Mocromaffia-kopstuk ging vanuit gevangenis door met moordplannen, forse celstraffen in megazaak
Een van de sleutelfiguren in het gewelddadige onderwereldconflict in Amsterdam verdwijnt voor lange tijd achter de tralies. Benaouf A., die ooit probeerde te ontsnappen uit de gevangenis met een helikopter, kreeg woensdag twaalf jaar cel voor zijn aandeel in een reeks moordplannen.
De rechtbank ziet vooral dat hij onverschrokken doorging met ‘huiveringwekkende’ moordplannen terwijl hij nota bene vastzat in de gevangenis. Volgens de rechtbank bereidden hij en vijf medeverdachten tussen 2015 en 2016 verschillende liquidaties voor op rivalen. Aanslagen die uiteindelijk niet doorgingen, mislukten of werden verijdeld door de politie.
Sleutelfiguur
Benaouf wordt beschouwd als een van de sleutelfiguren in het ongekende onderwereldconflict dat in 2012 losbarstte, ook wel bekend als de Mocromaffia-oorlog. Katalysator voor die vete lijkt de moord in oktober van dat jaar op Najeb Bouhbouh. Benaouf zou de liquidatie hebben aangestuurd en wordt daarvoor veroordeeld voor twaalf jaar cel.
Misschien wel de bekendste aanslag in het conflict, die verschillende jonge criminelen uit twee rivaliserende kampen het leven kost, vindt plaats in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Benaouf is in december 2012 het beoogde doelwit bij die wildwestschietpartij, maar weet ternauwernood te ontsnappen door tussen twee woonboten in het water te springen. Twee van zijn vrienden komen wel om het leven.
Dodenlijst
De zaak 13Maracane, waarin de rechtbank woensdag uitspraak deed, is zo’n beetje het slotstuk van een reeks processen over dit onderwereldconflict. De zaak richt zich op een deel van de plannen die de groep-Benaouf maakte om verschillende tegenstanders uit de weg te ruimen. Op ‘el listo’ - hun dodenlijst - stonden onder andere verschillende rivalen die een rol speelde bij de aanslag op Benaouf in de Staatsliedenbuurt. Een van hen was Samir Z., bij wie een bom onder zijn scooter tot ontploffing werd gebracht.
Naast die liquidatiepoging, die Z. overleefde, draaide het om nog zeven moordplannen. Die gingen niet door of mislukten, soms ook door ingrijpen van de politie. Die verijdelde bijvoorbeeld een tweede liquidatiepoging op Samir Z. De politie vond in een gestolen auto vier automatische wapens en een jerrycan benzine. De agenten maakten de wapens onklaar en vervingen de benzine in de jerrycan door water.
Rekruteren van schutters
In wisselende samenstellingen hielden zes van de negen verdachten zich volgens de rechtbank bezig met het voorbereiden van liquidaties. Ze maakten gebruik van versleutelde telefoons, waarvan de politie later de berichten kon teruglezen. In die berichten hadden de mannen het over het regelen van bijvoorbeeld foto’s van doelwitten, auto’s en vuurwapens. Maar het ging ook over rekruteren van schutters en het betalen van voorschotten.
Met dat laatste bemoeide onder ander ‘patron’ Benaouf zich. Hij zat op dat moment al vast, maar kon de organisatie toch aansturen dankzij een versleutelde telefoon die hij stiekem in zijn bezit had. Hij besliste mee over de prijs die voor een van de aanslagen moest worden betaald en zou in twee zaken schutters hebben geregeld, mannen die zaten vlak daarvoor in dezelfde gevangenis zaten.
Helikopter kapen
De zwaarste straf in de zaak, achttien jaar cel, is voor Hamid A., ‘Bugs’. Hij wordt door de rechtbank gezien als een belangrijke man binnen de moorddadige organisatie. Hij zou aanslagen hebben ‘aangejaagd’ en schreef over doelwit Samir Z. bijvoorbeeld: ‘die man moet moet moet dood.’ Drie verdachten werden vrijgesproken, vier andere mannen kregen celstraffen tussen de drie en tien jaar.
Benouaf kreeg dus een straf van twaalf jaar, twee jaar meer dan het Openbaar Ministerie eiste. Die komt bovenop de straf van twaalf jaar die hij op dit moment al uitzit voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie op Najeb Bouhbouh. Hij haalde in 2017 nog een keer het nieuws toen een groep vertrouwelingen probeerde om een helikopter te kapen om hem uit de gevangenis te bevrijden. De politie dwarsboomde de spectaculaire ontsnappingspoging.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Politie kamt scholen Deventer uit na tip over schutter Zwijndrecht: ‘Iemand die erg op hem leek’
Zit je op school, lopen er ineens allemaal politieagenten door de school met kogelwerende vesten. Dat gebeurde donderdag aan het begin van de middag bij het Saxion en Aventus in Deventer. De politie had een tip binnengekregen dat mogelijk de schutter van de schietpartij afgelopen week in Zwijndrecht rondliep op een van de scholen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Naasten van overleden Michel (66) en zwaargewonde Anneke (38) zijn inzamelactie gestart: ‘Zware tijden’
Familie van de moeder en dochter die zaterdag op klaarlichte dag op een druk parkeerterrein voor een winkelcentrum in Zwijndrecht zijn neergeschoten, is een inzamelactie gestart. Moeder Michel (66) overleefde het drama niet, haar dochter Anneke (38) vecht nog altijd voor haar leven. ‘Wij zijn zwaar getroffen door dit enorme leed.’ -
Minister Adema zet opdoeken hertenkampen door, Kamer zit niet dwars
Er komt een einde aan zo'n 250 hertenkampen in Nederland. Minister Adema (Landbouw) wil niet kijken naar een uitzonderingspositie voor de grazers, zegt hij in een debat over de kwestie. Of de Kamer hem in de weg gaat zitten is nog maar de vraag.
-
PREMIUM
Zorginstelling zet geliefde collega Fenny (63) op straat, omdat ze jonge collega ‘corrigeert’: ‘Ik ben vernederd’
Wanneer een nieuwe collega het vertikt maaltijden voor de bewoners van woonzorgcentrum De Venus in Zwolle uit de koeling te halen doet Fenny Siemerink (63) het zelf. Als ze er even later wat van zegt, wordt haar ‘agressie’ en ‘grensoverschrijdend gedrag’ verweten. Op non-actief gezet staat Siemerink nu tegenover werkgever Driezorg in de rechtbank. En zij niet alleen. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Schiphol kocht stikstofrechten van drie boerderijen die al niet meer bestonden
Luchthaven Schiphol heeft stikstofrechten opgekocht van drie boerenbedrijven die niet meer actief waren. De handel in zogenoemde slapende stikstofrechten is legaal, maar omstreden. Het kan namelijk leiden tot een stijging van de stikstofuitstoot.