Het drugsschip in Moerdijk wordt leeggepompt.
Volledig scherm
Het drugsschip in Moerdijk wordt leeggepompt. © MaricMedia / Tom van der Put

‘Mexicaan op drugsboot Moerdijk is lid van berucht drugskartel’

MOERDIJK - Een Mexicaanse verdachte die werd gearresteerd op de drugsboot in Moerdijk maakt deel uit van een beruchte kartelfamilie. Dat bleek al snel nadat hij dit weekend in de boeien werd geslagen.

Een goed ingevoerde politiebron vertelt dat aan deze site. De man werd aangetroffen op een drugslab zoals agenten dat nog nooit hadden gezien: op een boot. Het is uniek, ten eerste vanwege de ligging, die zorgt dat het lab in beweging kan blijven, moeilijker op te sporen is en grondstoffen gemakkelijker en ongezien op kunnen worden geladen. Daarnaast vanwege de drugs die hier werden geproduceerd: het superverslavende crystal meth kent in Nederland maar een kleine gebruikersmarkt.

En dan zijn er nog de vier arrestaties. Als de politie de naam van een van drie Mexicanen op de boot hoort, gaan volgens een politiebron al snel alarmbellen af. Deze man maakt deel uit van een bekende kartelfamilie, zijn broer werd doodgeschoten. En nu is hij in Nederland. Zijn de meedogenloze kartels dan daadwerkelijk gearriveerd? 

Onderzoek

Daarnaar wordt nu verder onderzoek gedaan. De internationale politieorganisatie Interpol constateerde een paar jaar geleden al dat kartels hun gebied steeds verder verruimen. In het nationale dreigingsbeeld van de politie werd ook al gewaarschuwd voor de komst van Mexicanen, die voor Nederlandse begrippen ongekende hoeveelheden grondstoffen voor drugs smokkelen. In Nederland kunnen producenten van bijvoorbeeld MDMA en amfetamine die grondstoffen goed gebruiken, hetgeen samenwerking een goede optie maakt.

Bij de haven in Moerdijk werd de drugsboot aangetroffen.
Volledig scherm
Bij de haven in Moerdijk werd de drugsboot aangetroffen. © MaRicMedia / Tom van der Put

De laatste tijd zijn steeds meer Meth-zaken bekend bij de politie. In het Westland werden onlangs Crystal Meth en ketamine aangetroffen ter waarde van tientallen miljoenen euro’s, tussen een lading bevroren kippenpoten. Nu is er de boot, die doet denken aan de Netflix-serie Breaking Bad, waar in een camper een scheikundige de perfecte Meth produceert. Eerder leverden deze drugs ook al zo’n onwaarschijnlijk verhaal op: twee jaar geleden bewaakten drie levensgrote krokodillen opbrengst van de handel, een koffer met twee ton erin.

Bekijk hier de beelden van de drugsboot in Moerdijk.

  1. VVD laat PVV en Forum verder achter zich in virtuele peiling: ‘Rutte is een echte crisismanager’

    VVD laat PVV en Forum verder achter zich in virtuele peiling: ‘Rutte is een echte crisismana­ger’

    Premier Mark Rutte krijgt veel waardering voor de manier waarop hij met de coronacrisis omgaat. In de eerste weken van de crisis stijgt de VVD met acht zetels in de virtuele peilingen. Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) verliezen juist kiezers vanwege hun opstelling en het beleid dat zij hebben bepleit in deze crisis, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos en EenVandaag.