Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Meer betalen voor vlees? Prima, als groenten dan goedkoper worden

Ruim de helft (52 procent) van de Nederlanders neemt genoegen met een hogere prijs van vlees als de opbrengst daarvan wordt gebruikt om groenten en fruit goedkoper te maken. Ook zou dit geld gebruikt moeten worden om onder meer stikstofproblemen en broeikasgassen tegen te gaan.

Dat meldt de organisatie TAPP Coalitie (True Animal Protein Price) na onderzoek van DVJ Insights onder duizend Nederlanders. De respondenten gaven antwoord op een online vragenlijst.

Volgens de organisatie zouden de vleesprijzen aan de kassa langzaam moeten stijgen totdat in 2030 voor een ons kip 20 cent, varken 45 cent en voor rund 57 cent meer betaald wordt. Deze meerprijs hangt volgens TAPP af van ‘de reële maatschappelijke kosten’ van het geproduceerde vlees. De opbrengst zou in 2030 tot 1,3 miljard euro per jaar bedragen.

TAPP zet zich in voor een eerlijke prijs voor producten. ,,Dat betekent ook dat er milieukosten voor bijvoorbeeld vlees en zuivel moeten worden betaald.” Minder eten van vlees leidt tot een minder hoge uitstoot van broeikasgassen. Het klimaatakkoord voor de landbouw heeft als doel een 40 procent lagere vleesconsumptie en een fors hogere consumptie van plantaardige eiwitten om de klimaatdoelstellingen te halen.

Goedkopere groenten

Mensen zien volgens TAPP graag goedkopere groenten, fruit, aardappelen en vleesvervangers. Groente en fruit zijn sinds 2000 zo’n 40 procent duurder geworden. De btw op groente en fruit is op 1 januari 2019 van 6 naar 9 procent gegaan. Nederlanders willen nu dat het btw-tarief op deze producten daalt naar het laagst mogelijke niveau van 5 procent. Ook willen zij dat producten met een duurzaam keurmerk en gezonde volkorenproducten en dranken in het superlage btw-tarief komen. Verder spreekt een beter financieel perspectief voor de Nederlandse boeren mensen aan. Zij willen dat de boeren 600 miljoen euro per jaar ontvangen voor investeringen in duurzaamheid en dierenwelzijn.

De coalitie, bestaande uit onder meer Triodos Foundation, Milieudefensie, Dier en Recht en de Vegetariërs Bond, licht zijn plannen morgen toe aan de politiek in Nieuwspoort in Den Haag.

Poll

Wil jij meer betalen voor vlees?

 • Ja hoor, geen probleem (22%)
 • Ja, maar dan wel onder voorwaarden (41%)
 • Liever niet, het is al duur genoeg (25%)
 • Nee, dat kan ik niet betalen (12%)
19036 stemmen
 1. LIVE | Organisatoren Dam-protest roepen demonstranten op: ‘Blijf komende twee weken thuis’
  VIDEO

  LIVE | Organisato­ren Dam-pro­test roepen demonstran­ten op: ‘Blijf komende twee weken thuis’

  De organisatoren van het Black Lives Matter-protest op de Dam in Amsterdam roepen mensen die aanwezig waren bij de demonstratie op de komende twee weken zoveel mogelijk thuis te blijven. Verder liepen de protesten in Den Haag en Groningen vandaag rustig en hielden de meeste mensen voldoende afstand. Ook vandaag houden we je op de hoogte in ons liveblog over het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.