Moeder Lili en Howick: Ik mag eindelijk weer naar mijn kinderen

Armina Hambartsjumian werd vanochtend totaal verrast door de mededeling dat zij op korte termijn in Nederland wordt herenigd met haar kinderen Lili (13) en Howick (14). ,,We wisten dat op korte termijn een beslissing zou vallen, maar toen vanochtend het telefoontje kwam was dat toch nog heel onverwacht.”

Ze kan het nieuws nog maar nauwelijks verwerken, vertelt ze aan de telefoon vanuit de Armeense hoofdstad Jerevan. ,,Het is niet te verwoorden, ik kan het nog niet goed verwerken. Ik mag eindelijk weer naar mijn kinderen.”

Meteen na het verlossende telefoontje van haar advocate Patricia Scholtes zocht ze contact met haar kinderen Lili en Howick, die vorig jaar september op het allerlaatste moment in Nederland mochten blijven toen staatssecretaris Mark Harbers gebruik maakte van zijn discretionaire bevoegdheid. Kort daarvoor waren zij weggelopen, enkele uren voordat ze op het vliegtuig naar Armenië gezet zouden worden.

Uitgezet

Armina verstopte anderhalf jaar geleden haar kinderen toen duidelijk werd dat zij uitgezet zouden worden. Voor het eerst in de uitzet-geschiedenis van Nederland werd vervolgens een moeder zonder haar kinderen de grens over gezet.

Dat ze binnenkort Lili en Howick weer in de armen kan sluiten, kan Armina nog niet bevatten. ,,Ik heb Howick meteen gebeld. Hij was net uit school. Hij is zo blij. En Lili heb ik even later gesproken toen ze pauze had op school. Ze wilde het uitschreeuwen van blijdschap.”

De exacte datum van de terugkeer is nog niet bekend. Waar Armina en haar kinderen zich gaan vestigen is ook nog niet bekend. ,,Er moet nog heel veel geregeld worden.”

Volledig scherm
Moeder Armina van Lili en Howick met schilderij dat ze zelf heeft gemaakt van Lili. © Rachel Kommer
 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”