Volledig scherm
© ANP XTRA

Na nachtelijke vrieskou komt lente: 20 graden

De kans is groot dat de thermometer begin volgende week de twintig graden aantikt. Eerst nog een paar flink koude nachten, maar daarna wordt het warmer. ,,Rokjesdag is in zicht”, zegt meteoroloog Lennert Eijke van Weerplaza. Al zal het anders dan gewoonlijk genieten worden door de coronamaatregelen. 

Eijke verwacht op basis van de zogeheten pluim dat zondag de temperatuur al flink gaat stijgen en dik boven de vijftien graden uitkomt. ,,Plaatselijk, vooral in het zuiden en zuidoosten, wordt dan al de twintig graden gehaald, zoals het er nu uitziet.” Maandag stijgt het kwik door en ligt de twintig graden ‘in de lijn der verwachting’. ,,Je moet voorzichtig zijn met dat soort uitspraken, maar rokjesdag komt in zicht”, zegt de weerman. Het wordt een andere mooie voorjaarsdag dan normaal, gezien de coronamaatregelen. ,,De terrassen zijn gesloten, maar mensen kunnen wel in hun tuin van het weer genieten.”

Strenge vorst

Het mooie weer volgt op flink koude nachten voor de tijd van het jaar. Zo was het afgelopen nacht slechts -6,6 graden. ,,De koudste nacht in een jaar", zegt Eijke. ,,In Twente was er zelfs strenge vorst, met op klomphoogte -10,1 graden. Vorst in maart is geen uitzondering, maar dat het zo laat in het seizoen flink vriest, is vrij uniek.”

De fruittelers moeten daarom aan de bak om te zorgen dat de knoppen van hun fruitbomen niet kapotvriezen, weet de weerman. Hij zag foto's voorbijkomen van telers die hun gewassen besproeien. Zo ontstaat een ijslaagje om de jonge knoppen, dat functioneert als een soort jasje dat om de knop komt te zitten.

Bekijk hier onze meest bekeken video's: