De Belastingdienst heeft ten onrechte de kinderopvangtoeslag stilgezet van een jonge moeder uit Rotterdam.
Volledig scherm
De Belastingdienst heeft ten onrechte de kinderopvangtoeslag stilgezet van een jonge moeder uit Rotterdam.

Moeder wint zaak tegen fiscus over stoppen kinderopvangtoeslag

De Belastingdienst heeft ten onrechte de kinderopvangtoeslag stilgezet van een jonge moeder uit Rotterdam. Dat heeft de rechtbank in die stad bepaald. De fiscus moet haar een schadevergoeding betalen. Voorlopig krijgt ze een voorschot, omdat het precieze schadebedrag nog moet worden vastgesteld.

De vrouw had een zaak tegen de Belastingdienst aangespannen, omdat ze door het mislopen van de toeslagen schulden had opgebouwd en langer over haar studie had gedaan.
Kort voor het begin van de zitting op 8 juli besliste de Belastingdienst al dat de vrouw een groot deel van de betwiste toeslag toch zou krijgen. Desondanks zette ze de rechtszaak door. Ze wilde helderheid over de gang van zaken en over een schadevergoeding.

De rechtszaak is pijnlijk voor staatssecretaris Menno Snel (Financiën) omdat duidelijk werd dat de Belastingdienst vaker dan gedacht ontvangers van kinderopvangtoeslag valselijk beschuldigde van fraude. Zo speelde eerder al de zaak van het Eindhovense gastouderbureau Dadim, waardoor zo’n 300 ouders zijn gedupeerd.

Ten onrechte gestopt

Snel gaf toen na aandringen toe dat de Belastingdienst in de fout was gegaan. Omdat de fiscus fraude vermoedde, werd de kinderopvangtoeslag van die ouders ten onrechte stopgezet. Nadat bleek dat er geen bewijs was voor fraude, hield de fiscus jaren vol en moesten ouders duizenden euro’s terugbetalen.

De Dadim-zaak kreeg veel publiciteit, maar het blijkt nu geen uitzondering. Nadat er in 2013 grootschalige fraude met toeslagen door Bulgaarse bendes werd ontdekt, ging de Belastingdienst veel strenger controleren. Zó streng, dat veel mensen ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur. In totaal ging het om 170 zaken met gastouderbureaus zoals in Eindhoven.

De Tweede Kamer vreest dat het om vele duizenden gedupeerden gaat en eist opheldering van Snel. Die heeft inmiddels toegezegd lopende rechtszaken tegen ouders te zullen stopzetten. Ook heeft hij de Auditdienst Rijk gevraagd te onderzoeken of bij de andere kinderopvangtoeslagzaken sinds 2013 ook ‘onzorgvuldig en onterecht’ is gehandeld, net als bij de zaken die al bekend zijn geworden.