Volledig scherm
De jongeren worden met spoed naar het ziekenhuis gebracht nadat ze vermoedelijk xtc hadden gebruikt. © Sander van Gils

Minderjarigen jeugdzorginstelling na gebruik xtc naar ziekenhuis, mogen vandaag naar huis

updateZes jongeren zijn gisteravond met spoed naar het ziekenhuis gebracht nadat zij xtc hadden gebruikt bij een jeugdzorginstelling in Boxtel. Het gevaar lijkt inmiddels geweken. De jongeren, allemaal van minderjarige leeftijd, zijn stabiel en mogen waarschijnlijk in de loop van de dag naar huis.

Iets na 19.30 uur werden de eerste jongeren van het groepje op het buitenterrein van de instelling onwel. Een aantal ambulances kwam ter plaatse. De minderjarige jongeren bleken xtc te hebben gebruikt. Drie van de jongeren die naar het ziekenhuis moesten, wonen op de instelling. Jeugdzorginstelling De La Salle is een behandelcentrum voor jongeren van 6 tot 23 jaar met doorgaans een licht verstandelijke beperking, gecombineerd met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek. 

De  Boxtelse zorginstelling neemt de zaak hoog op. Woordvoerster Mehlika Schopen: ,,We gaan uitgebreid bekijken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Wie zijn deze dealers, hoe kwamen de contacten tot stand, zijn er nog meer pillen binnen onze muren en zijn er meer jongeren die hebben gebruikt?’’ De instelling gaat bekijken of er meer voorlichting over drugs moet worden gegeven aan jongeren en of het gebruik van drugs kan worden voorkomen.

Het terrein van de jeugdzorginstelling is voor iedereen toegankelijk. ,,We hebben geen hoge hekken. Vermoedelijk hebben twee jongeren van buiten de pillen meegebracht. Eén van hen is zelf ook in het ziekenhuis beland”, aldus Schopen. ,,Op het gebruik van xtc ligt haast geen taboe meer. Misschien moeten we daar als samenleving eens beter naar kijken.” 

  1. Verdachte van bioscoopmoorden dacht dat zijn slachtoffers zijn dochtertje hadden vermoord

    Verdachte van bioscoop­moor­den dacht dat zijn slachtof­fers zijn dochtertje hadden vermoord

    Ergün S., de verdachte van de bioscoopmoorden in Groningen, dacht dat de twee schoonmakers die hij doodstak lid waren van elitetroepen die zijn dochter om het leven hadden gebracht. Dat bleek tijdens een zitting over de omgangsregeling over zijn dochtertje, die 7 februari diende in de rechtbank in Groningen, vóór de eerste strafzaak over de moorden. De uitspraak is door de rechtbank gepubliceerd.