Volledig scherm
Zonder kop woog deze blauwvistonijn maar liefst 206 kilo. © Mike de Houck

Mega-tonijn op toonbank Zeeuwse visboer

De blauwvintonijn is weer terug in de Noordzee en dat zullen we weten ook. Bij vishandelaar Mike de Houck uit het Zeeuwse Breskens lag vanochtend nog een vis van 206 kilo en 4,5 meter lang op de toonbank. Het dier is direct verkocht. 

Volledig scherm
Een school tonijn. © WWF

Vishandelaar De Houck kocht de blauwvistonijn, veel in sashimi gebruikt, in Denemarken op de veiling. Hij hoefde weinig moeite te doen om hem te slijten. ,,Binnen een paar minuutjes was ik hem kwijt aan een groothandel in Brabant. Die zal de tonijn onder zijn klanten verdelen, dus waarschijnlijk ligt de vis straks in stukjes in verschillende restaurant in Brabant en Zeeland. Maar waar precies, dat is nog even afwachten'', aldus De Houck in een radio-programma van Omroep Zeeland.

Het Wereld Natuur Fonds kwam eerder deze week al met het heuglijke nieuws dat de blauwvistonijn weer in de Noordzee zwemt. Volgens het WNF is er al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw geen blauwvintonijn meer gezien in de Noordzee. De grote roofvis is verdwenen door overbevissing en mogelijk veranderingen in de voedselketen in zee.

Prachtige vis

Het scheelde weinig of de Atlantische blauwvintonijn was er helemaal niet meer geweest. ,,Nu is het belangrijk dat we kijken hoe we de vis voor toekomstige generaties kunnen behouden'', zegt Ingvild Harkes van WNF. ,,Dan zwemt we deze prachtige vis straks ook weer voor de Nederlandse kust.''

Vishandel Mike de Houck

Tonijn van 206 kg

  1. Milan redde moeder en dochter van verdrinking en krijgt een onderscheiding

    Milan redde moeder en dochter van verdrinking en krijgt een onderscheiding

    De zeventienjarige Milan ten Broek uit Amersfoort was op zaterdag 11 november onderweg, toen bij langs de A12 bij Veenendaal een auto te water zag gaan. Milan, zelf lid van een waterpoloclub, twijfelde geen moment en redde zo het leven van Jolande en haar dochter op het nippertje van een verdrinkingsdood. Voor deze bijzondere actie ontving hij zaterdagavond een onderscheiding uit de handen van de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius. Jolande bezoekt morgen haar redder om hem te bedanken.