Minister: Tientallen taalscholen plegen fraude bij inburgeringsexamen
Tientallen taalscholen plegen fraude bij het inburgeringsexamen. Ze pikken het geleende geld van de inburgeraar in, of gooien het met de nieuwkomer op een akkoordje.
Dat blijkt uit een brief van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Er zijn al tijden signalen van fraude en oplichting bij de verplichte inburgering. Inburgeraars kunnen bij de DUO-groep 10.000 euro lenen om de Nederlandse taal te leren bij een taalschool. En dat geld lokt allerhande oplichters.
,,Het huidige leenstelsel is helaas kwetsbaar voor fraude. Kwaadwillenden kunnen gemakkelijk misbruik maken van inburgeraars die de taal nog niet spreken en de weg niet kennen, maar wel tot 10.000 euro kunnen lenen voor hun inburgering. Daarbij weet een inburgeraar vaak niet welke rechten en plichten er gelden en kan hij ook niet goed beoordelen of een taalschool goed en te goeder trouw is’’, schrijft Koolmees.
Keurmerk
Bij veel scholen is het mis, blijkt uit de inventarisatie van de Inspectie SZW. Er zijn 227 taalscholen met een keurmerk. Bij 22 taalscholen is er een ‘sterke tot buitengewoon sterke indicatie’ van fraude, 12 taalscholen hebben een ‘vrij sterke indicatie’ van fraude en 53 taalscholen hebben een ‘indicatie’ van fraude. Er zijn inmiddels twee strafrechtelijke onderzoeken gestart. 45 taalscholen raakten dit jaar al hun keurmerk kwijt en mogelijk volgen er nog eens 15 scholen.
Fraudegevallen komen geregeld aan het licht. Dat was eerder al reden voor Koolmees om het leenstelsel af te schaffen. Volgend jaar worden de taallessen aan inburgeraars gecoördineerd door de gemeenten. In 2019 worden ook alle taalscholen financieel doorgelicht om te kijken of alles klopt.
Twee maanden geleden moest worden besloten om het staatsexamen Nederlands dit jaar niet meer af te nemen omdat de antwoorden op sociale media te vinden waren.
Immigranten in Nederland moeten binnen drie jaar na aankomst inburgeringsexamen doen, waarna een verblijfsvergunning kan worden aangevraagd. Ze kunnen voor de lessen een lening van maximaal 10.000 euro krijgen. Het Centraal Orgaan Asielzoekers gaant immigranten al bij aankomst in het AZC wijzen op de gevaren van fraude.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
Streekvervoer ligt vijf dagen plat: ‘Helft van alle bussen rijdt’
In het streekvervoer wordt vanaf maandag vijf dagen gestaakt. Duizenden werknemers in het openbaar vervoer hebben het werk neergelegd, meldt vakbond CNV. Toch rijden veel bussen en treinen wel. De helft van de bussen van vervoerders waar medewerkers meedoen aan de staking rijdt wel. Dat schat een woordvoerder van de VWOV in, de vertegenwoordiging van vervoersbedrijven. ,,Het aantal stakers wisselt per regio.” -
PREMIUM
Er was geen gevaar, zei de voorman, en toen brak het dak: ‘Hij wordt nooit meer de oude’
De dakplaten bij de manege in Den Ham waren poreus. Ze kraakten. Maar de Poolse medewerkers gingen door. Zonder veiligheidsgordels - die lagen in de bus - zouden ze de zonnepanelen leggen. Dat liep niet goed af. Over een ongeluk, waarvan er afgelopen anderhalf jaar meer dan 40 gebeurden. „‘Ah, het gaat wel’. Daarin schuilt het gevaar.” -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUM
Helma geeft zich bloot in boek over borstkanker: ‘Ik stond in mijn slip voor de camera en moest lachen’
Dertien shoots en bijna 1200 foto's. Helma Havinga (45) stond meestal áchter de camera wanneer een foto gemaakt werd, maar toen ze de vernietigende diagnose borstkanker kreeg, veranderde dat. Twee jaar lang focuste ze op haar herstel, dat werd vastgelegd door goede vriendin en fotografe Anneke Davids. Zaterdag, op Wereldkankerdag, verscheen hun boek: Je tiet of je leven.
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
-
-
PREMIUM
Bakhuisje aan woning van Liane moet worden gesloopt: ‘Heb er slapeloze nachten van’
,,Waarom moet ie tegen de vlakte, als er met de grond geen enkel plan is?” Een bakhuisje dat vastzit aan de woning van Liane Buitenhuis in Apeldoorn moet en zal gesloopt worden, benadrukt de gemeente. Met alle gevolgen van dien, stelt Buitenhuis. ,,Ik heb er slapeloze nachten van.” -
PREMIUM
Hoe kun je mensen in Turkije en Syrië helpen? ‘Weet waar je aan begint’
Op sommige plaatsen in het land worden al zóveel hulpgoederen ingezameld dat mensen gevraagd wordt alsjeblieft niet meer te doneren. En Het Rode Kruis zegt: geef vooral geld. Wat kun je het beste doen om de mensen in het aardbevingsgebied te helpen?