Milan (16) meldt zich ziek voor debuut, maakt winnende goal... en wordt dan ontslagen

VideoOm te kunnen debuteren bij het eerste elftal van SC Rheden meldt de 16-jarige Milan Schouten zich op zondagochtend ziek bij de plaatselijke Albert Heijn. ’s Maandags staat hij als matchwinner in de krant, nog diezelfde avond is de voetballer zijn baantje kwijt.

Volledig scherm
Voetballer Milan Schouten van derdeklasser SC Rheden maakte een onvergetelijk debuut met een assist en een winnende goal. Een dag later betaalt hij de prijs. © Gerard Burgers
Quote

Ik hoopte dat het in de doofpot zou belanden en concen­treer­de me op mijn debuut

Milan Schouten

Tot maandag 29 oktober vult de 16-jarige Rhedenaar drie avonden in de week vakken bij de Albert Heijn in het dorp. Vaak ook nog op zondagmiddag. Alleen niet op 28 oktober. Die zondag meldt Milan zich ziek.

Milan, speler van SC Rheden A1, wordt opgenomen in de selectie van het eerste elftal, dat thuis moet aantreden tegen VIOS. ,,Mijn hele leven voetbal ik bij Rheden”, vertelt hij. ,,Als kleine jongen ging ik al bij het eerste kijken. Als je dan zelf mag debuteren, komt een droom uit.” 

Eigenlijk moet Milan die zondagmiddag vakken vullen bij de Albert Heijn. ,,Als je onverhoopt niet kan, moet je zelf een vervanger regelen. Meestal lukt dat als je het in de AH-appgroep gooit. Daar zitten zo’n vijftig medewerkers in.”

Milan vindt echter geen vervanger. Zondagochtend zit er niks anders op: hij pakt zijn telefoon. Niet om Rheden-trainer Wilco Klop te vertellen dat hij niet komt. Milan belt zijn ‘chef’ bij de Albert Heijn. ,,Ik zei dat ik me niet lekker voelde.”

Moeder Annette wist niet van de ziekmelding. ,,Ik dacht dat hij een vervanger had gevonden.” Milan: ,,Ik hoopte dat het in de doofpot zou belanden en concentreerde me op mijn debuut.”

Volledig scherm
Een week later heeft SC Rheden de smaak opnieuw te pakken: 4-0 winst bij SML. © Marc Pluim

Bult vol
Vanaf de bank ziet Milan dat er veel publiek is. ,,De hele bult stond vol vrienden en familie.” Als trainer Klop hem in de vijftigste minuut laat warmlopen, weet hij: ik ga spelen.

Met een twinkeling in zijn ogen beschrijft Milan zijn invalbeurt. ,,In de zestigste minuut kwam ik erin, het stond 1-1. Ik voelde het wel in mijn buik, ja.” Rheden komt met 1-2 achter. Vlak voor tijd valt de 2-2. Assist: Milan Schouten. ,,Mijn debuut was al geslaagd. Toen kwam die steekpass achter hun verdediging, in blessuretijd. Ik ging er op snelheid langs en schoot de bal rechts van de keeper: doelpunt. Het hele team sprong op me… Een jongensboek. Schitterend.” Moeder Annette: ,,’s Avonds lag hij boven zijn bed, in plaats van erin.’’ 

De volgende dag. Nog steeds euforisch meldt Milan zich bij de Albert Heijn. ,,Mijn chef Peter had de krant gelezen. Hij zei: ‘Je hoeft je hesje niet aan te trekken’.” In het kantoortje legt Milan uit dat hij ‘voor zijn passie’ heeft gekozen. ,,Peter begreep me, maar kon me niet meer in dienst houden.”

Spijt?
Heeft hij spijt? ,,Nee, het was het waard”, antwoordt Milan. ,,Zeker hoe het is uitgepakt, als eerstejaars A-junior de winnende maken… Het hele dorp had het erover. Maar dit is Rheden: hier gebeurt verder ook niet veel.”

De bedrijfsleider van Albert Heijn was niet aanwezig om te reageren.

  1. Schrijver Anton Slotboom en puberexpert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Schrijver Anton Slotboom en puberex­pert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Het boek De zin van het leven ben je zelf, over het compromisloze bestaan van de pas overleden Jules Deelder, verschijnt morgen. Journalist Anton Slotboom werkte aan de biografie en kon het boek net afronden toen Deelder overleed. Slotboom vertelt in De Ochtend Show to go wat de rasechte Rotterdammer voor hem heeft betekend en hoe de interviews met hem waren. Ook geeft hij een klein inkijkje in de rol van drugs in Deelders leven en de lessen die hij van hem heeft geleerd.