Minister zwicht: 73 miljoen voor advocaten, massale staking van de baan
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) trekt flink de beurs om de slepende onvrede onder rechtsbijstandadvocaten te beteugelen. Het kabinet maakt voor 2020 en 2021 plotseling 36,5 miljoen euro per jaar vrij om de vergoedingen van advocaten te verhogen.
Daarmee is de grote staking van advocaten in januari volgens de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) van de baan. Dekker lag al sinds de start van Rutte-3 op ramkoers met de juristen, omdat zij vinden dat ze een te lage vergoeding krijgen voor het bijstaan van verdachten die advocaten krijgen toegewezen via de Staat.
De minister weigerde de vergoedingen echter, ondanks verhitte debatten in de Tweede Kamer, te verhogen omdat het deel uitmaakt van zijn grote hervorming binnen de advocatuur. Dekker schoof verhoging van de vergoeding steeds voor zich uit, omdat hij vooral hoopte dat door zijn veranderingen geschillen minder vaak voor de rechtbank zouden worden uitgevochten. Dekker hoopte dat de zes miljoen Nederlanders die recht hebben op bijstand van een sociaal-advocaat, bijvoorbeeld via mediators tot oplossingen van conflicten zouden komen.
Regeerakkoord
Zo was het ook neergeschreven in het Regeerakkoord, want daar stond in dat het nieuwe stelsel niet meer mocht gaan kosten dan de 400 miljoen euro die er nu al voor werd uitgetrokken.
Pas als dat systeem zou zijn ingewerkt en er een besparing zou zijn gehaald van 150 miljoen in 2024, zou Dekker weer de beurs willen trekken voor hogere vergoedingen. Nu doet hij dat dus, tamelijk onverwachts, alsnog. Hij ziet het als ‘overbruggingskrediet’ om wel zijn hervormingsagenda door te kunnen zetten. ,,Het is niet zo dat ik de geldmachine ineens heb aangezet, maar dit biedt wel rust om te kijken hoe we op termijn tot veranderingen kunnen komen.”
Tafel
De Nederlandse Orde van Advocaten wilde eerder niet eens meer om tafel met Dekker. Die belangenclub liep weg bij de onderhandelingen. De NOvA bleef er op wijzen dat advocaten nu soms voor de helft van de tijd onbetaald werken aan rechtsbijstandzaken. Daarom legde de NOvA juist een eis van 30 miljoen per jaar neer. Dekker geeft daar nu gehoor aan.
De Tweede Kamer eiste nog voor de behandeling van de begroting van het ministerie, dat deze week ter tafel komt, dat er duidelijkheid zou komen. Dekker geeft die nu, maar precies zoals hij niet wilde: door zijn portemonnee om te keren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Advocaten lopen weg uit debat rechtsbijstand
Advocaten die vandaag in de Tweede Kamer een debat over de gesubsidieerde rechtsbijstand bijwoonden, hebben demonstratief de zaal verlaten. Gedurende het debat lieten ze al merken niet tevreden te zijn met de antwoorden van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), met wie de beroepsgroep al langer overhoop ligt. -
PREMIUM
Eindelijk zwanger. En we noemen haar... Princess!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMInterview
Van straatschoffie tot succesvol ondernemer: Appie vond ‘letterlijk gat in markt’
Als kind van een gastarbeider met zes broertjes en zusjes had Appie el Massaoudi (33) bepaald geen makkelijke jeugd in de Haagse Schilderswijk. Het had weinig gescheeld of hij was het verkeerde pad opgegaan. Maar het ‘Marokkaanse straatschoffie’ groeide uit tot een succesvolle ondernemer en is nu zelfs bevriend met Mark Rutte. ,,Ik dacht vroeger dat deze wijk Nederland was.’’ -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
-
Overgrote meerderheid advocaten legt werk twee weken neer
De overgrote meerderheid van de Nederlandse piketadvocaten doet mee aan een aangekondigde stakingsactie in de eerste twee weken van januari. Zo’n 85 procent heeft zich aangemeld, laat de Raad voor de Rechtsbijstand vanavond weten. De advocaten draaien geen piketdiensten meer. -
Stikstofbeleid
Koeien blijven uit protest in de stal
Boeren houden op maandag 30 mei hun koeien uit de wei en in de stallen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Volgens LTO Nederland en Team Agro NL dreigt de koe vanwege verschillende rechtszaken niet meer zonder extra vergunning de wei in te mogen, wat praktisch en juridisch onhaalbaar is. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.