Moordverdachte Thijs H. sneed eigen hals door 'om vriend die hem wilde doden voor te zijn’
DAG DRIE HOGER BEROEPVan drievoudig moordverdachte Thijs H. wordt eigenlijk het onmogelijke gevraagd: ontwaken uit een psychose en dan alles kunnen herinneren. ,,Het Openbaar Ministerie probeert logica te ontdekken in iets wat niet logisch is”, zei advocaat Job Knoester vanmorgen in het gerechtshof in Den Bosch op dag drie van het hoger beroep.
Thijs H. hoorde eergisteren 30 jaar cel en tbs tegen zich eisen voor het doodsteken van drie mensen in Den Haag en Limburg in mei 2019. Hij verkeerde mogelijk in een psychose. Justitie zegt dat hij hooguit verminderd toerekeningsvatbaar was. H. kreeg eerder van de rechtbank in Maastricht 18 jaar cel en tbs opgelegd maar ging in hoger beroep.
Knoester legt vanmorgen stap voor stap uit waarom Thijs H. wél geheel ontoerekeningsvatbaar zou moeten worden verklaard. Dat deed hij niet voordat hij zei dat de verdediging zeker niet blind is voor het leed van de nabestaanden. ,,Maar het gevoel van rechtvaardigheid botst soms met de ontoerekeningsvatbaarheid.” Knoester haalde daarbij de bioscoopmoorden aan, waarbij de dader van twee moorden ‘slechts’ tbs kreeg.
Bang voor zenuwinzinking
Knoester doorliep de geschiedenis van Thijs H. en zijn psychische problemen. Op school had hij al depressieve gevoelens. Vanaf 2018 kreeg hij last van hallucinaties en wanen. Hij liep al bij ggz-instellingen. Thijs H. zelf was bang voor een zenuwinzinking. Hij dacht dat de vriend van zijn zus hem wilde vermoorden.
Mensen in zijn omgeving zagen dat het misging. Hij kon lang voor zich uit staren naar een pannenkoek en keek steeds vreemder naar zijn familie. Hij zag 3D-figuren op de tafel en dacht dat een stip op de muur een vluchtende pinguïn was.
Thijs sneed hals, polsen en enkels door
Ook deed H. in 2018 een gruwelijke zelfmoordpoging. Advocaat Bo te Baerts (de verdediging is met drie advocaten aanwezig vandaag) vertelde deze ochtend dat Thijs zijn eigen hals, polsen en enkels doorsneed. Hij was op dat moment bang dat een vriend hem zou martelen en doden en ‘om die te snel af te zijn’ deed hij een zelfmoordpoging. Thijs werd gevonden in een plas bloed en overleefde het ternauwernood.
Thijs leefde in de veronderstelling dat hij ‘opdrachten’ kreeg van ‘het systeem’ en zag overal codetaal. Op 4 mei 2019 pleegde hij zijn eerste moord op een vrouw in Den Haag en sneed haar pink af. Thuis trapte hij daarna een badkamerdeur in, deed boodschappen en ging naar een etentje. Hij vreesde dat hij tijdens dat etentje gedood zou worden, maar Thijs ‘overleefde’ het.
Thijs zag dat als ‘laatste kans’ van ‘het systeem’, vertelde Te Baerts. Thijs’ moeder probeerde ondertussen wanhopig hulp te zoeken voor haar zoon, maar dat mislukte. ,,Hadden de twee slachtoffers die hij daarna zou maken anders nog geleefd?,” vroeg Te Baerts.
‘Thijs H. beleefde geen genoegen aan geweld’
Volgens advocaat Knoester probeerde Thijs H. de psychose-verschijnselen te verhullen in plaats van te simuleren. Thijs H. beleefde geen genoegen aan geweld en had geen financiële motieven, zegt Knoester. ,,Thijs H. is geen psychopaat.” Ook betoogde Knoester dat Thijs H. de verkeerde medicatie voorgeschreven kreeg die de psychose (voortkomend uit schizofrenie) juist aanjoegen. Volgens Knoester is maar één conclusie mogelijk: ,,Thijs moet worden ontslagen van rechtsvervolging.”
Thijs H. zei zelf in zijn laatste woord dat hij open staat voor contact met de nabestaanden. ,,Om erover te praten, om mij de huid vol te schelden. Het spijt me zo erg.” Hij hoopt dat niemand twijfelt aan het verhaal dat hij echt in een psychose zat.
De datum van de uitspraak van het hoger beroep is 17 maart.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMdierenmens
Honkvast, zónder kettinkje
-
Gestrand met de trein? Hier heb je recht op
Honderden treinreizigers strandden zondagmiddag en -avond rondom Amsterdam door een grote IT-storing. Sommige reizigers moesten de nacht doorbrengen op veldbedjes of waren genoodzaakt een taxi te nemen of een hotel te boeken. Welke kosten kun je als passagier claimen bij de NS? -
ProRail volgde ‘cruciaal advies’ niet op tijdens rampavond op spoor: ‘Sociale schade is enorm’
ProRail heeft zondagavond tijdens de enorme problemen met het Amsterdamse treinverkeer een naar nu blijkt cruciaal advies niet direct opgevolgd. Het advies was om de verkeersleidingspost van Amsterdam door te schakelen naar Utrecht. Daardoor kon het treinverkeer maandagochtend niet worden opgestart en konden ongeveer honderdduizend mensen niet naar hun werk of school. -
de zaak x
Sophie ging naar een healer die haar moest helpen, maar werd door hem verkracht
Terwijl Sophie door een moeilijke periode gaat, zet ze de stap naar een healer. Die man, Luis, moet haar helpen. Maar dat loopt anders: de deur van het schuurtje waar de healing plaatsvindt gaat op slot en Luis blijkt haar totaal niet te helpen.Den Haag -
Update
Nadat helft van de drugs was onderschept, zei Promes: ‘Dus me hele winst was door de helft’
Het Openbaar Ministerie houdt vast aan de strafeis van twee jaar tegen topvoetballer Quincy Promes voor het neersteken van zijn neef. En meteen daarna was vandaag ook de eerste zitting in die andere zaak waarin hij verdachte is: het importeren van honderden kilo’s cocaïne.
-
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
-
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden?