindt dat we nog veel te weinig doen om files met ambulances te voorkomen. ,,Zet het leger nog meer in, wees creatief met vrijwilligers en kijk naar het gebruik van leegstaande hallen.’’ -
PREMIUM
Vliegverbod voor VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika: hoe bang moeten we zijn voor de nieuwe virusmutaties?
Het kabinet verbiedt voorlopig passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika vanwege muaties van het coronavirus die daar rondwaren. Die varianten lijken zich sneller te verspreiden en makkelijker te ontsnappen aan het immuunsysteem, waardoor mensen die al Covid-19 hebben gehad nogmaals ziek kunnen worden. -
‘Kabinet draait KLM met maatregelen de nek om’
Met de nieuwste eisen over coronatesten voor inkomende vluchten tekent het kabinet mogelijk het doodvonnis voor KLM. Dat zegt vakbond De Unie. ,,Tussen neus en lippen heeft het kabinet vandaag misschien wel het ontslag aangekondigd van duizenden KLM’ers.” -
Eerste contact bij zedenzaken onder jonge tieners gaat vaker via Snapchat
Sociale media spelen een steeds grotere rol bij (acute) zedenzaken onder jongeren tussen de 11 en 15 jaar, vooral via Snapchat. In ruim een kwart van de vorig jaar onderzochte zaken is het eerste contact via internet gelegd. In 2019 ging het om 20 procent, in 2018 was dat 11 procent.
-
Bizarre ‘voetbalkijktips’ alweer van overheidssite verwijderd
Een aantal tips om samen voetbal te kijken - maak geluid met een ratel, bouw een ‘tribune’ met 1,5 meter afstand - is verwijderd op de site van de Rijksoverheid. Gisteravond werd op sociale media met grote hilariteit gereageerd op de adviezen. -
Vrijspraak voor verdachten van afpersing fruithandel na cokevondst
De rechtbank in Arnhem heeft drie personen die werden verdacht van betrokkenheid bij het afpersen van fruithandel De Groot vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de drie zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. Het OM had juist celstraffen geëist tegen de drie. De fruithandel is de afgelopen maanden geconfronteerd met extreem geweld. -
PREMIUM
Langer wachten tussen twee coronaprikken, kan dat zomaar?
Door anders om te gaan met de vaccinvoorraden en met de periode tussen de twee prikken wil het kabinet sneller gaan inenten tegen het coronavirus. De mitsen en maren op een rij.