#Metoo verandert niet veel op Nederlandse werkvloer
Vertrouwenspersonen krijgen maar mondjesmaat meer meldingen sinds de #metoodiscussie is losgebarsten. Dat blijkt uit een enquête van deze krant onder vertrouwenspersonen. '#metoo' doorbreekt nog geen taboes op de Nederlandse werkvloer.
De enquête werd uitgevoerd in samenwerking met de Landelijke vereniging voor vertrouwenspersonen (LVVV). Iets meer dan 12 procent van 357 respondenten gaf aan meer meldingen binnen te krijgen sinds de #metoodiscussie vorig jaar oktober losbarstte.
Dat is nog altijd maar het topje van de ijsberg, zeggen experts tegen deze krant. ,,Veel mensen durven nog steeds niet met hun verhaal naar buiten te komen’’, zegt Inge te Brake, bestuurslid van de LVVV. Alarmerend genoeg is er in meer dan de helft van de bedrijven helemaal geen vertrouwenspersoon. Dat maakt het aankaarten van problemen nog lastiger.
Dat terwijl de helft van alle werknemers te maken heeft gehad met seksuele intimidatie, aldus een onderzoek van vakbond FNV. Die vindt in veruit de meeste gevallen gewoon plaats op de werkvloer, niet tijdens borrels of feesten. Minder dan de helft van de slachtoffers doet melding. De ervaringen van vertrouwenspersonen laten zien dat de #metoodiscussie daarin (nog) geen echte verandering teweeg heeft kunnen brengen, ook al spraken vrouwen zich op internet massaal uit over hun ervaringen. Bijna 90 procent van de vertrouwenspersonen die aangeeft meer meldingen gekregen te hebben, zegt dat die stijging bescheiden is: niet meer dan 30 procent.
Veel mensen durven nog steeds niet met hun verhaal naar buiten te komen
En als slachtoffers zich melden bij de vertrouwenspersoon, willen ze lang niet altijd vervolgstappen nemen ten opzichte van de dader of de werkgever. Schaamte, de angst om hun baan te verliezen en het oordeel van collega’s kunnen daar allemaal reden voor zijn.
Hoogopgeleiden
Dat de discussie rondom seksuele intimidatie en geweld geen grote veranderingen teweeg brachten op de werkvloer, kan ermee te maken hebben dat het debat vooral onder hogeropgeleiden wordt gevoerd, zegt Jozé van Kooten Niekerk van kenniscentrum Movisie.
Toch leidt een melding bij vertrouwenspersonen in de meerderheid van de gevallen wél tot concrete stappen op de werkvloer. 80 procent van de vertrouwenspersonen vinkt ‘ja’ aan als hiernaar wordt gevraagd. Veruit het vaakst wordt gesproken over de problematiek; schorsing of ontslag is een uitzondering.
In november vorig jaar vroegen we BN'ers wat zij van de #metoodiscussie vonden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderzoek seksuele intimidatie Tweede Kamer
De Tweede Kamer gaat onderzoeken of ook in en rond het parlement seksuele intimidatie voorkomt. Na de zomer worden medewerkers bevraagd of zij ongewenste intimiteiten hebben moeten verduren. -
'Eén op de acht Franse vrouwen is minstens een keer verkracht'
Vier miljoen Franse vrouwen zijn minstens één keer in hun leven verkracht. Dat suggereert een nieuw onderzoek van denktank Fondation Jean Jaurès in Parijs. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Lichaam van Jelle (27) nooit gevonden, tóch een eis van 15 jaar tegen verdachte Eduard F. (51)
De officier van justitie heeft donderdag vijftien jaar cel geëist tegen Eduard F. (51) uit Etten-Leur. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van Jelle Leemans (27), ook al is het lichaam van de Vlaming nooit gevonden.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUM
Theo is ‘doodziek’ nu geen auto meer langs zijn pomp rijdt: ‘Klanten hangen huilend aan de lijn’
De eindelijk gestarte reconstructie van de N271 door het Limburgse Plasmolen doet pomphouder Theo van den Berg pijn. Hij heeft klanten uit Milsbeek die, als ze zich aan de officiële omleidingsroutes houden, 14 kilometer moeten omrijden om bij hem te komen tanken. Helemaal onder Oeffelt langs, dan de A73 op, en dan bij Molenhoek weer zuidwaarts.Plasmolen -
Jeugdbeschermer begeleidt straks minder kinderen en gezinnen: betere kwaliteit, langere wachtlijsten
Jeugdbeschermers hoeven straks veel minder kinderen en gezinnen met problemen te begeleiden dan nu het geval is. Dat zorgt voor meer kwaliteit, maar ook oplopende wachtlijsten.