Volledig scherm
Statiegeld vragen voor blikjes en flesjes zou zwerfvuil moeten tegengaan. © ANP

Meerderheid Nederlanders staat achter statiegeld op blikjes en flesjes

De meeste Nederlanders (78 procent) vinden het een goed idee als er statiegeld komt op kleine petflesjes en blikjes. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 33.000 leden van het eigen opiniepanel.

De stemmers op de vier coalitiepartijen zijn in ruime meerderheid voor, variërend van 72 procent van de VVD-stemmers tot 89 procent van de D66-kiezers. Ook kiezers van oppositiepartijen zijn in meerderheid voor de invoering van statiegeld op kleine flesjes en blik. Hetzelfde beeld komt naar voren uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK.

Veel deelnemers zouden hun flesjes en blikjes inleveren bij de supermarkt, als er statiegeld op zit. Hoe hoger het statiegeld, hoe meer mensen dat zouden doen. Bij 10 cent statiegeld op flesjes zou driekwart (77 procent) hun flesje vaak of altijd inleveren, bij 25 cent statiegeld doet 89 procent dat. Ook voor blikjes zou de moeite worden gedaan, als is het animo daar iets lager. Mensen geven aan dat ze over blikjes minder enthousiast zijn, omdat die niet goed afgesloten kunnen worden: 'Geopende blikjes kunnen lekken, niet fijn in mijn boodschappentas.' 

Minder zwerfafval

Supermarkten lopen wat minder warm voor het heffen van statiegeld op flesjes en blikjes, zo blijkt uit onderzoek van bureau CE Delft. Ze zouden er extra inzamelmachines voor moeten aanschaffen, wat kostbaar is. Ook nemen die machines extra ruimte in hun winkels in. 

De nieuwe maatregel, waar de Tweede Kamer volgende week donderdag over spreekt, moet uiteindelijk leiden tot vermindering van de hoeveelheid zwerfafval. Statiegeld zorgt ervoor dat afval wordt ingeleverd en niet op straat wordt gegooid, is de redenering.

Extra handeling

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet het invoeren van statiegeld op kleine petflesjes en blikjes niet zo zitten. Voor horecaondernemers betekent een verplichting om kleine flesjes en blikjes in te nemen immers een extra handeling en dus extra kosten. Kleine cafetaria's, lunchrooms en shoarmazaken hebben meestal ook helemaal geen plek om lege verpakkingen op te slaan, stelt de brancheorganisatie.

,,Dit kan leiden tot een situatie dat in een ruimte waar voedsel wordt bereid ook lege verpakkingen moeten worden bewaard. Geen wenselijke situatie, gezien de voedselhygiëne. Wat KHN betreft moet er dan ook een uitzondering komen voor horecaondernemers.''

Poll

Statiegeld op blikjes en flesjes: een goed idee?

  • Ja (73%)
  • Nee (24%)
  • Weet niet (3%)
2985 stemmen
  1. Jongen van 5 jaar nog vast onder ingestort pand in Coevorden
    VIDEO

    Jongen van 5 jaar nog vast onder ingestort pand in Coevorden

    Een jongetje van vijf jaar zit nog bekneld in het puin van de ingestorte grillroom in de Drentse plaats Coevorden. Dat heeft burgemeester Bert Bouwmeester laten weten. Hij maakt zich grote zorgen over het jongetje. Volgens Bouwmeester zit de jongen al sinds ongeveer 15.00 uur vast onder de restanten van het gebouw. Het jongetje is de zoon van de man die eerder op de dag uit het pand is gered. Dat is de eigenaar van de zaak.