Middelbare scholieren terug naar school; les in de bioscoop, lege showroom of hotelzaal
Middelbare scholieren konden vandaag voor het eerst in weken weer fysieke lessen volgen. In sommige gevallen gebeurde dat niet in een standaard leslokaal, maar in een lege showroom, hotelruimte of bioscoopzaal.
Delen per e-mail
Na een tweede lockdown van zo'n tien weken mochten de middelbare scholen vanaf vandaag weer meer leerlingen ontvangen. Met looproutes, koppeltjes van leerlingen, pauzes in de openlucht en externe zalen zijn middelbare scholen aan de gang gegaan om zoveel mogelijk jongeren fysieke lessen te kunnen geven.
Omdat de leerlingen ook onderling 1,5 meter afstand moeten houden, is dat in de praktijk een hele puzzel. Reden voor een deel van de middelbare scholen om deze week of de eerste dagen dicht te blijven en de tijd te benutten voor de voorbereidingen. Want de grootte van het gebouw, het aantal grote lokalen, de ruimte in de gangen en aula's; ze zijn bepalend voor hoe vaak de scholieren daadwerkelijk in de klas kunnen zitten. Bovendien willen scholen de examenkandidaten elke dag blijven zien.
Bioscoop
We zaten echt met een probleem. Totdat een collega een bericht zag van de Pathédirecteur dat de bioscopen wel klassen willen ontvangen
Voor de Nieuwste School in Tilburg reden om uit te wijken naar een nabijgelegen bioscoop met zeven zalen. De examenklassen krijgen nu les in de grote gemeenschappelijke ruimtes, waardoor er nauwelijks plek over is voor andere leerlingen. ,,We zaten echt met een probleem. Totdat een collega een bericht zag van de Pathédirecteur dat de bioscopen wel klassen willen ontvangen. Het was een geschenk uit de hemel dat we vlak naast de bioscoop zitten", zegt rector Marieke van den Hurk.
Want nu kunnen dagelijks zeven groepen in een eigen zaal lessen volgen. Voor de docenten is het vijf minuten lopen vanaf de Nieuwste School. ,,De leerlingen vinden het natuurlijk wel leuk en ja, de stoelen zitten inderdaad lekker. Maar er zijn ook nadelen, want er zijn bijvoorbeeld geen tafels voor hun laptop”, aldus Van den Hurk. Voor de komende weken is het in ieder geval een oplossing en kunnen de leerlingen één dag in de week ‘naar school'.
Onderlinge afstand
Ook Arn Bressers, bestuurder van het Commanderij College in Gemert en omgeving, heeft gezocht naar externe locaties. Voor zijn scholen bleek dat echter een lastiger oplossing. Toch lukt het om de scholieren de helft van de week allemaal op school te zien. ,,We hebben koppels gemaakt, zodat in elke klas twee leerlingen naast elkaar mogen zitten. Daardoor hoeven we niet alle klassen te splitsen”, verklaart Bressers. Al blijft de onderlinge afstand tussen leerlingen een dingetje. ,,Je ziet gewoon dat ze snel dicht bij elkaar gaan staan. We moeten ze steeds uit elkaar halen en aanspreken.”
Want de scholieren zijn veelal dolblij dat ze weer naar school mogen. En het liefst vliegen ze elkaar toch even om de hals bij het weerzien. ,,Het blijven pubers hè", erkent Ad Keller, rector van het Krimpenerwaard College. ,,Ze zoeken het sociale contact dat ze zo hebben gemist. Het is bijna onmogelijk om continu die 1,5 meter afstand te waarborgen.”
Om de bewegingen in de school te beperken heeft het Commanderij College ervoor gekozen de leerlingen zoveel mogelijk in één lokaal te laten en de docenten van klas te laten wisselen. Op het Krimpenerwaard College zijn de lessen ingekort, zodat de scholieren maar één pauze op school hebben. De pauzes zijn bovendien buiten. Omdat de klassen gesplitst zijn, kunnen leerlingen de ene week drie dagen naar school en de andere week twee dagen.
In eigen klas
Het blijft een bijzonder momentje om uit de mond van pubers te horen dat ze zo blij zijn dat ze naar school mogen
Scholengemeenschap Marianum in Groenlo en Lichtenvoorde koos er juist voor om alle leerlingen in hun eigen klas te laten. Noem het een leerles van de herstart na de eerste lockdown. Ook toen moesten leerlingen 1,5 meter afstand houden. ,,We lieten ze toen zelf kiezen naar welke lessen ze wilden komen, aan welk onderwijs ze de meeste behoefte hadden. Nu vinden we het sociaal-emotionele belangrijker”, verklaart conrector Christel Wolterinck. Leerlingen gaven namelijk zélf in een enquête aan dat ze het samenzijn met hun klas en eigen docenten bij een heropening het belangrijkste vinden.
Om de klassen bij elkaar te houden, zijn alleen de grote lokalen en ruimtes in gebruik. Met als gevolg dat deze scholieren één dag in de week naar school mogen komen. Om dat zo te houden, bekijkt het Marianum of de toetsweek van de examenkandidaten naar een externe zaal kan verhuizen.
Alles om zoveel mogelijk leerlingen in de klas te krijgen. Want docenten merkten al langer: dat is hard nodig. ,,Ze waren vanochtend bijna door het dolle heen. Er is veel vrolijkheid en blijheid op school", merkt Bressers. Keller vult lachend aan: ,,Het blijft een bijzonder momentje om uit de mond van pubers te horen dat ze zo blij zijn dat ze naar school mogen.”
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Dit zijn de versoepelingen op een rij
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben vanavond tijdens de persconferentie zes versoepelingen aangekondigd. Volgens Rutte is het verantwoord om de eerste stap te zetten. Dit zijn de versoepelingen op een rij: -
PREMIUMvideo
OM heeft videobeelden van broers in moordzaak Lotte (14) uit Almelo
De twee broers uit Almelo die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van een 14-jarige Lotte begin dit jaar, blijven voorlopig nog in de cel. Ze moesten vandaag voor het eerst voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Het ging om een voorbereidende zitting, achter gesloten deuren. Dat is omdat de jongens destijds minderjarig waren. De oudste broer is inmiddels 18 jaar, de jongste is 15. -
PREMIUMVIDEO
Gemma (58) woest na valse uitnodiging voor coronaprik: ‘Pure oplichterij en met welk doel?’
Blijdschap over de langverwachte uitnodiging voor het coronavaccin sloeg snel om in woede. Gemma Biesheuvel uit Gorinchem kreeg een sms-bericht dat ze kon worden geprikt. Maar niet van de GGD Zuid-Holland Zuid of haar huisarts, oplichters maakten haar blij met een dode mus. ,,Ik ben hartstikke kwaad. Wie doet nu zoiets?’’ -
PREMIUM
Smokkelen via bezoek bijna onmogelijk in coronatijd: drugs en telefoontjes nu op creatieve manieren naar bajesklanten
Een gunstig effect van corona: er wordt veel minder verboden spul gevangenissen in gesmokkeld. Maar gedetineerden blijken creatief, merken ze in Vught. ,,Helemaal waterdicht krijgen we het nooit.” -
Braziliaanse mutant lijkt zich koest te houden: ‘Hij heeft het moeilijk in de strijd met de Britse’
De verspreiding van de Braziliaanse P1-variant van het coronavirus lijkt zich veel minder rap te voltrekken dan eerder werd gevreesd. De afgelopen weken trof het RIVM bij ongeveer 1 tot 1,5 procent van de onderzochte monsters deze mutatie aan, en dat aandeel groeit voorlopig niet. Ook de Zuid-Afrikaanse variant zit op een stabiel laag niveau.
-
PREMIUMVIDEO
Corona gooit roet in het eten bij examenstunt: ‘Het is zo langzamerhand normaal dat dingen niet doorgaan’
De periode van examenstunts is weer aangebroken. Scholen zijn vanwege corona strenger op de uitvoering van de ludieke acties tijdens ‘LSD’ (laatste schooldag), want een grootschalig evenement kan nu niet. Toch proberen eindexamenkandidaten er wat van te maken. ,,Ze vinden het vooral ook belangrijk om het leuk met elkaar te hebben in hun laatste periode samen.” -
Aantal ontmantelde hennepkwekerijen blijft ook in Brabant dalen, maar niet minder kwekerijen in Nederland
De politie ontmantelde afgelopen jaar 2894 kwekerijen, 704 minder dan het jaar ervoor. Ook in Brabant daalde het aantal opgerolde kwekerijen. Het aantal ontdekte hennepkwekerijen neemt al een aantal jaar op rij af. -
Hockeyclub wint roze hockeyveld, maar dat blijkt een grap te zijn: ‘Enorme teleurstelling en ongeloof’
Wat begon als een ludieke actie van het bedrijf Hockeywerkt, eindigde in een slechte grap. Eigenaar van Hockeywerkt Jeroen Lambooij riep een winactie in het leven, waarmee de hockeyclub met de meeste stemmen een ‘roze hockeyveld’ kon winnen. Toen maandagavond puntje bij paaltje kwam, bleek de actie een ‘grapje’, tot grote teleurstelling van de 'winnende’ hockeyclub.